INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Κίνα

Οι συνεντεύξεις που έκανε η κοινωνιολόγος Τζένη Τσαν με μια νεαρή γυναίκα που προσπάθησε να αυτοκτονήσει αλλά επέζησε, δίνουν μια τρομακτική εικόνα του εργασιακού καθεστώτος στη FoxConn. Η Τιαν Γιου μεγάλωσε στην επαρχία από τους παππούδες της, από όταν οι γονείς της μετακόμισαν στην πόλη για δουλειά. Όταν ήταν δεκαεπτά, μετακόμισε στην πόλη για να δουλέψει στο εργοστάσιο. Μόνο για να βρει το πόστο της στο γιγαντιαίο εργοστάσιο την πρώτη ημέρα τής πήρε ώρες -εκείνη την περίοδο απασχολούσε τετρακόσιες χιλιάδες εργάτες.

Η Γιου εξήγησε ότι οι εργάτες πρέπει να παρουσιάζονται κάθε πρωί, χωρίς πληρωμή, για μια συνάντηση που έχει σκοπό να τους εμψυχώσει για τη δουλειά της μέρας. Η εργάσιμη ημέρα είναι τυπικά δώδεκα με δεκατέσσερις ώρες, με μόνο ένα ρεπό κάθε δύο βδομάδες. Στους εργάτες που δεν καταφέρνουν να πιάσουν τους παραγωγικούς στόχους, απαγορεύονται ακόμα και τα δεκάλεπτα διαλείμματα. Μεγάλα συνθήματα κοσμούν τους τοίχους: “Ανάπτυξη, το όνομά σου είναι πόνος” ή “Το σκληρό περιβάλλον είναι καλό πράγμα“. Πριν ξεκινήσει η δουλειά στη γραμμή παραγωγής, οι υπάλληλοι καλούνται με ένα σύνθημα: “Πώς είστε;” ρωτάει ο επιστάτης. “Καλά! Πολύ καλά! Πάρα πολύ καλά!” απαντάνε οι εργάτες δια βοής.

Χιλιάδες προσωπικού ασφαλείας περιπολούν το εργοστάσιο, υποστηριζόμενοι από κάμερες παρακολούθησης που βρίσκονται παντού. Οι εργάτες περνάνε εκτεταμένους ελέγχους πριν μπουν στο εργοστάσιο, για να εξασφαλιστεί ότι δεν κουβαλάει κανείς τηλέφωνο ή κάμερα για να καταγράψει την παραγωγική διαδικασία. Οι υπάλληλοι αναγκάζονται να αγοράζουν ειδικά σουτιέν και ζώνες χωρίς μεταλλικά μέρη για να μπορούν να περνάνε τις πύλες ελέγχου.

Οι εργάτες που δεν συμμορφώνονται ταπεινώνονται μπροστά σε όλους. Έναν τον αναγκάσανε να κάθεται σε στάση προσοχής για ώρες. Σε μια άλλη περίπτωση εκατό εργάτες εξαναγκάστηκαν να μείνουν μέχρι αργά μετά τη βάρδια για να δουν μια τιμωρημένη εργάτρια να διαβάζει δυνατά ένα κείμενο αυτοκριτικής που την ανάγκασαν να γράψει.

Η απομόνωση και η αποξένωση που παράγουν αυτές οι εργασιακές συνθήκες έχουν καταγραφεί επαρκώς και, χωρίς συνδικαλιστική προστασία είναι λογικό να είναι δύσκολο να κάνεις μια οργανωμένη διαμαρτυρία. Οι εργάτες δυσκολεύονται να βρεθούν μαζί ακόμα και στα διαλείμματά τους. Παρόλο που οι κοιτώνες που κοιμούνται περιλαμβάνουν μαγαζιά και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, οι υπάλληλοι δεν έχουν τον χρόνο για να τα αξιοποιήσουν.

Μετά από δεκαοκτώ απόπειρες αυτοκτονίας που είχαν σαν αποτέλεσμα δεκατέσσερις θανάτους το 2010, η FoxConnέκανε αλλαγές όπως: αυξήσεις στους μισθούς, εγκατάσταση διχτυών στις ταράτσες για να αποτρέπονται οι αυτοκτονίες, πρόσληψη βουδιστών μοναχών για να κάνουν συνεδρίες διαλογισμού στα εργοστάσια, μετακίνηση ορισμένων εργατών από τους κοιτώνες σε διαμερίσματα και -το πιο σημαντικό- ξεκίνημα μιας ιστορικής μετακίνησης των εργοστασίων δυτικά προς τη ενδοχώρα, σε πόλεις όπως η Τσενγκντού. Ίσως το σημαντικότερο για τη μείωση των αυτοκτονιών, η FoxConnκαθιέρωσε πιο προσεκτικούς ψυχολογικούς ελέγχους των υπαλλήλων της, για να αποκλείσει ανθρώπους που κρίνονται ψυχικά εύθραυστοι και, εδώ και καιρό, υποχρεώνει τους υπαλλήλους να υπογράφουν δήλωση που απαλλάσσει την εταιρεία από κάθε ευθύνη σε περίπτωση που αυτοκτονήσουν…

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Το πρώτο πορτραίτο μιας μαύρης τρύπας

Super User

Πουλάνε τον θάνατο, αρκεί να βγάζει κέρδος

Super User

Η τραγική ιστορία του Νεπάλ και της χτυπημένης αγροτιάς του

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies