INDEXANTHI.GR
Κόσμος

63 ισραηλινοί μαθητές αψηφούν τη φυλακή και αρνούνται να υπηρετήσουν στον στρατό που καταστέλλει Παλαιστίνιους

Να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο καθεστώς «απαρτχάιντ» που επιβάλει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, αποφάσισαν 63 ισραηλινοί μαθητές και μαθήτριες, αρνούμενοι να υπηρετήσουν στις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (I.D.F.). Οι νεαροί ισραηλινοί αψηφούν το ενδεχόμενο φυλάκισης που επισείει η ανυποταξία και σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Άμυνας και Παιδείας και τον αρχηγό των I.D.F., ασκούν δριμεία κριτική στη ρατσιστική -όπως τη χαρακτηρίζουν- πολιτική του Ισραήλ.

Τονίζοντας τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και του παράνομους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, στην επιστολή αναφέρουν ότι “ο στρατός επιβάλει την πολιτικής μιας ρατσιστικής κυβέρνησης που παραβιάζει στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τους ισραηλινούς και με διαφορετικό τους παλαιστίνιους που κατοικούν στην ίδια περιοχή“. Κατηγορώντας τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και τις ένοπλες δυνάμεις για την αιματηρή σύγκρουση που διαρκεί δεκαετίες, οι μαθητές σημειώνουν: «Αποφασίσαμε να μη συμμετάσχουμε στην κατοχή και καταπίεση του παλαιστινιακού λαού, που χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο εχθρικά στρατόπεδα. Γιατί όσο οι άνθρωποι ζουν υπό καθεστώς κατοχής που τους αρνείται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την ειρήνη». Οι συντάκτες της επιστολής σημειώνουν ακόμη ότι οι Ισραηλινοί εκτίθενται σε μια κουλτούρα μιλιταρισμού από νεαρή ηλικία, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι θέλουν να αλλάξουν ολόκληρο το σύστημα.

Οι I.D.F. δεν έχουν απαντήσει επίσημα στην επιστολή, ωστόσο πρώην διοικητής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων την χαρακτήρισε «λυπηρή» και γραμμένη από «περιθωριακούς». Στο Ισραήλ όλοι οι νέοι και οι νέες μετά τα δεκαοκτώ υποχρεούνται να υπηρετήσουν στις I.D.F. Εξαιρείται μόνο η αραβική μειονότητα. Οι άντρες υπηρετούν για δύο χρόνια και οκτώ μήνες, ενώ οι γυναίκες για δύο χρόνια.

Στο παρελθόν είχαν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις ανυποταξίας, αν και περιορισμένες. Τον Ιούλιο μία 19χρονη Ισραηλινή οδηγήθηκε σε στρατιωτική φυλακή όταν αρνήθηκε να υπακούσει στις διαταγές που της δόθηκαν. Σε ανοιχτή της επιστολή σημείωνε ότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί με μια πραγματικότητα «που η βία είναι ο κανόνας». Το 2014, 53 απόφοιτοι της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Ιερουσαλήμ ξεκαθάρισαν ότι δεν σκοπεύουν να υπηρετήσουν στις I.D.F., τις οποίες χαρακτήριζαν θεματοφύλακα ενός καθεστώτος που βασίζεται στη φαντασίωση της ανωτερότητας των Ισραηλινών έναντι των Παλαιστινίων.

 

Σχετικά άρθρα

Ημέρα ευχαριστιών με πείνα και έλλειψη στέγης στο Los Angeles

Super User

Τα γερμανικά πλοία αποφεύγουν τη γερμανική σημαία

Super User

Νίκη για τους 40.000 απεργούς της “Verizon”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies