INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Το Κ.Κ.Ε. για Σαμοθράκη και κάθετο άξονα Εγνατίας στον Έβρο

Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη Σαμοθράκη (δείτε εδώ), καθώς και σοβαρές ενστάσεις για τον κάθετο άξονα της Εγνατίας στην περιοχή, εκφράζει με τις ακόλουθες ανακοινώσεις της η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του Κ.Κ.Ε.:

Σαμοθράκη

Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη Σαμοθράκη από την εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας «Volterra», εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του Κ.Κ.Ε. και καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

Τις τελευταίες μέρες εντείνεται η ανησυχία στους κατοίκους της Σαμοθράκης και όχι μόνο, για το θέμα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου με 36 ανεμογεννήτριες στο νησί από την εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας «Volterra». Η εταιρεία με τυράκι στην φάκα της “ανάπτυξης” το ένα εκατομμύριο ευρώ που υπόσχεται στον δήμο, θέλει να εγκαταστήσει 36 ανεμογεννήτριες επιδοτούμενη από το χαράτσι της Α.Π.Ε. που πληρώνει ο λαός, μαζί και οι κάτοικοι της Σαμοθράκης!

Με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων από τους μονοπωλιακούς ομίλους, το συγκριτικό πλεονέκτημα που αντικειμενικά έχει η περιοχή για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας δεν αξιοποιείται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού και την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους του κλάδου. Αντίθετα, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία, στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και για τις εργασιακές συνθήκες στον κλάδο και ευρύτερα. Η συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, τηρώντας κατά γράμμα τη στρατηγική της Ε.Ε. για την ενέργεια, τη λεγόμενη δηλαδή “απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας”, επιδιώκει την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο. Ο στόχος αυτός εντάσσεται στη συνολικότερη επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για “γεωστρατηγική αναβάθμιση” του ρόλου της στην περιοχή. Απ’ αυτούς τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κομμάτων του, τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε οι ορατές συνέπειες της πολιτικής που υπηρετεί πιστά η σημερινή κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ και αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠαΣοΚ, η οποία φορτώνει με βάρη και θυσίες δίχως τέλος τον λαό, στο όνομα της ανάκαμψης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Για παράδειγμα, το ρεύμα έχει μετατραπεί σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες, με συνέπεια ένα μεγάλο τμήμα τους να αδυνατεί να ζεστάνει επαρκώς το σπίτι του. Την ίδια ώρα που αντίστοιχες επενδύσεις επιδοτούνται από το Ε.Σ.Π.Α., 350.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα!

Οι συνθήκες δουλειάς χειροτερεύουν για τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενέργειας με εντατικοποίηση, μείωση μισθών, ελαστικές σχέσεις εργασίας και ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Δεν υπάρχει καμία πρόληψη για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων. Ταυτόχρονα, ο στόχος της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” εμπλέκει τον λαό σε επικίνδυνες εξελίξεις, καθώς προϋποθέτει εμβάθυνση της συμμετοχής της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων μεταφοράς της ενέργειας, που είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών.

Μόνο η εργατική εξουσία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και πανεθνικό κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες και να τις θέσει σε λειτουργία με σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να αξιοποιηθεί το έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό και στον κλάδο της ενέργειας, να εξαλειφθεί η ανεργία. Σε αυτό τον δρόμο, η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του Κ.Κ.Ε. καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και δηλώνει αντίθετη στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου.

Κάθετος άξονας

Μνημείο ανευθυνότητας χαρακτηρίζει η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του Κ.Κ.Ε. την πρόωρη παράδοση στην κυκλοφορία τμήματος του κάθετου άξονα της Εγνατίας στον Έβρο, ο οποίος έχει παραλείψεις, κακοτεχνίες και ημιτελείς εργασίες.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της κοινότητας Αμορίου, που βλέπουν να παραδίδεται στην κυκλοφορία, με ανεξήγητη βιασύνη, τμήμα του κάθετου άξονα, με παραλείψεις, με εργασίες ημιτελείς και κακοτεχνίες, που κρύβουν όμως τεράστιους κινδύνους για τους κατοίκους του Αμορίου αλλά και για τα διερχόμενα τροχοφόρα. Η απόφαση αυτή αποτελεί κυριολεκτικά μνημείο ανευθυνότητας και καλούμε αυτούς που πήραν αυτήν την απόφαση να το ξανασκεφτούν πριν θρηνήσουμε νέα θύματα». Και προσθέτει: «Οι ανησυχίες των κατοίκων του Αμορίου είναι δικαιολογημένες. Με την πρόωρη παράδοση του δρόμου στην κυκλοφορία:

  • Η είσοδος και η έξοδος προς το χωριό είναι άκρως επικίνδυνες για τους οδηγούς
  • Κίνδυνοι υπάρχουν και για τη διέλευση των τροχοφόρων από το σημείο αυτό του κάθετου άξονα, καθώς έχουν την εντύπωση ότι βρίσκονται σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας
  • Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων για την εκτόνωση των τοπικών ρεμάτων εκθέτει σε νέους κινδύνους το μεγαλύτερο τμήμα του χωριού
  • Ακόμα, η έλλειψη πεζογέφυρας εμποδίζει την πρόσβαση των κατοίκων στον κάμπο και τα χωράφια τους.

Για όσους βιάζονται και ετοιμάζονται για φιέστες, τους θυμίζουμε ότι οι Εβρίτες δεν ξεχνούν τα είκοσι χρόνια ταλαιπωρίας, τα εκατοντάδες ατυχήματα, τους δεκάδες νεκρούς που θρηνήσαμε και που τελικά μόνο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας δεν είναι ο κάθετος άξονας.

Σήμερα η απαίτηση του κάθε Εβρίτη είναι να τελειώνουμε με την αμαρτωλή ιστορία του κάθετου άξονα, να επισπευσθούν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες σε όλο το μήκος του από το Αρδάνιο μέχρι το Ορμένιο και να διορθωθούν τα τραγικά κατασκευαστικά λάθη. Οι εργαζόμενοι της περιοχής μας πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα για δρόμους δημόσιους, σύγχρονους, ασφαλείς, δωρεάν, χωρίς τα χαράτσια των διοδίων».

 

Σχετικά άρθρα

Ερώτηση για μειονοτικούς εκπαιδευτικούς

Super User

Την τακτική της Φρειδερίκης αναβιώνει ο ΣυΡιζΑ αρπάζοντας το ανήλικο παιδί των Ρούπα και Μαζιώτη

Super User

Αυτόνομη κάθοδος και του ΕΠαΜ στις εκλογές

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies