INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Ημερίδα λαογραφίας στο Ι.Θ.Τ.Π.

Επιστημονική ημερίδα λαογραφίας με θέμα «Επτά εισηγήσεις από τη θεματολογία του παραδοσιακού και του νεωτερικού (ειδικότερα του «popular») λαϊκού πολιτισμού», διοργανώνει την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Η ημερίδα θα γίνει στην καπναποθήκη «Π», θα διαρκέσει από τις 17.00 ως τις 20.00 και αποσκοπεί στον εμπλουτισμό του πολιτιστικού περιεχομένου των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, κυρίως όμως στη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

«Η μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και γενικά της παράδοσης είναι επίκαιρη λόγω της παρατεταμένης ηθικής, κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής κρίσεως την οποία βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι σε κρίσιμες εποχές, οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν τις πατροπαράδοτες αξίες, διότι αφ’ ενός τούς είναι περισσότερο οικείες, αφ’ ετέρου είναι επιτυχημένες σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δει κάποιος κριτικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα, σε ποιες πτυχές του κοινωνικού βίου ο λαϊκός πολιτισμός εξακολουθεί να λειτουργεί είτε συντηρητικά, είτε σταθεροποιητικά, είτε ενοποιητικά, είτε νεωτερικά ή αποσταθεροποιητικά», γράφεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Ι.Θ.Τ.Π.

Το πρόγραμμα και οι ομιλητές της ημερίδας

17.00-17.05: Σοφιανός Ουτατζής, διευθυντής Ι.Θ.Τ.Π.-ιστορικός

17.05-17.15: Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, διδάκτωρ Επιστημολογίας πανεπιστημίου Aix-en Provence

17.15-17.30: Ιωάννης Μπακιρτζής, λέκτορας τμήματος Γ.Φ.Π.Π.Χ.-Δ.Π.Θ. Θέμα: Άδειες ναοδομίας στην Ξάνθη στις αρχές του 20ού αιώνα.

17.30-17.45: Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος-ιστορικός. Θέμα: Ο λαϊκός πολιτισμός στο περιοδικό «Θρακικά Χρονικά» και σε τοπικές εκδόσεις/βιβλία που αναφέρονται σε χωριά της περιοχής Ξάνθης

17.45-18.00: Ελευθέριος Χαρατσίδης, επίκουρος καθηγητής τμήματος Γ.Φ.Π.Π.Χ.-Δ.Π.Θ. Θέμα: Η εξέλιξη των επίσημων εορτών στη Ρωσία – το παρελθόν και σύγχρονη εποχή

18.00-18.30: Δημοτικά τραγούδια από τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Καραγιαννίδη

18.30-19.00: Διάλειμμα

19.00-19.15: Νικόλαος Κόκκας, εκπαιδευτικός. Θέμα: Η μορφή του Νασρεντίν Χότζα στις ευτράπελες διηγήσεις των Πομάκων

19.15-19.30: Γαρυφαλιά Θεοδωρίδου, υποψήφια διδάκτωρ Λαογραφίας τμήματος Γ.Φ.Π.Π.Χ.-Δ.Π.Θ. Θέμα: Οι τελετουργικές τροφές ως σύστημα ανταλλαγών στον λαϊκό πολιτισμό – η «κίνησή» τους ανάμεσα στους ορθοδόξους χριστιανούς στην κοινωνία της Ξάνθης (1920-2000)

19.30-19.45: Νικόλαος Κωνσταντινίδης, διδάκτωρ Λαογραφίας τμήματος Γ.Φ.Π.Π.Χ.-Δ.Π.Θ. Θέμα: Η καπνοκαλλιέργεια και ο «λαϊκός πολιτισμός» στην περιοχή της Ξάνθης (1950-2010)

19.45-20.00: Μανόλης Σέργης, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Γ.Φ.Π.Π.Χ.-Δ.Π.Θ. Θέμα: Για τη «διαχείριση της παράδοσης» σήμερα – ένα παράδειγμα από το Θρυλόριο Ροδόπης.

Στους ενδιαφερομένους θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Σχετικά άρθρα

Τα 36α “Δημοκρίτεια” στον δήμο Αβδήρων

Super User

Εκδηλώσεις για τα 93 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι

Super User

Δεκέμβριος στη Φ.Ε.Ξ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies