INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Αυλαία για το 51ο Ξανθιώτικο καρναβάλι

Ανοίγει την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου για 51η χρονιά η αυλαία των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι, με τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

18.00-21.00 – Καπναποθήκη «Π»: Έκθεση αρχιτεκτονικής – 3η Biennale αστικής και αρχιτεκτονικής αποκατάστασης.

Η Έκθεση έχει ξεκινήσει από τις 2 Δεκεμβρίου 2015 και συνεχίζει καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε. Αφορά στην παρουσίαση, σύγκριση και επαλήθευση -σε διεθνή κλίμακα- των έργων αποκατάστασης της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της αναδιοργάνωσης των αστικών χώρων. Η οργάνωση της έκθεσης πραγματοποιείται µε πόστερ, προπλάσματα, προβολές, επισκέψεις, workshops κ.α. χαρακτηριστικών έργων αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων και περιοχών της πόλης. Συνδιοργάνωση: Τ.Α.Μ./Δ.Π.Θ., δήμος Ξάνθης, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Τ.Ε.Ε. Θράκης, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – τμήμα Ξάνθης και Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Είσοδος ελεύθερη

18.30 – Καπναποθήκη «Π»: Ομιλία με θέμα “Η συμβολή του εθελοντισμού στη μεταμόσχευση του μυελού των οστών”.

Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελούσε από παλιά μία πρόκληση για την ιατρική επιστήμη. Η λογική είναι απλή: αντικαθιστούμε ένα καταστραμμένο όργανο με ένα άλλο, έστω και χρησιμοποιημένο. Η συμβολή του εθελοντισμού είναι σωτήρια. Η Ελλάδα δυστυχώς διαθέτει χαμηλό αριθμό δοτών. Η ομιλία στοχεύει σε αυτό, στην προσέλκυση των ατόμων με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, ώστε να ενταχθούν στις τάξεις των εθελοντών μυελού των οστών.

Εισηγητής: Γεώργιος Ξανθοπουλίδης, αιματολόγος, διευθυντής Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας. Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ξάνθης και Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Είσοδος ελεύθερη.

20.00 – Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης: Μουσική παράσταση «Σαν όνειρο μαγευτικό».

Η χορωδία “Αρίων” μετά την αποχώρηση του επί 24 χρόνια μαέστρου και δημιουργού της Γιάννη Παπαδόπουλου, συνεχίζει τη δημιουργική παρουσία της με τη διεύθυνση του επί δέκα χρόνια συνοδού της στο πιάνο Τριαντάφυλλου Σφυρή και επιχειρεί να ανανεώσει το είδος του χορωδιακού τραγουδιού, εισάγοντας νέες ιδέες και πειραματισμούς που εκπλήσσουν ευχάριστα το ακροατήριο. Τη νέα περίοδο εγκαινίασε πέρυσι με την παράσταση «Ένας Αρίων… εκτός ορίων» που μας ταξίδεψε σε πρωτόγνωρα μουσικά μονοπάτια. Στη φετινή παράσταση «Σαν όνειρο μαγευτικό», συνταξιδιώτες μας θα είναι:

Τα μέλη της χορωδίας: Πέτρος Πασβάντης, Κώστας Βογιατζόγλου, Άγγελος Τσουμάνης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, Σταύρος Χρηστίδης, Ευριπίδης Σταυρίδης, Ζαχαρίας Χαχαμόπουλος, Παναγιώτης Νένδος, Βαγγέλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Μυτακίδης, Βασίλης Παναηλίδης, Γεράσιμος Μπουρσινός, Δημήτρης Χατζόπουλος, Λεωνίδας Βλασακούδης, Βαγγέλης Δημητριάδης, Κυριάκος Φελέκης.

Οι μουσικοί: Τριαντάφυλλος Σφυρής – πιάνο, Μάκης Αβραμίδης – κιθάρα, Χρήστος Παπαδόπουλος – βιολί, Γεράσιμος Σταθόπουλος – κλαρινέτο, Δημήτρης Σφυρής – ακορντεόν,  Βάϊος Χαρακοπίδης – κοντραμπάσο, Καίτη Μπεμπεκίδου και Στέλλα Φωτοπούλου – τραγούδι.

Τα μέλη της παιδικής χορωδίας: Δήμητρα Ψεμματάκη, Ελπίδα Ψεμματάκη, Κατερίνα Μακρίδου, Αναστασία Συμεωνίδου, Δέσποινα Φελέκη, Έλενα Βαλσαμίδη, Ελένη Σαμουργκανίδου, Μαρία Κωτσάλη.

Από Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

09.00 – Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Βόλτες στα σοκάκια της παλιάς πόλης.

Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. Στο μουσείο μνημονεύουμε ιστορίες του Αισώπου (του μαυρομάτη της αρχαιότητας) αλλά και του Καραγκιόζη (του μαυρομάτη του νεότερου), του Καΐπς, του Αντουνούδ’ και του Σουκράτς ή καρκάμπιλλους που καθημερινά «έθυε» στον Διόνυσο κι έπαιρνε τους δρόμους του «Ουζούν-σουκακιού» σκουντουφλώντας.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Κυριακή 09.30-14.30. Γενική είσοδος 2€.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνημα με δωρεάν μαθήματα και δώρο μια υποτροφία από τη “Φιλαναγνωσία”

Super User

Πρωτοβουλία του δήμου Ξάνθης για βοήθεια στους πρόσφυγες

Super User

Χρηματοδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων στον δήμο Αβδήρων και για το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο του δήμου Μύκης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies