INDEXANTHI.GR
Πολιτική

“H Ελλάδα «αναβαθμίζεται» ως ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων στην ευρύτερη περιοχή”

Με τον παραπάνω τίτλο που αφορά στα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στις Η.Π.Α., η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του Κ.Κ.Ε. κοινοποιεί την ακόλουθη ανακοίνωση του κόμματος:

Η συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ εξελίχθηκε σε μια – απίστευτου κυνισμού – ομολογία ότι ο στόχος του ταξιδιού στις Η.Π.Α. ήταν η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των Η.Π.Α. και του Ν.Α.Τ.Ο. στην περιοχή, καθώς και σ’ ένα εξοργιστικό “πλυντήριο” από τη μεριά του κ. Τσίπρα στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, εντός κι εκτός Η.Π.Α.

Και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ πήρε τα εύσημα από τις Η.Π.Α. για τη στήριξη των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και για τη δαπάνη στο 2% του Α.Ε.Π. για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι απ’ αυτή τη συνάντηση μόνο νέοι κίνδυνοι μπορούν να προκύψουν για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ πρέπει άμεσα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όλες τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Το σίγουρο είναι ότι συμφώνησε για την επέκταση και αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα και ειδικά αυτής της Σούδας, καθώς και για την αναβάθμιση των F-16, τα οποία όχι μόνον αφορούν στις επιθετικές ενέργειες του Ν.Α.Τ.Ο. κι όχι στις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά και για τα οποία θα πρέπει να πληρώσει ο ελληνικός λαός 2,4 δισ. την ώρα που η κυβέρνηση τον αφαιμάσσει με κάθε τρόπο.

Άλλωστε, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια του υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α., η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α., βοηθώντας στην ενίσχυση της ασφάλειας ενός συμμάχου στο Ν.Α.Τ.Ο. και θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίξει το Ν.Α.Τ.Ο. και να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο μέλλον.

Οι όποιες αμερικανικές επενδύσεις θα αφορούν επιχειρηματικούς κολοσσούς που θα κερδίσουν από την εργασιακή ζούγκλα, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας. Θα αφορούν στη μεγαλύτερη εξάρτηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας από το αμερικανικό πολεμικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Θα αφορούν ενεργειακά σχέδια, όπως η εξόρυξη πολύτιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, από την οποία ο ελληνικός λαός δεν θα έχει κανένα όφελος, αλλά και τη μεταφορά αμερικανικού φυσικού αερίου από Έλληνες εφοπλιστές.

Ακόμη και το ζήτημα του χρέους, για το οποίο τελικά ελάχιστη αναφορά υπήρξε, συνδέεται άμεσα με ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα (κυρίως Η.Π.Α. – Γερμανίας) που δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται σε βάρος του λαού.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα “αναβαθμίζεται” ως ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων στην ευρύτερη περιοχή και ως σημείο αναφοράς της πολιτικής των Η.Π.Α. στον επικίνδυνο ανταγωνισμό της με άλλες δυνάμεις π.χ. Ρωσία. Αυτά εννοούν κυβέρνηση και Η.Π.Α. όταν λένε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης. Όπως, επίσης, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ διεκδικεί για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου αναβαθμισμένο ρόλο στο μερίδιο από τη λεία των πολέμων και των επεμβάσεων στην περιοχή, από τα παζάρια για τους ενεργειακούς δρόμους που είναι στρωμένοι με το αίμα των λαών, την προσφυγιά, τη φτώχεια. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και τα υπόλοιπα κόμματα στήριξαν ομόθυμα το ταξίδι Τσίπρα στις Η.Π.Α., πλειοδοτώντας μάλιστα για τις δεσμεύσεις που η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει.

Το επιχείρημα ότι η αναβάθμιση των σχέσεων με τις Η.Π.Α. μπορεί να προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη και την ασφάλεια, είναι ψεύτικο και ιστορικά χρεοκοπημένο. Εξίσου απατηλός είναι ο ισχυρισμός πως το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ θα αποφέρει οφέλη για τη χώρα μας, επειδή αυτή την περίοδο δοκιμάζονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στο Ν.Α.Τ.Ο., καμία εμπλοκή της σε επεμβάσεις και πολέμους όλα αυτά τα χρόνια δεν προστάτεψαν τα κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τραμπ τήρησε σιγήν ιχθύος τόσο για το κυπριακό όσο και για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, το οποίο το ίδιο το Ν.Α.Τ.Ο. αναγνωρίζει ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, χωρίς σύνορα. Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας έχει αρκετά παραδείγματα για το πώς μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου οι συμμαχίες αναδιατάχθηκαν και οι δήθεν “στιβαροί σύμμαχοί” μας μετατράπηκαν σε πηγή για σύγχρονες τραγωδίες που ο λαός τις πλήρωσε με το αίμα του.

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να αντιδράσει μαζικά απέναντι στις νέες συμφωνίες της κυβέρνησης με τις Η.Π.Α., που τον εμπλέκουν πιο βαθιά στους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς, φέρνουν νέους μεγάλους κινδύνους. Να γυρίσει την πλάτη στην προσπάθεια εξωραϊσμού του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ δεν διστάζει να προσβάλει ακόμη και την ιστορική μνήμη και τους αγώνες του λαού, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να σπείρει το δηλητήριο της υποταγής ως δήθεν μονόδρομο. Οι λαοί, με τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους, μπορούν να ανοίξουν ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο σε ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το Ν.Α.Τ.Ο. και η Ε.Ε.

 

Σχετικά άρθρα

Συνέντευξη τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Super User

«Ανοικτή επιστολή» των βουλευτών Ξάνθης του ΣυΡιζΑ

Super User

“Μάχη” ΣυΡιζΑ Ξάνθης – Λύρατζη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies