INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ανακοινώσεις για τις καταλήψεις

Από το Κ.Κ.Ε.(μ-λ), την Ο.Λ.Μ.Ε. και την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, κοινοποιήθηκαν οι ακόλουθες ανακοινώσεις αναφορικά με τις υποκινούμενες από την ακροδεξιά μαθητικές καταλήψεις:

Κ.Κ.Ε.(μ-λ)

“Οι μαθητικές καταλήψεις είναι μέσα αντίστασης και αγώνα, όχι εργαλεία του εθνικισμού και του φασισμού”

Περισσεύει το θράσος των διάφορων φασιστοειδών που αυτές τις μέρες βγαίνουν μέσω facebook καλούν τους μαθητές «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους» και να κάνουν καταλήψεις «για τη Μακεδονία και τη Βόρειο Ήπειρο». Μαζί τους πανηγυρίζουν και χειροκροτούν οι φασίστες βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Πατάνε σε όλο το κλίμα φασιστικοποίησης που έχει επιβάλλει το σύστημα στην κοινωνία και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την νεολαία σπέρνοντας το μίσος και τον εθνικισμό.

Μιλάνε για τον «κίνδυνο από τα έξω» (εννοώντας τους γείτονες λαούς, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες) και την ανάγκη να υπερασπιστούμε την πατρίδα. Δεν βγάζουν όμως τσιμουδιά για τη συμμετοχή της χώρας μας στο Ν.Α.Τ.Ο. που έχει ανάψει τις φωτιές του πολέμου σε όλη τη γύρω περιοχή, βάζοντας τον λαό μας στο επίκεντρο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων. Δεν λένε τίποτα για τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας μας σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση, με τις ευλογίες της κυβέρνησης αλλά και όλων των αστικών κομμάτων, που θα χρησιμοποιείται (όπως έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν) σαν ορμητήριο πολέμου. Δεν θα μας πουν ποτέ ότι ο εθνικισμός και το μίσος που αναπτύσσεται στους λαούς της γειτονιάς μας, εξυπηρετεί και προωθεί μόνο τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και του συστήματος. Δεν θα μιλήσουν πότε για την αστική «μας» τάξη, η οποία προκειμένου να συνεχίζει να ληστεύει την εργατική τάξη και τον λαό, ξεπουλάει όλη τη χώρα στα σχέδια των ευρωπαίων και αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Που συνεργάζεται στενά με τους φονιάδες του Ισραήλ που δολοφονούν καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό.

Τολμάνε να καλέσουν τους μαθητές σε καταλήψεις. Αυτοί που πάντα στέκονταν με τον πιο βρώμικο τρόπο απέναντι στη νεολαία που διεκδικούσε και αγωνιζόταν τα δίκια της. Αυτοί που κάθε φορά που οι εργαζόμενοι απεργούσαν και κινητοποιούνταν, χρησιμοποιούνταν από το σύστημα μαζί με την αστυνομία για να τραμπουκίσουν και να καταστείλουν. Που γίνονται –όταν χρειαστεί- εφεδρικός στρατός για την υπεράσπιση της εργοδοσίας και των αφεντικών απέναντι στην εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό.

Η νεολαία δεν θα ακούσει ποτέ από αυτούς για τα εργασιακά δικαιώματα που καταργούνται, για τα μεροκάματα πείνας, για την απλήρωτη και ελαστική εργασία, για τη διάλυση των δικαιωμάτων σε παιδεία, ασφάλιση και υγεία. Αντίθετα, στο όνομα του έθνους, θα προσπαθήσουν να τα κουκουλώσουν όλα αυτά και να στρέψουν την οργή μας ενάντια σε άλλους λαούς, κάνοντας πλάτες στους πραγματικούς μας εχθρούς, την αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές των Η.Π.Α. και Ε.Ε. Δεν θα ακούσουμε ποτέ να μιλήσουν για τον Αλέξη, τον Παύλο Φύσσα, τον Τεμπονέρα. Γιατί είναι και οι ίδιοι κομμάτι του συστήματος και της πολιτικής που τους δολοφόνησε.

Αυτοί που σήμερα καλούν την νεολαία να κάνει αυτές τις «καταλήψεις» είναι οι καλύτεροι υπερασπιστές του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Οδηγούν την οργή και τον θυμό του λαού μας σε επικίνδυνα μονοπάτια, για να μην δει ότι είναι οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές εκείνοι που όλα αυτά τα χρόνια αξιοποιούν και προωθούν του εθνικισμούς στα Βαλκάνια για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Έτσι και τώρα, ο ανταγωνισμός μεταξύ Η.Π.Α. και Ρωσίας στην περιοχή επιβάλλει την ένταξη της Π.Γ.Δ.Μ. στη φονική μηχανή του Ν.Α.Τ.Ο.

Ο λαός και η νεολαία πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στον εθνικισμό και τον φασισμό. Πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους γείτονες λαούς. Το αντίθετο μάλιστα. Πρέπει να ενώσουν τις φωνές και τους αγώνες τους ενάντια στους κοινούς μας εχθρούς: Τους ιμπεριαλιστές, αλλά και τις κυβερνήσεις και τα ντόπια αφεντικά. Αυτούς δηλαδή που καθημερινά ληστεύουν τον εργαζόμενο λαό.

Η νεολαία και ιδιαίτερα οι μαθητές έχουν παράδοση σε αντιπολεμικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις. Οφείλουν λοιπόν να ξαναγίνουν μπροστάρης τέτοιων αγώνων και να απομονώσουν το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού! Να εναντιωθούν μαζί με τον λαό στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή που γεννούν τα καραβάνια των προσφύγων και τη δυστυχία. Να οικοδομήσουμε τη φιλία και την ειρήνη μεταξύ των λαών της περιοχής, ενάντια στο μίσος και τον εθνικισμό που σπέρνει το σύστημα. Να χτίσουμε τους δικούς μας αγώνες αντίστασης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας ενάντια στην επίθεση και τον κοινωνικό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν. Για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία ελεύθερη από ξένους και ντόπιους δυνάστες που πραγματικά θα κάνει κουμάντο ο λαός.

Ο.Λ.Μ.Ε.

Ψήφισμα του διοικητικού συμβουλίου της Ο.Λ.Μ.Ε. για τις εθνικιστικές επιθέσεις στα σχολεία

Αυτές τις ημέρες τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και την αμφισβήτηση του Πολυτεχνείου και συνεχίστηκε με πρόσχημα το Μακεδονικό ζήτημα κ.α. Αφού η πρώτη απόπειρά τους απέτυχε, επιδίδονται τώρα σε μια άνευ προηγουμένου πατριδοκαπηλία και προσπαθούν να σπείρουν στη νεολαία ακραίες αλυτρωτικές, μιλιταριστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Καλούν από τα διαδικτυακά μέσα σε συντονισμό καταλήψεων σχολείων στις 29/11, με ανάρτηση πανομοιότυπων πανό και αναγραφή συνθημάτων με φασιστικά σύμβολα (μαιάνδρους και κέλτικους σταυρούς) κ.α.

Την ίδια στιγμή στοχοποιούν καθηγητές/τριες (π.χ. Βέροια), σχολεία (π.χ. Γέρακας) και ολόκληρες Ε.Λ.Μ.Ε. (π.χ. Ε’ ανατολικής Αττικής, Γ’ Θεσσαλονίκης) που αντιστέκονται σε αυτή τους την προσπάθεια, καλώντας σε «διαπόμπευση» και σε άσκηση σωματικής βίας προς παραδειγματισμό. Πίσω από αυτούς τους σχεδιασμούς γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι κρύβεται η οργάνωση της Χρυσής Αυγής, φασιστικές ομάδες όπως η νεοναζιστική Ε.Σ.Α., εθνικιστικά και άλλα ακροδεξιά μορφώματα.

Η επίθεση του φασισμού στη νεολαία δεν είναι τυχαία. Επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν την αγωνιστική ριζοσπαστικοποίησή της απέναντι στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και να αποδυναμώσουν τους αγώνες της ενάντια στις πολιτικές της Ε.Ε. και των μνημονίων, στη διαρκή λιτότητα και στην ανεργία. Επιχειρούν να πείσουν τη νεολαία ότι για τα προβλήματα, φταίει η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός, ο γειτονικός λαός, οι πρόσφυγες, ο μετανάστης, ο «άλλος», ο διαφορετικός και να νομιμοποιήσουν έτσι στη συνείδηση της, το ξέπλυμα της Χ.Α. ενόψει και των καταιγιστικών εξελίξεων σε βάρος της, στη δίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ο.Λ.Μ.Ε. καταγγέλλει τα παραπάνω περιστατικά και δηλώνει απερίφραστα ότι θα φράξει το δρόμο σε όσους με πρόσχημα το μακεδονικό ζήτημα επιχειρούν να μετατρέψουν τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων σε πεδίο εθνικισμού και μιλιταρισμού, καλλιεργώντας το διχασμό, το μίσος, το ρατσισμό και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις. Σε όσους προσπαθούν να μεταστρέψουν την αγάπη κάθε λαού για μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα σε μίσος και εχθρότητα προς τους άλλους λαούς.

Οι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές της ομοσπονδίας και την ουσία του εκπαιδευτικού έργου, έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε στους μαθητές μας για τη φιλία, την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, για το κοινό τους συμφέρον απέναντι στον ιμπεριαλισμό, το Ν.Α.Τ.Ο., στα μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια που προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη και την επιρροή τους στήνουν εθνικούς πολέμους και εμφύλιους σπαραγμούς σπέρνοντας το θάνατο και εξωθώντας τους λαούς στην προσφυγιά και τη μετανάστευση. Οφείλουμε να αποκαλύψουμε στα μάτια των μαθητών μας το πραγματικό πρόσωπο του εθνικισμού και του φασισμού, ώστε να γνωρίσουν τις εικόνες ολέθρου από τις καταστροφές του β’ παγκοσμίου πολέμου, τις θηριωδίες και τις εκτελέσεις, τα πεινασμένα παιδιά της κατοχής, το ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς, το Δίστομο, την Κάνδανο, τον Χορτιάτη.

Είναι χρέος του κόσμου της εκπαίδευσης να υπερασπιστεί το σχολείο και τη νέα γενιά, να μην επιτρέψουν η πατριδοκαπηλία και η εθνικιστική τύφλωση να σπείρουν το διαιρετικό μίσος ανάμεσα στους μαθητές μας και να ξεπλυθούν πολιτικά οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα. Να υπερασπιστούμε τη ζωή, την απαίτηση για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία, ειρήνη και αλληλεγγύη με τους λαούς.

Από όλες αυτές εξελίξεις, προκύπτει ανάγκη για ενδυνάμωση του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου με βάση τις αξίες του ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, της ανοιχτής κοινωνίας. Να αναδείξουμε τη βασική αποστολή της εκπαίδευσης για την προαγωγή μιας δίκαιης κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Να διαπαιδαγωγούμε τους μαθητές μας στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης. Κάνουμε σαφές ότι τα σχολεία δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να υπηρετούν αντιεκπαιδευτικές αντιλήψεις και πρακτικές, που υπονομεύουν την κοινωνική αποστολή τους και τη λειτουργία τους.

Η Ο.Λ.Μ.Ε. θα πάρει πρωτοβουλίες και θα στηρίξει άμεσα τις πρωτοβουλίες των Ε.Λ.Μ.Ε. σε αυτή την κατεύθυνση. Το διοικητικό συμβούλιο της Ο.Λ.Μ.Ε. καλεί τις Ε.Λ.Μ.Ε. και τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν σε συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων, να οργανώσουν συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες, να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς. Να προχωρήσουν σε έκδοση υλικών και εκδηλώσεις του εκπαιδευτικού κινήματος προς την κοινωνία, στην οργάνωση συγκεντρώσεων με δασκάλους, φοιτητές, εργατικά σωματεία και φορείς του μαζικού κινήματος σε όλες τις πόλεις, καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες με χαρακτήρα αντιφασιστικό, αντιεθνικιστικό, αντιπολεμικό, αντιρατσιστικό.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Δεν έχει θέση στα σχολεία μας το δηλητήριο και το μίσος των εθνικιστών! Ζήτω η φιλία των λαών!

Με αφορμή την προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι εθνικιστικοί κύκλοι το τελευταίο διάστημα να χύσουν το φασιστικό τους δηλητήριο στους μαθητές, καθώς και ορισμένα κρούσματα απειλών σε καθηγητές μπροστά τις σχολικές γιορτές της 28η Οκτωβρίου και της 17ης Νοέμβρη, απευθυνόμαστε στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, καλώντας τους να κάνουν δική τους υπόθεση την απομόνωση του φασισμού.

Έξω οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα από τα σχολεία μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αναλάβουν δράση μέσα στα σχολεία! Είναι χρέος των εκπαιδευτικών να υπερασπιστούν το σχολείο και τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού. Κανείς να μην ανεχτεί στάσεις και θέσεις που αφήνουν χώρο στο φούντωμα αντιδραστικών αντιλήψεων.

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε στους μαθητές μας για τον ιμπεριαλιστικό  πόλεμο, για τον ρόλο του Ν.Α.Τ.Ο., για την αληθινή ιστορία που κρύβουν τα σχολικά βιβλία. Να αποκαλύψουμε στα μάτια των μαθητών μας τον πραγματικό ρόλο των φασιστικών κι εθνικιστικών οργανώσεων. Να γνωρίσουν οι μαθητές μας τις εικόνες ολέθρου από τις καταστροφές του β’ παγκοσμίου πολέμου, τα πεινασμένα παιδιά της Κατοχής, το ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς, το Δίστομο, την Κάνδανο και τον Χορτιάτη.

Να «φάνε πόρτα» από τα σχολεία όλοι όσοι με δόλιο τρόπο επιδιώκουν να παρασύρουν τους μαθητές μας, κάτω από την κουκούλα τη ανωνυμίας και των ανυπόγραφων καλεσμάτων, σε ενέργειες και δράσεις που σχεδιάζονται από τους υπόδικους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και από διάφορα εθνικιστικά site, που τις προηγούμενες μέρες υμνούσαν τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, τον Χίτλερ και κάθε λογής κατακάθι της Ιστορίας.

Αποκαλύπτουμε το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού!

Όταν φουντώνει ο τσακωμός ανάμεσα στους καπιταλιστές για να τα κέρδη τους, όταν προετοιμάζονται για νέους πολέμους και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τότε είναι που ξεθάβουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τον εθνικισμό και το φασισμό, τότε είναι που βγάζουν από τα λαγούμια τους τούς φασίστες, για να κάνουν τη βρώμικη δουλεία για λογαριασμό του σύστηματός τους: Δηλαδή να αθωώσουν το κεφάλαιο, το Ν.Α.Τ.Ο. και τους ιμπεριαλιστές και να σπείρουν το δηλητήριο του μίσους και της διχόνοιας ανάμεσα στους λαούς.

Οι λαοί των Βαλκανίων έχουν εμπειρία από το πώς αξιοποιήθηκαν οι εθνικισμοί και οι αλυτρωτισμοί, όπως για παράδειγμα τη δεκαετία του ’90. Διέλυσαν μια ολόκληρη χώρα (την πρώην Γιουγκοσλαβία), γέμισαν αίμα και πόνο την περιοχή μας για τα συμφέροντα των Η.Π.Α. – Ν.Α.Τ.Ο. – Ε.Ε.

Η απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, που αποδεικνύεται ένα πραγματικό πλυντήριο που ξεπλένει τους Αμερικάνους, το Ν.Α.Τ.Ο. και την Ε.Ε., είναι η ενίσχυση της πάλης ενάντια στο Ν.Α.Τ.Ο., τις Η.Π.Α. και την Ε.Ε. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι απαράδεκτη. Διατηρεί το σπέρμα του αλυτρωτισμού γιατί υιοθετεί την ανιστόρητη θέση περί «μακεδονικού έθνους και γλώσσας». Βασικό σκοπό έχει την ένταξη της Π.Γ.Δ.Μ. στο Ν.Α.Τ.Ο. Εξίσου επικίνδυνα είναι τα συνθήματα του τύπου «η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική» που καλλιεργούν τον αλυτρωτισμό μέσα στη χώρα μας και θέτουν ανοιχτά ζήτημα αλλαγής συνόρων. Η αλήθεια είναι ότι η ιστορική περιοχή της Μακεδονίας μοιράστηκε το 1913 με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου που υπέγραψε ο Βενιζέλος και τότε πήραν: η Ελλάδα το 51%, η Σερβία το 39% (Π.Γ.Δ.Μ.), η Βουλγαρία το 9,5% και η Αλβανία το 0,5%.

Είναι απαράδεκτη η αξιοποίηση γεγονότων, όπως ο θάνατος του ομογενή Κ. Κατσιφά από μια σειρά δυνάμεις, δυστυχώς και μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα (βλ. ανακοίνωση Δ.Α.Κ.Ε. καθηγητών) για την καλλιέργεια εθνικιστικών και συντηρητικών αντανακλαστικών απέναντι σε άλλους λαούς.

Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού και όχι το δηλητήριο του εθνικισμού! Εχθροί μας δεν  είναι οι γείτονες λαοί είναι οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί!

Δυναμώνουμε τον αγώνα για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δυναμώνουμε την πάλη απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το Λύκειο και για όλα τα οξυμμένα προβλήματα των σχολείων. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει ο αποπροσανατολισμός που επιχειρείται και τελικά βολεύει την κυβέρνηση.

Το τσάκισμα του φασισμού είναι υπόθεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Όσο δυναμώνει το εργατικό-λαϊκό κίνημα και το ταξικό του περιεχόμενο, θα απομονώνεται η επιρροή των φασιστικών κι εθνικιστικών οργανώσεων, θα αποκαλύπτεται ο ρόλος τους στις συνειδήσεις των εργαζομένων.

Καλούμε τις Ε.Λ.Μ.Ε. με αποφάσεις να αναλάβουν δράση και να καλύψουν όλους τους συναδέλφους!

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο «αφορίζει» τον ΕνΦΙΑ

Super User

Ανακοίνωση της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α.

Super User

Ειδική συνεδρίαση της Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies