INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Π. Διούδη: “Δεν συμμετέχει στην απεργία το Κέντρο Πρόληψης Ξάνθης”

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών την Τετάρτη 12 Μαρτίου, που θα συγκεντρωθούν στις 10.00 στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης (η οποία έχει λήξει στις 31 Δεκέμβρη και δεν έχει ανανεωθεί), την άμεση καταβολή μισθών στους εργαζόμενους εννιά κέντρων που δουλεύουν απλήρωτοι και την καταβολή των οφειλών του υπουργείου Εσωτερικών και των παράνομα μη αποδοθέντων από τον ΟΚαΝα.

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης σημειώνονται τα εξής: «Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης της χώρας εδώ και χρόνια πασχίζουμε “στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων”: υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, Κ.Ε.Δ.Ε. και ΟΚαΝα. Από την 1η Γενάρη του 2014 δουλεύουμε στο απόλυτο σκοτάδι, αφού οι τέσσερις συναρμόδιοι φορείς έχουν κατεβάσει το διακόπτη. Στο σάπιο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης μόνο η προγραμματική σύμβαση που συνυπογράφουν οι τέσσερις, αντιμετωπίζει τα 73 Κέντρα Πρόληψης ως σύνολο δομών για τις υπηρεσίες των οποίων μεριμνά στοιχειωδώς η πολιτεία. Η προγραμματική σύμβαση έληξε στις 31 Δεκέμβρη 2013 και δεν έχει ανανεωθεί. Απλήρωτοι εργαζόμενοι, χρέη στο Ι.Κ.Α., εκβιασμοί από την ηγεσία του ΟΚαΝα και το μακρύ και το κοντό καθεμιάς από τις 73 διοικήσεις χτίζουν την εικόνα της πρόληψης στη χώρα. Ακριβώς στην περίοδο που οι εργαζόμενοι τρέχουμε να ενισχύσουμε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, που έχουν μεγάλη ανάγκη στήριξης στις συνθήκες οικονομικής και ηθικής εξαθλίωσης που ραγίζουν την καθημερινότητά τους».

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι απαιτούν θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και των υπηρεσιών τους, με μετεξέλιξή τους σε 73 τοπικά παραρτήματα 13 Ν.Π.Δ.Δ., αποκλειστικά δημόσιο σύστημα πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής ένταξης. Χωρίς καταργήσεις, συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών. Με άμεσες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να καλύπτονται πραγματικά οι ανάγκες των κατοίκων της χώρας.

Απλήρωτοι Φλεβάρη και Μάρτη και στην Ξάνθη

«Επειδή έχουμε κάποιο σεμινάριο και είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στους εκπαιδευτικούς, εμείς στο Κέντρο Πρόληψης Ξάνθης δεν μπορούμε να απεργήσουμε. Έτσι, δυστυχώς δεν θα συμμετάσχουμε σ’ αυτή την απεργία, ωστόσο υπάρχουν και άλλα κέντρα που δεν συμμετέχουν», εξηγεί στο indexanthi.gr η επιστημονική υπεύθυνη του Ξανθιώτικου κέντρου Παγώνα Διούδη.

Επιπρόσθετα η κα Διούδη δηλώνει και τα εξής δυσάρεστα για έναν ακόμη κλάδο εργαζόμενων: «Τόσο για τον Φλεβάρη όσο και για τον Μάρτη δεν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μας. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ανασφάλεια. Βέβαια είναι κάτι γενικότερο, καθώς συμβαίνει και σε άλλα Κέντρα Πρόληψης. Αν συνέβαινε σε ένα-δύο κέντρα θα μπορούσε να θεωρηθεί και τυχαίο, όταν όμως συμβαίνει σε πολλά μεταξύ των εβδομήντα τριών που υπάρχουν, τότε τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά».

 

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Ξάνθης για την Υγεία

Super User

Ευχαριστήριο του γηροκομείου Ξάνθης

Super User

Στο Άβατο των μαύρων Ελλήνων της Θράκης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies