INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Ο Ιαβέρης είναι εδώ…

Διακόσια χρόνια μετά, ο Ιαβέρης είναι εδώ! Κυνηγά ένα σύγχρονο «Γιάννη Αγιάννη». Μόνιμα, διαρκώς. «Οι Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκό «ξαναζωντανεύουν» μετά από δύο αιώνες στην Ελλάδα. Στη σύγχρονη εκδοχή τους όμως, που είναι το ίδιο στυγνή.

Σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών καταδικάστηκε μια καθαρίστρια του δήμου Βόλου. Το αδίκημα της ήταν ότι πήρε τη θέση με πλαστό απολυτήριο δημοτικού. Επί είκοσι χρόνια καθάριζε. Μάζευε απορρίμματα. Δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα στη δουλειά της, αλλά όλα αυτά τα έκανε με πλαστογραφημένο το απολυτήριο της στ’ δημοτικού. Είχε βγάλει μόνο την ε’ δημοτικού… Ναι. Η 53χρονη καθαρίστρια παρανόμησε. Κι έτσι της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης δέκα χρόνων! Η δικαιοσύνη ήταν αμείλικτη. Ο νόμος θριάμβευσε! Πού;

  • Στη χώρα που αθωώθηκαν τραπεζίτες, χρηματιστές και υπουργοί για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου!
  • Στη χώρα που λεηλατήθηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων!
  • Στη χώρα που κυκλοφορούν ελεύθεροι πρωταγωνιστές σκανδάλων που ζημίωσαν με μίζες και υπερκοστολογήσεις τα δημόσια ταμεία με δισεκατομμύρια ευρώ!
  • Στη χώρα που κρίθηκαν αθώοι αξιωματούχοι και υπεύθυνοι οι οποίοι δεν έλαβαν κανέναν μέτρο προστασίας με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές από φυσικές καταστροφές.

Σε αυτή τη χώρα μια καθαρίστρια καταδικάστηκε σε 10ετή ποινή φυλάκισης γιατί εξαπάτησε το δημόσιο ώστε να γίνει καθαρίστρια… Μια γυναίκα που δεν έχει καταφέρει να τελειώσει το δημοτικό και πάλευε για το μεροκάματο είναι, πλέον, καταδικασμένη. Σε αυτή την άθλια κοινωνία που οι μίζες, το «μαύρο» χρήμα, οι «απάτες», η εκμετάλλευση μπορούν να κυκλοφορούν σαν αθώες περιστερές, μια καθαρίστρια θα μείνει δέκα χρόνια φυλακή γιατί το δικό της επίπεδο απάτης δεν μπορεί (πώς θα ήταν δυνατόν άλλωστε;) να συγκριθεί με το δικό τους.

Το ρεπορτάζ που ακολουθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι από το e-thessalia.gr:

Ποινή κάθειρξης δέκα ετών επέβαλε χθες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε μια πρώην καθαρίστρια του δήμου Βόλου, την οποία έκρινε ένοχη για απάτη. Η 53χρονη πρώην εργαζόμενη στον δήμο, απαλλάχθηκε της κατηγορίας της πλαστογραφίας, λόγω παραγραφής και καταδικάστηκε μόνον για το αδίκημα της απάτης, ενώ είχε καταδικαστεί τον Σεπτέμβριο του 2016 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε κάθειρξη δεκαπέντε ετών. Η 53χρονη φέρεται να είχε πλαστογραφήσει το 1996 απολυτήριο δημοτικού σχολείου και για είκοσι περίπου χρόνια εργάστηκε ως καθαρίστρια σε νομικό πρόσωπο του δήμου Βόλου. Φέρεται να είχε φοιτήσει σε δημοτικό σχολείο άλλης εκτός Βόλου πόλης, όπου και είχε λάβει πιστοποιητικό στο οποίο αναφερόταν πως είχε φοιτήσει στην ε’ τάξη, όμως αυτή -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- το άλλαξε και το έκανε στ’ τάξης. Με αυτή την πράξη της «απέκτησε» τα τυπικά προσόντα που απαιτούνταν για να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό πρόσληψης τακτικού προσωπικού σε θέση καθαρίστριας ενός κρατικού παιδικού σταθμού, που προκηρύχτηκε από το τότε υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η αρμόδια επιτροπή αλλά και το τότε διοικητικό συμβούλιο του σταθμού τη διόρισαν από το 1996. Από τότε μέχρι το 2016 της είχαν καταβληθεί μικτές αποδοχές αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της υπόθεσης πρωτόδικα, είχε αναφερθεί πως η κατηγορούμενη είχε μεγαλώσει μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είχε κάνει αυτή την πράξη -όπως είχε αναφερθεί- για να συντηρήσει την οικογένειά της που το είχε μεγάλη ανάγκη. Είχε αναφερθεί ακόμη πως η εργασία που παρείχε ήταν εντελώς άσχετη με το προσόν που απαιτούσε η προκήρυξη. Τέλος, είχε τονιστεί πως κατά τη διάρκεια της εργασίας της στη συγκεκριμένη θέση τα είκοσι χρόνια, είχε επιδείξει ζήλο και αφοσίωση, προσκομίζοντας μάλιστα και μια σχετική έκθεση. Η 53χρονη απαλλάχθηκε της κατηγορίας της πλαστογραφίας με χρήση, με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημιά άνω των 120 και άνω των 150 χιλιάδων ευρώ σε βάρους του ελληνικού δημοσίου, λόγω παραγραφής. Ωστόσο κρίθηκε ένοχη από το Πενταμελές Εφετείο για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω 30, 120 και 150 χιλιάδων ευρώ εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.

πηγή: Ημεροδρόμος

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Υπόμνημα στον υπουργό Δικαιοσύνης

Super User

Ενημέρωση των καταναλωτών από τον Ε.Φ.Ε.Τ. για την επιτραπέζια ελιά

Super User

Το “δεκαήμερο αντίστασης” στις Σκουριές

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies