INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Φ.Ε.Ξ.: το πρόγραμμα συμμετοχής στις Θ.Λ.Ε.

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης συμμετέχει στις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές από τις 12 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στόχος η προσέγγιση της παράδοσης και της ιστορίας μας, με διαφορετική ματιά μέσα σ’ ένα γιορτινό κλίμα.

«Απουκριές. Γλεντούσαν τα παληά τα χρόνια και ντυνότανε καρναβάλια όλες τις μέρες της Απόκρηας. Τόπος, για τέτοιες συγκεντρώσεις ήταν η τωρινή οδός Ορφέως, που τότε λεγότανε “στου Μόνου το καφενείο”» (Κατίνας Βεΐκου-Σεραμέτη – «Μικρές ιστορίες της Ξάνθης – Λαογραφικά στοιχεία Ξάνθης», εκδ. Φ.Ε.Ξ. 2010).

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ΦΕΞ:

Καθημερινά στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Γνωριμία με την τοπική ιστορία. Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιά πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της πόλης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Αφιέρωμα στο μύθο του Ορφέα ΙΙ. Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Από το αρχείο της Φ.Ε.Ξ. ένα αφιέρωμα στο μύθο του Ορφέα. Η κινηματογραφική λέσχη και το θεατρικό εργαστήρι της Φ.Ε.Ξ. παρουσιάζουν ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνεύστηκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα παρισινά καφέ του Jean Cocteau στον αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από τη σκληρή Ελλάδα του Νίκου Κούνδουρου στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus. Ακόμη, στους 93,5 Ράδιο Ξάνθη σχόλια, soundtrack, συζητήσεις.

Συναυλία με την ορχήστρα νέων του Τσελιάμπινσκ Ρωσίας. Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης. Η πολυβραβευμένη ορχήστρα νέων του Τσελιάμπινσκ υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου της μαέστρου καθηγητή κ. Vladimir Lavrishin σε μια εξαιρετική συναυλία. Το σύνολο των δεκαέξι μουσικών θα μας ταξιδέψει με τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων (μπαλαλάικες) στα βόρεια της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της ορχήστρας στην πόλη μας θα γίνουν εργαστήρια και συνομιλίες με νέους μουσικούς.

Αφιέρωμα στο μύθο του Ορφέα ΙΙΙ. Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Βραδιά γευσιγνωσίας. Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στο «Αμοιρίδειο». Συμμετοχή της Φ.Ε.Ξ. στην βραδιά γευσιγνωσίας. Τα μέλη του χορευτικού εργαστηρίου ετοιμάζουν εδέσματα της περιοχής μας.

Τσικνοπέμπτη στη Φ.Ε.Ξ. με ρεμπέτικη βραδιά. Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου και ώρα 21.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ. Τσίκνες γεμίζουν την ατμόσφαιρα και της παλιάς πόλης. Σ’ αυτό το κλίμα τα εργαστήρια της Φ.Ε.Ξ. και οι μουσικοί παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 οργανώνουν μια μουσική βραδιά και σας προσκαλούν τσικνίζοντας, πίνοντας και χορεύοντας ν’ ακολουθήσετε τους ρυθμούς του Ξανθιώτικου καρναβαλιού.

10ο Batizado & Troca de Corda. 21 με 23 Φεβρουαρίου στην Ξάνθη. Η «πόλη με τα χίλια χρώματα» είναι και φέτος η επιλογή του Contra Mestre Ligeirinho ως βάση για ένα απίστευτο ΠΣΚ γεμάτο Capoeira, Rodas, μουσική και party! Καθώς η διοργάνωση φέτος έχει επετειακό χαρακτήρα, αφού ο Contra Mestre Ligeirinho κλείνει δέκα χρόνια ενεργής παρουσίας στο χώρο, το event θα έχει θέμα «Arcade 80s-90s» δίνοντας έμφαση στο παιχνίδι, παροτρύνοντας όλους τους Capoeiristas και μη, να μπουν στην “Roda” και να παίξουν. Στην Roda της Capoeira, στον «κύκλο της ζωής» πάρε την πρωτοβουλία και δράσε, παίξε, απόλαυσε…

Baldenfant από τη Φ.Ε.Ξ. και το παιδικό τμήμα της Capoeira. Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου και ώρα 16.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ. Πρόσκληση για τους μικρούς φίλους σ’ ένα bal d’ enfant με πολλή μουσική, κέφι και χορό, παρουσίαση Capoeira από τα μέλη της ομάδας. Γενική είσοδος 3€ με χυμό και καφέ – οικονομική ενίσχυση του μουσείου.

Αποκριάτικο swingparty. Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου και ώρα 22.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ. Η ομάδα Lindy Hop (swing) της Φ.Ε.Ξ, διοργανώνει ένα πολύ διαφορετικό αποκριάτικο swing party. To Lindy Hop είναι ο χορός στη swing μουσική. Είναι το πρώτο από όλα τα είδη swing χορού που γνωρίζουμε σήμερα και συνδέεται στενά με την big band swing music των δεκαετιών 1920 έως 1940. Ντυθείτε ό,τι πιο αστείο σας κατέβει…. Σας περιμένουμε.

TangoMilonga. Σάββατο 22 Φεβρουαρίου και ώρα 21.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ. Το εργαστήριο tango της Φ.Ε.Ξ. σας προσκαλεί στην αποκριάτικη milonga σε μια αργεντίνικη ατμόσφαιρα ήχων και εικόνων. Το εργαστήρι tango οργανώνει εδώ και έξι χρόνια μαθήματα χορού, ποιητικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές και συναυλίες μεταφέροντας την ατμόσφαιρα του αργεντίνικου tango στην Ξάνθη. Στο πλαίσιο των γιορτών οργανώνει και πάλι μια βραδιά tango παρουσιάζοντας την ομορφιά και το πάθος αυτού του χορού στους Ξανθιώτες και στους επισκέπτες.

«Σταχτοπούτες του κόσμου». Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και ώρα 17.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ. Πρόσκληση για τους μικρούς φίλους σ’ ένα παρμυθένιο bal d’ enfant. Φορέστε τις στολές σας κι αναζητήστε τις Σταχτοπούτες του κόσμου. Οι Σταχτοπούτες ταξιδεύουν για να φτάσουν σε μας από τη μακρινή Ινδία, από την Αμερική και την Ινδονησία. Άλλες χάνουν χρυσό σανδάλι, άλλες σκουλαρίκι, άλλες χρυσοκέντητο μαντηλάκι. Άραγε ποιος θα το βρει; Αφήγηση: Ανθή Θάνου, τραγούδια-μουσική: Παναγιώτης Κούλελης. Γενική είσοδος 3€ με χυμό και καφέ – οικονομική ενίσχυση του μουσείου.

«Φτου πιπέρι» – λαϊκά γαμοτράγουδα, πιπεράτα παραμύθια και μασάλια όλα τσ’ Αποκριάς. Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και ώρα 21.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ. Ερωτικά, πικάντικα παραμύθια από τα βάθη της Ανατολής. Μια παράσταση με παραμύθια αυστηρώς για ενήλικες. Η Ανθή Θάνου και ο Παναγιώτης Κούλελης μας παρασέρνουν σε ένα πονηρό σεργιάνι μέσα από πικάντικες ιστορίες, ερωτικά παραμύθια και ευτράπελες διηγήσεις, από τα βάθη της Ανατολής. Μια παράσταση αυστηρά για ενήλικες με τα παραμύθια που…ντρέπεται να πει η γιαγιά! Πρόσκληση 5€ με κρασί – οικονομική ενίσχυση του μουσείου (περιορισμένος αριθμός).

Αφιέρωμα στο μύθο του Ορφέα IV. Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Bal d’ enfant από τη Φ.Ε.Ξ. Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 16.00 στο  Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ. Γενική είσοδος 3€ με χυμό και καφέ – οικονομική ενίσχυση του μουσείου.

Εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας Ι. Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Το εργαστήριο ζωγραφικής της Φ.Ε.Ξ. καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Είσοδος με προσκλήσεις.

Αποκριάτικο ballroomparty. Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 22.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ. Η ομάδα ballroom της Φ.Ε.Ξ. διοργανώνει ένα party με πολύ κέφι και χορό.

Εργαστήρια ζωγραφικής & κατασκευής μάσκας ΙΙ. Σάββατο 1 Μαρτίου και ώρα 10.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Είσοδος με προσκλήσεις.

Baldenfantαπό τη Φ.Ε.Ξ. Σάββατο 1 Μαρτίου και ώρα 16.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ. Γενική είσοδος 3€ με χυμό και καφέ.

Latincarnivalparty. Σάββατο 1 Μαρτίου και ώρα 22:00 στο Σπίτι του Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ. Στο «Μουντιάλ Καρναβαλιού» οι απόφοιτοι της Φ.Ε.Ξ. Universidad de la Salsa σας προσκαλούν στο Grande Baile de gala Estudiantil (Prom) λίγο πριν… σκοράρουν. Είσοδος απρόσμενη, στολή επιβεβλημένη, μουσική «aνώνυμη». Ο τίτλος του βασιλιά και της βασίλισσας σας περιμένει. On the decks d.j. Anonymous.

Αποκριάτικο party της Φ.Ε.Ξ. Κυριακή 2 Μαρτίου και ώρα 17.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ. Οι μουσικοί παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 συνεχίζουν τον ξέφρενο ρυθμό της καρναβαλικής παρέλασης με εξαιρετική μουσική και πολύ κέφι.

 

Σχετικά άρθρα

Ρεσιτάλ πιάνου στη Γενισέα

Super User

Παρασκευή: Το πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Super User

Έκθεση ζωγραφικής στην καπναποθήκη “Π”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies