INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Ισίδωρος Ζουργός και Ματίας Αλμοσίνο

Στην Ξάνθη βρέθηκε την Κυριακή ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός, παρουσιάζοντας στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο το νέο βιβλίο του «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο».

Μιλώντας γι’ αυτό (λεπτομέρειες για το βιβλίο και τον συγγραφέα εδώ), ο συγγραφέας αναφέρθηκε στο πώς γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής του, λέγοντας: «Ο 17ος είναι ένας πάρα πολύ ιδιαίτερος αιώνας. Από τη μία έχουμε τη γέννηση της επιστημονικής σκέψης, αλλά από την άλλη παρουσιάζονται μεσσιανισμοί και πολλές δεισιδαιμονίες. Αυτή η αντίφαση του 17ου αιώνα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για τους ελληνικούς τόπους και για την ελληνική λογοτεχνία είναι ένας αιώνας ανεξερεύνητος, με έκανε να συλλάβω την ιδέα να έχω έναν ήρωα που θα ζει την Ευρώπη της εποχής του. Έναν ήρωα που θα υπηρετεί την επιστήμη αλλά ταυτόχρονα θα βασανίζεται από τους μεσσιανισμούς και από όλα αυτά που έβγαλε η εποχή. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να γραφτεί αυτό το βιβλίο».

Σημειώνοντας ότι «μέσα του υπάρχει πολύ μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της ιατρικής και της επιστήμης, αλλά και ανιχνεύονται πάρα πολλοί ευρωπαϊκοί τόποι, καθώς ο πρωταγωνιστής είναι ένας άνθρωπος που ταξιδεύει πολύ», ο κ. Ζουργός παρέθεσε λεπτομέρειες για τον ήρωά του και την πλοκή του βιβλίου, λέγοντας: «Ο ήρωας έχει μια ιδιαιτερότητα: γεννιέται ως Εβραίος στη Βασιλεία της Ελβετίας, σε εποχές που δεν ήταν εύκολο σε κάποιες περιπτώσεις να δηλώσεις τη θρησκευτική ταυτότητά σου. Η ζωή του είναι γεμάτη περιπέτειες, αλλάζει γλώσσες, τόπους και θρησκείες, μεγαλώνει μ’ ένα πολύ περιπετειώδη τρόπο. Αλλά επειδή είναι χαρισματικό παιδί, καταλήγει να σπουδάζει σ’ ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της εποχής, αυτό της Πάντοβα. Ζει μέσα από τις κοινότητες των Ελλήνων της Βενετίας και της Κωνσταντινούπολης, έχει πάρει τελικά μια ελληνική παιδεία και στο τέλος η μοίρα του θα τον οδηγήσει στο Λονδίνο και από εκεί σ’ ένα πολύ μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη που θα καταλήξει τελικά στο Άγιο Όρος. Είναι ένα χρονικό του αιώνα του, αλλά και των ανθρώπων που αναπτύχθηκαν, σπούδασαν και μελέτησαν πολύ, στην προσπάθειά τους να λύσουν θεμελιώδη ζητήματα της φιλοσοφίας και της ιστορίας. Και ταυτόχρονα ένα ταξίδι αναζήτησης του θεού».

Και προσθέτει, ανατέμνοντας ταυτόχρονα και το ιστορικό πλαίσιο: «Η αλήθεια είναι ότι ο 17ος αιώνας, ειδικά σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς τόπους, είναι ο λιγότερο γνωστός αιώνας της ιστορίας. Είμαστε στον προηγούμενο αιώνα του διαφωτισμού, σ’ έναν αιώνα που τον προετοιμάζει κατά κάποιο τρόπο. Έχει πολλές δυσκολίες στις πηγές, ταυτόχρονα όμως έχει κι αυτή τη δυναμική της δυτικής σκέψης. Εμείς εδώ δεν ήμασταν δύση και κατά μία περίπτωση ακόμη δεν είμαστε… Εκείνη την εποχή έχουμε μια δύση που ανεβαίνει και μια ανατολή που ανιχνεύει ακόμη την ταυτότητά της κάτω από την οθωμανική κυριαρχία. Ο πρωταγωνιστής κινείται ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο κόσμους, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τον βασικό στόχο του που είναι η γνώση και η αναζήτηση απαντήσεων σε θεμελιώδη θέματα της ζωής και της επιστήμης».

Τέλος, ακούστε τι δήλωσε ο συγγραφέας για το ταξίδι και τη σημασία του:

 

Σχετικά άρθρα

“Ο μάγος του Οζ” στην Ξάνθη

Super User

Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στο Ι.Θ.Τ.Π.

Super User

Βιβλιοπαρουσίαση στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies