INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Παράταση ζωής στους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

Παράταση για ένα χρόνο δίνεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στους 28 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της χώρας (πληροφορίες και εδώ), διώχνοντας προσωρινά την αγωνία εκατοντάδων εργαζόμενων (σαράντα εκ των οποίων στην Π.Α.Μ.-Θ.).

«Οι συμβάσεις των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου καθώς και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου παρατείνονται από τη λήξη τους μέχρι και την 31η/12/2016. Οι συμβάσεις αυτές δεν μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι δαπάνες μισθοδοσίας, καθώς και οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες των φορέων θα καλυφθούν από το Πράσινο Ταμείο». Το σχετικό Φ.Ε.Κ. δίνει ετήσια παράταση στους φορείς προστατευόμενων περιοχών της χώρας, μεταξύ των οποίων και στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας.

Οι εργαζόμενοι των φορέων μισθοδοτούνται μέσω του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. το οποίο ως γνωστόν ολοκληρώθηκε στο τέλος του χρόνου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα οι εργαζόμενοι αλλά και το έργο το οποίο επιτελούν. Οι 28 φορείς διαχείρισης έχουν υπό την εποπτεία τους το 30% των προστατευόμενων περιοχών της χώρας και απασχολούν περί τα 380 άτομα, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Από την ίδρυσή τους, οι εργαζόμενοι μισθοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από κοινοτικά κονδύλια, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (και σε ένα μικρό ποσοστό από το Πράσινο Ταμείο). Ως αποτέλεσμα, η λήξη του Ε.Σ.Π.Α. στο τέλος του έτους συνεπάγεται και τη λήξη όλων των συμβάσεων. Για την επίλυση του θέματος, το ΥΠεΚΑ συμπεριέλαβε με μεγάλη καθυστέρηση μια ρύθμιση σε πολυνομοσχέδιο, το οποίο όμως αποσύρθηκε πριν ψηφιστεί κατόπιν γενικής διαφωνίας της τρόικας. Τελικά η παράταση στις συμβάσεις τους ήρθε με Φ.Ε.Κ. που δημοσιεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου (αρ. φύλλου 184).

Ένας από τους φορείς που κινδύνεψαν ήταν και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και όπως δήλωσε στον «Χ» ο Δρ. Μάνος Κουτράκης, βιολόγος-ιχθυολόγος και πρόεδρός του, «ενημερωθήκαμε στις 31 Δεκεμβρίου και την ίδια μέρα έπρεπε να γίνουν τα διοικητικά συμβούλια για να δώσουν τις παρατάσεις, καθώς αυτές δεν μπορούν να δοθούν κατευθείαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά πρέπει να δοθούν από τα συμβούλια. Οπότε όλοι οι φορείς έπρεπε να κάνουν διοικητικά συμβούλια στις 31 Δεκεμβρίου, για να μπορέσουν να παρατείνουν τις συμβάσεις εργασίας».

Όπως εξήγησε «είναι το άρθρο 14 σε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το οποίο απλώς λέει πως παρατείνονται οι συμβάσεις εργαζομένων μέσα στο 2016. Μέσα στη χρονιά πρέπει να βρεθεί και η μόνιμη λύση για τα λειτουργικά έξοδα των φορέων, δηλαδή οι μισθοί και κάποιο πολύ μικρό ποσό για τα άκρως απαραίτητα που χρειάζονται οι φορείς. Τα υπόλοιπα έξοδα καλύπτονται και συνεχίζουν να καλύπτονται από το Ε.Σ.Π.Α. και τα ευρωπαϊκά προγράμματα». Σύμφωνα με τον κ. Κουτράκη, ένα ποσό της τάξεως των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να διαθέσει η πολιτεία. Αφορά και τους 28 φορείς και περίπου 400 εργαζομένους. «Με αυτό το ποσό θα καταφέρει να εισπράττει από την ευρωπαϊκή επιτροπή ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό που είναι για έργα και δράσεις, μέσα από το Ε.Σ.Π.Α. και άλλα ευρωπαϊκά χρήματα. Είχε υπολογιστεί ότι αυτό το ποσό των χρημάτων που θα ερχόταν στους φορείς θα μπορούσε να πενταπλασιαστεί ή να εξαπλασιαστεί. Χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε και την ίδια τη δράση των φορέων και των πάρκων που είναι χρήσιμη», εξήγησε. Ειδικότερα -σύμφωνα με τον κ. Κουτράκη- τώρα τον χειμώνα υπάρχουν πάρκα που είναι κρίσιμο να λειτουργούν, όπως η Πάρνηθα ή το καλοκαίρι το φαράγγι της Σαμαριάς. Όμως και στην περιοχή μας οι υγροτοπικοί φορείς, όπως τα Δέλτα του Νέστου και του Έβρου και η Βιστωνίδα, «οι οποίοι αν δεν λειτουργούσαν κάτω από τέτοιο καθεστώς, δεν θα υπήρχε άλλος τρόπος κάλυψης».

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υπάρχουν τέσσερις φορείς προστατευόμενων περιοχών. Πρόκειται για τους φορείς διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, Δάσους Δαδιάς και Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης. Το μήνυμα των εργαζομένων είναι πως πρέπει να βρεθεί μόνιμη λύση για τη λειτουργία τους καθώς οι παρατάσεις απλώς παρατείνουν το πρόβλημα.

πηγή: Χρόνος

 

Σχετικά άρθρα

Η νέα διοίκηση του δήμου Αριστοτέλη καρφώνει πισώπλατα το κίνημα αντίστασης των κατοίκων της Χαλκιδικής

Super User

Έξι χρυσαυγίτες σε ίδιας έκτασης χώρο με εκατό γυναικών!

Super User

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας της Θεσσαλονίκης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies