INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Δεν είναι αργά για να σωθεί η Hasankeyf και ο ποταμός Τίγρης

Εδώ και 12.000 χρόνια η Χασάνκεϊφ (Hasankeyf) στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει υπάρξει ένας τόπος αδιάκοπης ανθρώπινης εγκατάστασης. Με τον μόχθο δεκάδων πολιτισμών, αυτή η εξαιρετική οικουμενική τοποθεσία έχει δημιουργηθεί στις όχθες του ποταμού Τίγρη και σε γειτονικές μικρές κοιλάδες και λόφους. Πρόσφατες ανασκαφές δείχνουν ότι η Χασάνκεϊφ απλώνεται στην κορυφή μιας βαθιάς αποκαλυφθείσας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ανεξάρτητοι ερευνητές δηλώνουν ότι η Χασάνκεϊφ και η περιβάλλουσα κοιλάδα του Τίγρη είναι τόσο σημαντικές ιστορικά όσο και η Έφεσος, η Τροία και η Καππαδοκία και ικανοποιεί εννιά από τα δέκα κριτήρια της Unesco για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Θεωρείται ότι η Χασάνκεϊφ είναι η δίδυμη του Γκεμπεκλί Τεπέ (Göbeklitepe), ένα ιερό μέρος 225 χιλιόμετρα δυτικά, ίδιας ηλικίας, το οποίο οδήγησε σε νέα παγκόσμια συμπεράσματα για το χρονικό των πρώτων ανθρώπινων εγκαταστάσεων.

Τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε την ένταξη της Γκεμπεκλί Τεπέ στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Χασάνκεϊφ και οι τριγύρω κοιλάδες του Τίγρη σχεδιάζεται να βυθιστούν από το φράγμα του Ιλισού και από ένα έργο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευαστεί. Σε πρόσφατες δηλώσεις η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το φράγμα θα αρχίσει να γεμίζει στις 10 Ιούνη του 2019. Αξιωματούχοι συμπληρώνουν ότι τον Οκτώβρη του 2019 η πόλη Χασάνκεϊφ θα επηρεαστεί από την άνοδο της στάθμης του νερού.

Το έργο του Ιλισού ήταν και είναι μια εντελώς λανθασμένη και καταστροφική επένδυση. Αυτό γιατί από την αρχή του σχεδίου υπήρχε έντονη αντίδραση όχι μόνο τοπικά στην Τουρκία αλλά και στο Ιράκ, τη Συρία και παγκόσμια. Αντίθετα με τις επίσημες δηλώσεις, το φράγμα δεν θα έχει κοινωνικοοικονομικό ή κάποιο άλλο όφελος για την πλειονότητα της κοινωνίας στην περιοχή που θα επηρεαστεί, ενώ έως και 80.000 άνθρωποι θα χάσουν τις περιουσίες τους. Εκτός από την Χασάνκεϊφ, ένα σημαντικό τμήμα της μη ανεσκαμμένης πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνω Μεσοποταμίας κατά μήκος του ποταμού Τίγρη θα βυθιστεί. Η βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος του Τίγρη -ακόμη κατά κύριο λόγο φυσικό- θα υποβαθμιστεί σημαντικά. Το σχέδιο Ιλισού επίσης θα επηρεάσει έντονα τα κατάντη τμήματα του ποταμού, διακινδυνεύοντας την παροχή νερού στις μεγάλες ιρακινές πόλεις και η ιρακινή γεωργία θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο. Ειδικότερα, το μνημείο της UNESCO των Βάλτων της Μεσοποταμίας στο νότιο Ιράκ θα απειληθεί με αποξήρανση εξαιτίας των μειωμένων ροών.

Τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα της κυβέρνησης “μεταφορά μνημείων και διαγένεση πετρωμάτων” έχει καταστρέψει σοβαρά την πολιτιστική κληρονομία της Χασάνκεϊφ. Αλλά υπάρχει ακόμη τόση πολιτιστική κληρονομία να διασωθεί. Παρόλο που το έργο είναι προς ολοκλήρωση, πιστεύουμε πολύ ότι η ακύρωσή του θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για μια διαδικασία από την οποία ο ευρύτερος τοπικός πληθυσμός της Τουρκίας και του Ιράκ θα επωφεληθεί απευθείας οικονομικά, καθώς και κοινωνικά και πολιτιστικά.

Ζητάμε από τη τουρκική κυβέρνηση να μην ξεκινήσει το γέμισμα του φράγματος του Ιλισού ούτε τον Ιούνιο ούτε αργότερα. Αντί αυτού πρέπει να ξεκινήσει ένας ευρύς, συμμετοχικός και διαφανής διάλογος με όλους τους εκπροσώπους του τοπικού πληθυσμού, σχετικά με το μέλλον των πέντε επαρχιών που επηρεάζονται. Βασιζόμενοι στα κοινά συμπεράσματα από τις συμμετοχικές συζητήσεις, τακτικές για το μέλλον της πεδιάδας του Τίγρη και της γύρω περιοχής, πρέπει να γίνουν και να υλοποιηθούν με τη συμφωνία όλων των πλευρών που επηρεάζονται. Μια άλλη προϋπόθεση πρέπει να είναι η επίτευξη μιας κοινής συμφωνίας με το Ιράκ και τη Συρία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η οποία πρέπει να εγγυάται επαρκείς ροές νερού στους βάλτους της Μεσοποταμίας και στο νότιο Ιράκ. Καλούμε όλους τους ανθρώπους και τους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να υποστηρίξουν τα αιτήματά μας και να κάνουν αντίστοιχες εκκλήσεις στην τουρκική κυβέρνηση!

Ένα κάλεσμα από:

Initiative to Keep Hasankeyf Alive, Turkey Save the Tigris Campaign, Iraq Mountain Watch, Iran Humat Dijlah, Iraq Make Rojava Green Again, Rojava/Syria Mesopotamia Ecology Movement, Turkey Waterkeeper Iraq, Iraq-Kurdistan Hasankeyf Matters, Turkey Iraqi Civil Society Solidarity Initiative (ICSSI), Iraq Munzur Environmental Association, Turkey Iraqi Social Forum, Iraq Green Rage Ecology Collective, Turkey Güzel Zağros’u Destekleme Halk Kampanyası, İran Campaign Right to Water, Turkey 350Ankara, Turkey Çoruh Conservation Union, Turkey Life and Solidarity Travelers, Turkey Green Resistence – Ecology and Life Newspaper, Turkey Antalya Ecology Council, Turkey Alakır Sister-/Brotherhood, Turkey HDK Ecology Council, Turkey Eco-Conscience, Tunisia The Peoples’ Advocacy Foundation for Justice and Redress, South Africa Rivers without Boundaries International Coalition), Asia Pakistan Fisherfolk Forum Inter-American Vigilance for the Defense and the Right to Water (Red VIDA), The Americas Chile Sustainable, Chile April Foundation (Fundacion Abril), Bolivia Movement of Defence of Water, Land and Environment (MODATIMA), Chile Movement of Dam Affected People (MAB), BrazilEuropean Water Movement Earth Thrive, Balkan Ekologistak Martxan, Basque Country Network for a New Water Culture (XNCA), Catalonia Ecologists in Action, Spain

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

«Πίσω στις χώρες σας!» – Νέος φόρος αίματος για τους διωγμένους λαούς

Super User

Αποδεκτή η απαγόρευση μαντήλας στο γαλλικό δημόσιο

Super User

Επείγουσα έκκληση από τη Γάζα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies