INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Μια ακόμη καταγγελία κατά της κρατικής βαρβαρότητας

Το ακόλουθο δελτίο τύπου-καταγγελία κοινοποίησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης (Αλέκα Ζορμπαλά και Ιωάννα Κούρτοβικ) των εννιά πρόσφατα συλληφθέντων Κούρδων και Τούρκων στην Αθήνα:

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των εννιά Κούρδων και Τούρκων που συνελήφθησαν με θεαματικό τρόπο την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, θέλουμε να επισημάνουμε (και να καταγγείλουμε) τα ακόλουθα σε σχέση με την υπόθεση η οποία απασχόλησε με επίταση τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τις μέρες που προηγήθηκαν:

Οι εννιά οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα τριάντα ώρες μετά τη σύλληψή τους, παρουσιάζοντας σημάδια άγριας κακοποίησης, φέροντας εμφανή τραύματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στην περιοχή των ματιών (επικίνδυνες σωματικές βλάβες), άλλοι στα πόδια και στο σώμα, ενώ ο γηραιότερος μεταξύ αυτών (65 ετών) έφερε επιπλέον ράμματα στο κεφάλι.

Για αυτή την εμφανή κακοποίηση, η οποία έγινε χωρίς να επικαλείται η αστυνομική δύναμη αντίσταση κατά τη σύλληψη όπως συνηθίζει να πράττει όταν είναι υπόλογη για τον τραυματισμό συλληφθέντων (βασανισμός κατά τον ποινικό κώδικα), προκύπτει από τη δικογραφία ότι οδηγήθηκαν με το Ε.Κ.Α.Β. τουλάχιστον οι τρεις εξ αυτών σε νοσοκομεία (στο Γ. Κ. Νίκαιας, το Γ.Κ. “Γ. Γενηματά” και στο “Σισμανόγλειο”) για την παροχή πρώτων βοηθειών και συρραφή τραυμάτων, ενώ δόθηκε εντολή για ιατροδικαστική εξέταση για την οποία όμως δεν προκύπτει να οδηγήθηκαν σε ιατροδικαστή όπως επεβάλλετο.

Την εμφανή κακοποίηση αγνόησαν τόσο η εισαγγελική όσο και η ανακριτική αρχή ενώπιον των οποίων εμφανίστηκαν, πάρα την επισήμανση των συνηγόρων, θεωρώντας ότι δεν τους αφορά, ενώ η ηγεσία του υπεύθυνου υπουργείου Δημόσιας Τάξης δια στόματος κ. Τόσκα, υιοθέτησε με ευκολία την εκδοχή των αστυνομικών αρχών ότι οι συλληφθέντες αυτοτραυματίστηκαν! (συνήθης ομοίως αιτιολογία την τελευταία περίοδο) αντί να διατάξει τη νόμιμη Ε.Δ.Ε.

Όπως προκύπτει ακόμη από την δικογραφία, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ξημερώματα με κινηματογραφικό τρόπο και με χρήση πολιορκητικών κριών για την βίαιη θραύση της πόρτας των κατοικιών τους, παρότι στις δυο εκ των τριών τουλάχιστον περιπτώσεις δεν προβλήθηκε καμία άρνηση προς τις αρχές για την είσοδο τους στις κατοικίες, τα ευρήματα των οποίων είναι -όπως προκύπτει από τη δικογραφία- χαμηλού ενδιαφέροντος.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Αντιτρομοκρατική όπου επί 26 ώρες δεν τους επετράπη η επικοινωνία με συνήγορο ούτε και επιτράπηκε στους συνηγόρους η οποιαδήποτε επικοινωνία είτε ενημέρωση για όλο αυτό το διάστημα.

Κατά την προσαγωγή τους στην Εισαγγελία παρέμειναν δέσμιοι πισθάγκωνα επί ώρες, ακόμη και ενώπιον της Εισαγγελέως που διέταξε τη διατήρηση των χειροπεδών, δεν τους επιτράπηκε να λυθούν ούτε για να πιουν νερό και στις διαμαρτυρίες τους δέχθηκαν, παρότι δέσμιοι, επίθεση και κτυπήματα από τους άνδρες των Ε.Κ.Α.Μ. που ανακόπηκε μόνον μετά την έντονη διαμαρτυρία των συνηγόρων.

Τέλος, η δημοσιοποίηση των στοιχείων των συλληφθέντων -που είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες είτε αιτούντες άσυλο- που ακολούθησε τη θεματική δημοσιότητα που δόθηκε στη σύλληψη, συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς και εσωτερικού προστατευτικού πλαισίου των προσφύγων, τα στοιχεία των οποίων δεν επιτρέπεται να γνωστοποιούνται προς τις αρχές χωρών όπου κινδυνεύουν, όπως η Τουρκία, πολύ περισσότερο όταν η χώρα αυτή είναι υπόλογη για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για βασανιστήρια. Και αυτό δεν αίρεται φυσικά από την πρωτοφανή θέση της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, μέσα από τους κυριάρχους θεσμούς της.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν παραβιάσεις του δικαίου αλλά και σοβαρή προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας, για τα οποία είναι υπόλογοι όλοι οι υπεύθυνοι.

 

Σχετικά άρθρα

Ενυπόγραφες αλήθειες για το προσφυγικό από κατοίκους της Λέσβου

Super User

Δέκα συμβουλές για την ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας

Super User

Αύξηση κατά 30% των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies