INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

Ταξίδι με InterRail

Με το InterRail έχεις τη δυνατότητα να επισκεφτείς σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά είναι λίγο πιο περίπλοκο από ό,τι ακούγεται.

Με το εισιτήριο InterRail έχεις πρόσβαση σε απεριόριστες διαδρομές τρένων εντός Ευρώπης για συγκεκριμένες μέρες μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που διαλέγεις εσύ. Μπορεί να σου κοστίσει από 51€ μέχρι 510€ αλλά αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις σου, τις αντοχές σου και την τσέπη σου.

Ποιο εισιτήριο μου ταιριάζει;

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες εισιτηρίων InterRail: One country pass (σου ταιριάζει μόνο αν θες να επισκεφτείς πολλά μέρη σε μία μόνο ευρωπαϊκή χώρα) και global pass (σου ταιριάζει αν θες να επισκεφτείς πολλές διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες).

Υπάρχουν επίσης δύο διαφορετικοί τύποι εισιτηρίου ανάλογα με το ρυθμό που θα επιλέξεις να ταξιδέψεις:

  • Κάποιες μέρες μέσα σε ένα μήνα: σου ταιριάζει αν θες να ταξιδέψεις με πιο αργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, μπορείς να διαλέξεις να ταξιδέψεις έξι μέρες μέσα σε έναν μήνα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις όσα τρένα θες μέσα σε κάθε μέρα ταξιδιού ενός διαστήματος τριάντα ημερών
  • Continuous: σου ταιριάζει αν προτιμάς γρηγορότερους ρυθμούς ταξιδιού με στόχο να επισκεφτείς περισσότερα μέρη. Σε αυτή την περίπτωση διαλέγεις πόσες μέρες θες να ισχύει το πάσο σου, από δεκαπέντε ως 22 μέρες ή και έναν ολόκληρο μήνα συνεχόμενο ταξίδι.

Ο χάρτης των χωρών που μπορείς να επισκεφτείς με το InterRail

Οι συμμετέχουσες χώρες είναι οι Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Τουρκία.

Πώς δουλεύει

Η ιδέα είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις όσα τρένα θες μέσα σε μία μέρα ταξιδιού. Ανάλογα με το πόσες μέρες θες να ταξιδέψεις, διαλέγεις και το ανάλογο εισιτήριο. Μία μέρα ταξιδιού ξεκινάει από τα μεσάνυχτα και τελειώνει τα μεσάνυχτα της επόμενης μέρας. Δηλαδή, μπορείς να μπεις σε όσα τρένα τραβάει η ψυχή σου από τις 00.01 μέχρι τις 23.59 μιας οποιαδήποτε μέρας μέσα στο διάστημα που αναγράφεται στο εισιτήριό σου. Υπάρχει όμως και ένα κολπάκι: αν επιβιβαστείς σε ένα νυχτερινό τρένο που ξεκινάει μετά τις επτά το απόγευμα και φτάνει στον προορισμό του μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα, μπορείς να το μετρήσεις σαν μέρα ταξιδιού μόνο τη μέρα άφιξης σου. Με το που ανέβεις στο τρένο πρέπει να γράψεις επάνω στο εισιτήριο σου την ημερομηνία αλλά και τη διαδρομή του. Έτσι ο ελεγκτής θα ξέρει ότι δεν έχεις υπερβεί τις μέρες τις οποίες δικαιούσαι να ταξιδέψεις με το InterRail. Επίσης, είναι τέλειο να γυρνάς σπίτι σου και να βλέπεις σε πόσα μέρη πήγες συνολικά.

Τι πρέπει να προσέξω

  • Αν είσαι 12-27 χρονών, μην ξεχάσεις να αγοράσεις το εισιτήριο “Youth” καθώς είναι 35% φτηνότερο από το κανονικό
  • Σε κάποια τρένα -συνήθως υψηλής ταχύτητας- ζητούν να έχεις κάνει κράτηση θέσης. Αν έχεις αγοράσει το κανονικό InterRail και όχι το premium, ίσως χρειαστεί να πληρώσεις ένα μικρό ποσό παραπάνω για να κάνεις την κράτηση. Για αυτό τον λόγο είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς τα περιφερειακά τρένα τα οποία δεν απαιτούν καμία κράτηση θέσης. Αν όμως σκοπεύεις να επισκεφτείς μέρη που δεν συνδέονται με περιφερειακά τρένα ή είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο, τότε συμφέρει να πληρώσεις λίγο παραπάνω και να αγοράσεις το premium InterRail αντί του κανονικού
  • Δύο χώρες που χρησιμοποιούν κυρίως τρένα υψηλής ταχύτητας είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Το τρένο «Frecciarossa» της Ιταλίας πάει από το Μιλάνο στη Ρώμη σε μόλις δυόμισι ώρες!
  • Είσαι υποχρεωμένος να γράψεις την ημερομηνία κατά την οποία ταξιδεύεις επάνω στο εισιτήριο σου με μαύρο ή μπλε στυλό. Μην κάνεις μουντζούρες, άρα μην κάνεις και λάθη
  • Πάντα να δείχνεις το εισιτήριο InterRail σε συνδυασμό με κάποιο έγγραφο πιστοποίησης (ταυτότητα ή διαβατήριο)
  • Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το InterRail για την χώρα κατοικίας σου! Το μόνο που σου επιτρέπει το εισιτήριο είναι να κάνεις μία διαδρομή εξόδου και μία διαδρομή εισόδου στην χώρα σου. Όχι ότι αυτοί που έρχονται να επισκεφτούν την Ελλάδα έχουν και πολλά τρένα να διαλέξουν, αλλά τέλος πάντων
  • Συμφέρει; Συμφέρει για αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν λίγο πιο εναλλακτικά και γρήγορα. Ο κλασικός τουρίστας θα προτιμήσει την άνεση του αεροπλάνου και του ξενοδοχείου.

Αυτός που θα επιλέξει το ταξίδι με το InterRail είναι πολύ πιθανό να μην έχει τελείως προγραμματισμένο δρομολόγιο, να κοιμηθεί μέσα στο νυχτερινό τρένο και να δει πράγματα που άλλοι δεν βλέπουν. Χρηματικά συμφέρει σίγουρα γιατί δεν πληρώνεις το κάθε τρένο στο οποίο επιβιβάζεσαι ξεχωριστά. Επομένως εξαρτάται από σένα αν είσαι διατεθειμένος/διατεθειμένη να κουραστείς λίγο παραπάνω αλλά να ζήσεις την εμπειρία του ταξιδιώτη και της περιπέτειας. Πολλά πράγματα μπορούν να πάνε λάθος, αλλά θα βρεις ότι πολλά περισσότερα θα αξίζουν.

πηγή

 

Σχετικά άρθρα

Ημερήσιο δελτίο θανάτων

Super User

Εκσυγχρονίζεται η καταστολή κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων

Super User

Έξυπνοι ιοί ή χαζοί άνθρωποι;

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies