INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Το πρόγραμμα της Παρασκευής των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Το πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης για την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου είναι το ακόλουθο:

 • 19.00 – Σκηνή Νησάκι: Παίδες εν δράσει… και στις Γιορτές Παλιάς Πόλης – «Πίνακες τοπίων από φυσικά υλικά – Land art». Τα παιδιά θα ανακαλύψουν την Τέχνη της γης – Land art και θα δημιουργήσουν συλλογικά έργα τέχνης από φυσικά υλικά. Η Τέχνη της γης – Land art προάγει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενδυναμώνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και καλλιεργεί τη λεπτή κινητικότητα. Για παιδιά από πέντε ετών µε αγάπη για παιχνίδι και συνεργασία. Επιμέλεια: Ραλού Βλαχοπούλου, εκπαιδευτικός, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραµµάτων για παιδιά του Ι.Θ.Τ.Π. – Πετρούλα ∆αλακούρα, εκπαιδευτικός.
 • 19.00 – Θεατράκι στο “Μονοπάτι της ζωής”: Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Ξάνθης «Μαζί». Στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας ιδρύσαμε τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Ξάνθης «Μαζί». Πώς όμως ένας τέτοιος συνεταιρισμός μπορεί να βοηθήσει την τοπική οικονομία; Πώς θα συνδέσει τον παραγωγό µε τον καταναλωτή; Σας καλούμε για να µας γνωρίσετε και να σας γνωρίσουμε. Στόχος µας να πάρουμε την τροφή στα χέρια µας.
 • 19.00 – Λύκειον των Ελληνίδων: «Περιήγηση στα σοκάκια της Ξάνθης». Συνάντηση στον χώρο του λυκείου µε προορισμό την παλιά πόλη της Ξάνθης. Ο εκπαιδευτικός ∆ημήτρης Γκαγκαλίδης µας ξεναγεί για να ανακαλύψουμε τα εκκλησάκια, τα χάνια και τα αρχοντικά της παλιάς Ξάνθης.
 • 19.30 – Λύκειο των Ελληνίδων: «Μια ιστορία όλο ήχους». Η δασκάλα της παραδοσιακής χορωδίας του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης Εύα Ξανθοπουλίδου καλεί τα παιδιά να δημιουργήσουν και να συνθέσουν ήχους, ώστε να ζωντανέψουν και να συνοδεύσουν μουσικά ένα παραμύθι. Μια πρωτότυπη δημιουργική απασχόληση που πρέπει όλα τα παιδιά να γνωρίσουν.
 • 20.00 – Νεανική και εναλλακτική σκηνή: Συναυλία “Swingin’ mice”. Οι «Swingin’ mice», ένα τοπικό συγκρότημα από την Κομοτηνή, ασχολούνται κυρίως µε την ελληνική swing μουσική. Η µπάντα δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο από πέντε µέλη (δυο κιθάρες, µπάσο, πλήκτρα, φωνή) και πρόσφατα καλωσόρισε στην ομάδα της τρία καινούρια µέλη (δυο σαξόφωνα και κρουστά). Όπως εκφράζει και το όνομά τους, ασχολούνται µε swing, jazz και rockabilly ρυθμούς κάνοντας διασκευές ρεμπέτικων και άλλων τραγουδιών.
 • 20.00 – Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή µε τα χαμάμ: Κινηματογραφικός περίπατος στην Ξάνθη ΙΙΙ. Η κινηματογραφική λέσχη της Φ.Ε.Ξ. προτείνει µια γνωριμία µε ταινίες και ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με την Ξάνθη.
 • 20.30 – κεντρική σκηνή πλατείας Μητροπόλεως: Συναυλία «48 ώρες». Μία προθεσμία ήταν η αιτία να δημιουργηθεί µία µπάντα τον Μάιο του 2003, όταν τους ζητήθηκε μέσα σε δύο ημέρες (48 ώρες!) να φτιάξουν και να παίξουν ένα live dance πρόγραμμα. Το τρικ έπιασε και οι “48 ώρες” στέριωσαν και χάρισαν στους φίλους τους πολλά 48ωρα µε φουλ μουσική και ρυθμό. Το playlist της μπάντας αποτελείται παραδοσιακά από disco 70’s και 80’s pop µε χαρακτηριστικά ακούσματα από Michael Jackson, Madonna, James Brown, Prince, Boney M, Alphaville, Gloria Gaynor έως mainstream σημερινά κομμάτια που ακούγονται στο ραδιόφωνο.
 • 20.30 – Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης: Μουσικοχορευτική εκδήλωση «Είκοσι χρόνια Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης». Φέτος οι Εβρίτες γιορτάζουμε τα είκοσι χρόνια από την ίδρυσή του συλλόγου µας. Στην πολύπλευρη προσφορά µας στον θρακικό πολιτισμό συμπεριλαμβάνεται και η αδιάλειπτη συμμετοχή µας στις Γιορτές Παλιάς Πόλης µε αδιαπραγμάτευτη αρχή το τρίπτυχο: ντόπια προϊόντα, πλούσιο κέφι, παραδοσιακή μουσική. Τη γιορτή µας τιμούν καλλιτέχνες, µε αξία και ήθος, σεμνοί αλλά ουσιαστικά παρόντες, θαυμαστές της παραδοσιακής μουσικής, που αγκαλιάζουν µε θέρμη το κάθε μουσικό της μοτίβο, το ανιχνεύουν µε τον δικό τους τρόπο, το μελετούν αθόρυβα και δημιουργούν μοναδικά αποτελέσματα. Φίλοι και συνεργάτες µας, που χρόνια τώρα µας ταξιδεύουν µε τη ζωντάνια της μουσικής τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής γης. Το πρόγραμμά τους αποτελεί µία ολοκληρωμένη ακουστική εμπειρία και είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει για άλλη µια φορά και τους πιο απαιτητικούς ακροατές µας. Συμμετέχουν: Άγγελος Ξανθόπουλος (ούτι και τραγούδι), Βασίλης Παπαμιχαήλ (κλαρίνο), Χρήστος Χουλιάρας (κλαρίνο), Μάκης Αβραμίδης (κιθάρα), Ανδρέας Μυγδαλάς (πλήκτρα), Νάκης Ξανθόπουλος (κρουστά).
 • 21.30 – Σπίτι πολιτισμού: Θρακιώτικη παραδοσιακή βραδιά. Το χορευτικό εργαστήρι της Φ.Ε.Ξ. οργανώνει µια ξεχωριστή βραδιά γλεντιού, παρουσιάζοντας την υπέροχη παραδοσιακή μουσική της Θράκης. Φαγητό, ποτό, μουσική και χορός.
 • 22.00- κεντρική σκηνή πλατείας Μητροπόλεως: Συναυλία “Misty seven”. Μια μουσική µπάντα τελειόφοιτων μαθητών του ωδείου «Εύφωνο», παρουσιάζει για άλλη µια φορά γνωστές παλιές και νέες alternative pop, rock μουσικές και ελληνικές ρετρό επιτυχίες. Παίζουν: Βιργινία Ράπτη και Λυδία Καραγεωργίου (φωνητικά), Θωμάς Μπαξεβανίδης (μπάσο), Βεντάτ Ζουµπούλ (ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργος Κέλλερ (πλήκτρα), Γιώργος Παπαδόπουλος (πιάνο και πλήκτρα), Εμμανουέλλα Δημητριάδου (ντραμς).
 • Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης: Ποντιακή βραδιά παρέα µε τον Μπάµπη Ιωακειμίδη (τραγούδι) και τον Τάσο Πετρόπουλο (λύρα).
 • Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»: Μουσική βραδιά µε τους Γιώργο Χατζή, Κώστα Ιγγλέζο και Παναγιώτη Ούτο. Κλαρίνο: Σπύρος Μποκόρος.
 • Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»: Μουσική βραδιά µε τους Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη.
 • Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»: Παραδοσιακή βραδιά µε θρακιώτικο περιεχόμενο. Βαγγέλης ∆ωρόπουλος (γκάιντα, καβάλι), Γιώργος Ζιώγας (τραγούδι), Νίκος Ζάρκος (κλαρίνο), Γιάννης Κυριακίδης (ακορντεόν, τραγούδι), Γιάννης Καναργιέλης (κρουστά).
 • Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Πρωτοπόροι” Λεύκης Ξάνθης: Ο Γιάννης ∆ούκογλου (κιθάρα), ο Ηλίας Μαυρολιός (φωνητικά) και ο Βαγγέλης Μαυρολιός (μπουζούκι) είναι εδώ και χρόνια ένα καταξιωμένο σχήμα, µε απίστευτα ελκυστικό ρεπερτόριο που απαρτίζεται από παλιά λαϊκά αλλά και ρεμπέτικα τραγούδια που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο. Όσοι τυχεροί βρεθούν κοντά µας, θα απολαύσουν το αυθεντικό ταλέντο και το κέφι που βγάζουν.
 • Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες πατρίδες»: Μικρασιάτικο γλέντι και συνέχεια µε ρεμπέτικο-λαϊκό πρόγραμμα. Οι ήχοι της ανατολής από την Καππαδοκία μέχρι τη Σμύρνη, συντροφιά µε εκλεκτούς μεζέδες.

 

Σχετικά άρθρα

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης για τα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση

Super User

“All that music festival” από τη Φ.Ε.Ξ.

Super User

Οι “Πιανίστες του Ιονίου” στη Γενισέα και σε σχολεία της Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies