Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου με μεγάλη χαρά ανακοινώνει στα μέλη του ότι στις 02 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν μαθήματα δημιουργικής γραφής – φιλαναγνωσίας από τη Βασιλική Στρώλη (“Φιλαναγνωσία“) υπό τον τίτλο «Ώρες αφήγησης».
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί, τα παιδιά των τάξεων της πρώτης, δευτέρας (1ο τμήμα), τρίτης, τετάρτης (2ο τμήμα), πέμπτης και έκτης δημοτικού (3ο τμήμα), θα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου, της αφήγησης και του παραμυθιού.
Τι είναι οι «Ώρες αφήγησης»
“Μια νεαρή μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι θα μπορούσε να κάνει για να προετοιμάσει καλύτερα το πεντάχρονο παιδί της για το σχολείο και τη ζωή. Ήρεμος και χαμογελαστός, ο μεγάλος φυσικός της απάντησε: «Να του λέτε παραμύθια». «Καλά τα παραμύθια, αλλά τι άλλο;» απόρησε η νέα μητέρα. «Πολλά παραμύθια», επέμεινε ο άνθρωπος που σφράγισε τη σύγχρονη επιστήμη. Και όταν η μητέρα ρώτησε τρίτη φορά, κάπως δύσπιστα: «Καλά, εντάξει, αλλά και τι άλλο;», ο Αϊνστάιν είπε πως «δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Μονάχα κι άλλα παραμύθια. Πάρα πολλά παραμύθια».
Δημιουργικό είναι καθετί που εκφράζει τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού. Ένας διάλογος ανάμεσα στον δικό του κόσμο και στον κόσμο των άλλων. Ένας κόσμος που διαπλάθεται, εξελίσσεται, μαγεύει και μαγεύεται μέσα από το παιχνίδι των λέξεων. Λέξεις που βρίσκουμε μέσα από τα παραμύθια, τις κλέβουμε και τις χαρίζουμε στα δικά μας κείμενα. Στόχος, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, τα παιδιά να μάθουν:
- Να σκέφτονται
- Να οξύνουν την κριτική τους σκέψη
- Να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους
- Να ενισχύσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους
- Να αναπτύξουν τις ικανότητες πειθούς
- Να ακούν και να επεξεργάζονται την άποψη του συνομιλητή τους.
Τι θα κάνουμε στα μαθήματα (προσαρμοσμένα σε κάθε τμήμα):
- Θα ταξιδέψουμε γύρω από τη φιλοσοφία των παραμυθιών μέσω παιχνιδιών αφήγησης (μέσα από διηγήσεις τα παιδιά θα καθοδηγούν την ιστορία)
- Δημιουργία παραμυθιού (δικό τους έργο)
- Ανάγνωση παραμυθιών και αναζήτηση του βαθύτερου “είναι” του ήρωα
- Παιχνίδια αφήγησης όπου τα παιδιά θα δημιουργήσουν δικά τους κείμενα
- Ανάγνωση παραμυθιών, διηγημάτων (λόγω ηλικίας) και μετατροπή σε θεατρικό κείμενο σε ελεύθερη δική τους έκφραση
- Ιστορίες μυστηρίου: 1) Ανάγνωση 2) Δημιουργία.
Επίσης στόχος είναι η έκδοση ενός συλλογικού έργου που θα αποτελείται από τα έργα που θα δημιουργήσουν τα παιδιά!
Πότε και πού θα γίνουν τα μαθήματα
- Τμήμα 1ο (πρώτης και δευτέρας δημοτικού): Σάββατο 16.00-17.00. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: είκοσι παιδιά
- Τμήμα 2ο (παιδιά τρίτης και τετάρτης δημοτικού): Σάββατο 17.00-18.00. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: είκοσι παιδιά
- Τμήμα 3ο (παιδιά πέμπτης και έκτης δημοτικού): Σάββατο 12.-00-13.30. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: δεκαπέντε παιδιά.
Κόστος συμμετοχής: 10 €/μηνιαίως.
Τα μαθήματα θα γίνονται στο σχολείο από τη Βασιλική Κ. Στρώλη (ιστορικός, απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μεταπτυχιακές σπουδές στη “δημιουργική γραφή” στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), ιδιοκτήτρια Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής “Φιλαναγνωσία”, υπεύθυνη Εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής της Φ.Ε.Ξ.
Προγράμματα εξειδικευμένης επιμόρφωσης:
- Πρακτικές ασκήσεις δημιουργικής γραφής (4/2016) – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπεύθυνη: Άννα Λάζου, λέκτορας Φ.Π.Ψ.
- Γλώσσα και στοιχεία διδασκαλίας της λογοτεχνίας (11/2014) – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπεύθυνος: Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας
- Επιμέλεια και διόρθωση κειμένου (10/2016) – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπεύθυνος: Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας.
Παρακαλούνται οι γονείς να επιστρέψουν άμεσα τη δήλωση συμμετοχής, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων (ή να την αποστείλουν στο e-mail του συλλόγου sgk4dimxan@gmail.com)
Το διοικητικό συμβούλιου του
Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης
Δήλωση συμμετοχής
Δηλώνω ότι επιθυμώ το παιδί μου να παρακολουθήσει τα μαθήματα « Ώρες αφήγησης» – 1ο τμήμα ______ 2ο τμήμα______ 3ο τμήμα ______.
Ονοματεπώνυμο γονέα/κηδεμόνα:
Ονοματεπώνυμο μαθητή/ων:
e-mail γονέα/κηδεμόνα:
Τηλέφωνο γονέα/κηδεμόνα: