INDEXANTHI.GR
Πολιτική

“Έξω το Ν.Α.Τ.Ο. από τα Βαλκάνια”

Με τον παραπάνω τίτλο και με αίτημα “Κοινό μέτωπο των βαλκανικών λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό τον πόλεμο και τον εθνικισμό“, η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία Ξάνθης κοινοποιεί τα ακόλουθα:

Για μια ακόμη φορά, σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων των λαών της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν «λύσεις» ή να υποδαυλιστεί μια νέα εθνικιστική υστερία για να εξυπηρετηθούν άλλοι επικίνδυνοι στόχοι και πολιτικές.

Οι τελευταίες εξελίξεις και η επείγουσα αναζήτηση μιας διευθέτησης γύρω απ’ το όνομα είναι κυρίως αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων των δυτικών ιμπεριαλιστών και ιδιαίτερα των Αμερικανών. Οι τελευταίοι βιάζονται να βάλουν την Π.Γ.Δ.Μ. στον επιθετικό συνασπισμό του Ν.Α.Τ.Ο. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να εξουδετερώσουν τη ρώσικη επιρροή, να αποτρέψουν τις παρεμβάσεις άλλων περιφερειακών δυνάμεων, να παγιώσουν την πολιτικό-στρατιωτική παρουσία τους στα Βαλκάνια και να τα χρησιμοποιήσουν ως εξέδρα για επιθετικές κινήσεις στην ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς έσπευσε πρόθυμα να πάρει μέρος αλλά και να πρωταγωνιστήσει η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ. Η προβαλλόμενη από την κυβερνητική προπαγάνδα ως “ευκαιρία” για τη διευθέτηση των σχέσεων με την Π.Γ.Δ.Μ. δεν είναι τίποτε άλλο παρά η έκφραση της ισχυρής βούλησης των Η.Π.Α. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σφραγίσουν την κυριαρχία τους πάνω στους λαούς των κεντροδυτικών Βαλκανίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Τσίπρα ευθυγραμμίζεται με τις αμερικάνικες ιμπεριαλιστικές υπαγορεύσεις και πολιτικές. Από την αρχή της θητείας της έχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο φιλοαμερικάνικες-φιλονατοϊκές κυβερνήσεις των τελευταίων σαράντα χρόνων. Ανανέωσε και επέκτεινε την αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία στην Κρήτη, υποσχέθηκε νέες διευκολύνσεις και αγορές πολεμικού εξοπλισμού, ενίσχυσε την εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟϊκά γρανάζια, παίρνει δραστήρια μέρος σε άξονες με φιλο-αμερικάνικα αντιδραστικά καθεστώτα στην ανατολική Μεσόγειο, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το ισραηλινό κράτος-τρομοκράτη. Η κυβέρνηση, με την συναίνεση της Ν.Δ., και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, μπλέκει ολοένα και πιο βαθιά τη χώρα σε επικίνδυνα γεωπολιτικά παιγνίδια στην ανατολική Μεσόγειο, διεκδικεί να της αναθέσει ευρύτερους ρόλους ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, προετοιμάζει ένα νέο γύρο πολεμικών εξοπλισμών.

Οι λαοί των Βαλκανίων έζησαν ο ένας δίπλα στον άλλον για εκατοντάδες χρόνια. Ακόμα και στις αρχές του 20ου αιώνα, διάστημα στο οποίο κορυφώθηκαν οι εθνικοί ανταγωνισμοί και ξέσπασαν οι βαλκανικοί πόλεμοι, το περισσότερο αίμα κύλησε εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που υποδαύλισαν τον εθνικισμό και την δράση αντιδραστικών και αλυτρωτικών δυνάμεων. Το σκηνικό επαναλήφθηκε και στο τέλος του αιώνα. Το κομμάτιασμα της Γιουγκοσλαβίας με εργαλείο τις αποσχιστικές εθνικιστικές δυνάμεις, το ξεκίνησαν και το ολοκλήρωσαν οι ιμπεριαλιστές. Πρώτα η Γερμανία και στη συνέχεια οι Η.Π.Α. Συνεργοί σε αυτό το έγκλημα για μια ακόμη φορά υπήρξαν οι αστικές τάξεις και οι αντιδραστικές εθνικιστικές δυνάμεις στις διάφορες χώρες και περιοχές.

Με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία, τη νότια Σερβία, αλλά και τις δυτικές περιοχές της Π.Γ.Δ.Μ., οι ιμπεριαλιστές ζεσταίνουν στην αγκαλιά τους εθνικιστές, τους χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τα πολεμικά σχέδια τους, που δεν αποκλείουν και την επαναχάραξη των συνόρων. Είναι ψέμα πως η ένταξη στο Ν.Α.Τ.Ο. και στην Ε.Ε. θα οδηγήσει σε σταθερότητα και ευημερία την περιοχή. Όση «σταθερότητα» εγγυάται το Ν.Α.Τ.Ο. στο Αιγαίο ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη του και όση «ευημερία» επεφύλαξε στον ελληνικό λαό η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο θα εισπράξουν και τα νέα μέλη αυτών των λύκο-συμμαχιών.

Συνεργός στην αποσταθεροποίηση που προέκυψε από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας υπήρξε και η ελληνική αστική τάξη με τις κυβερνήσεις της στην περίοδο της δεκαετίας του ’90. Θεώρησαν πως μπορεί να μετατραπεί η Ελλάδα σε τοπικό ηγέτη στα Βαλκάνια, εκπροσωπώντας τους δυτικούς ιμπεριαλιστές στη λεηλασία και την εκμετάλλευση. Σε αυτόν τον μεγαλομανή εθνικισμό αξιοποίησαν κάθε σκοταδιστική και αντιδραστική δύναμη, αγκαλιάστηκαν με την εκκλησιαστική ιεραρχία, τις σοβινιστικές ομάδες και εξέθρεψαν την ιδεολογία του διχασμού. Με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρθηκαν -παρά την προφανή διαφορά ισχύος- και οι αντιδραστικές και σοβινιστικές δυνάμεις στις υπόλοιπες χώρες. Και στην Π.Γ.Δ.Μ. επικράτησαν οι εθνικιστικές και αλυτρωτικές τάσεις. Για πολλά χρόνια επικράτησαν και στις δύο πλευρές οι κραυγές του μίσους που αναπαρήγαν συστηματικά οι αντιδραστικοί και οι εθνικιστές.

Οι επιδιώξεις των δυτικών ιμπεριαλιστών και κυρίως των Η.Π.Α. να επισπεύσουν την ένταξη της Π.Γ.Δ.Μ. στο Ν.Α.Τ.Ο., δρομολόγησαν διαδικασίες (αλλαγή κυβέρνησης στη Π.Γ.Δ.Μ., παρεμβάσεις στην ελληνική κυβέρνηση) που έχουν αναζωπυρώσει το ζήτημα του ονόματος της Π.Γ.Δ.Μ., και άλλα που συνδέονται με αυτό. Ασφαλώς δεν είναι διόλου αδιάφορο το όνομα και τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται, από την άποψη ότι και αυτά μπορούν να παίζουν ρόλο στην ενίσχυση ή όχι του αλυτρωτισμού και στην συντήρηση μιας ασταθούς κατάστασης που αναπαράγει διενέξεις, υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και κρατών και αξιοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να συνεχίζουν να επεμβαίνουν και να προωθούν τους σκοπούς τους. Όμως ο «συμβιβασμός» που επιχειρείται προσδιορίζεται από τις ιμπεριαλιστικές σκοπιμότητες και τις πολιτικές υποτέλειας των αστικών τάξεων και αυτό προκαθορίζει και τι αποτέλεσμα μπορεί να δώσει. Το ζήτημα της ονομασίας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με θετικό αποτέλεσμα για τους λαούς στην βάση του σεβασμού των ιστορικών και γεωγραφικών δεδομένων, των συνόρων, της γειτονίας, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών, εφόσον θα έχει αποτραπεί η δυνατότητα των ιμπεριαλιστών και των εθνικιστών να υπαγορεύουν τις εξελίξεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Με ριζική απόρριψη κάθε αλυτρωτικής και σοβινιστικής πολιτικής και ιδεολογίας και κάθε άμεσης ή έμμεσης εδαφικής ή άλλης διεκδίκησης από τη μεριά της Π.Γ.Δ.Μ. σε βάρος της Ελλάδας και της Ελλάδας σε βάρος της Π.Γ.Δ.Μ.

Με επιδιαιτητές και παρασκηνιακούς ενορχηστρωτές τους διπλωμάτες των Η.Π.Α. και των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών τίποτε σταθερό και αποδεκτό από τους λαούς δεν πρόκειται να προκύψει. Το αντίθετο θα συμβεί! Ακόμα κι αν βρεθεί μια διπλωματική «λύση», προοπτική όχι εύκολη, αυτή θα είναι σημαδεμένη και υπονομευμένη από τη Νατοϊκή-ιμπεριαλιστική κηδεμονία. Όσο στα Βαλκάνια θα διαφεντεύει ο ιμπεριαλισμός και θα κυριαρχούν οι αστικές τάξεις και οι εθνικιστικές-αντιδραστικές δυνάμεις, οι κίνδυνοι της αλληλοσφαγής θα παραμονεύουν! Η νέα -καθοδηγούμενη από συγκεκριμένα αντιδραστικά κέντρα- εθνικιστική υστερία αποτελεί πρόσχημα και αποπροσανατολισμό για να κρυφτεί η Νατοϊκή λύση που ετοιμάζεται.

Σε διαφορετική κατεύθυνση πρέπει οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι λαοί συνολικά των Βαλκανίων, να αναζητήσουν μια ειρηνική προοπτική και ένα ασφαλές μέλλον. Στην κατεύθυνση που εναντιώνεται στον αλυτρωτισμό και τις επεκτατικές βλέψεις, στηρίζει το απαραβίαστο των συνόρων, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των χωρών και στρέφεται κατά της ιμπεριαλιστικής «προστασίας». Σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορούν να νικηθούν οι αντιδραστικές εθνικιστικές δυνάμεις και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και συνεργασίας. Η ανάπτυξη ενός σταθερού, ρωμαλέου και μαζικού αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού-διεθνιστικού κινήματος είναι η καλύτερη γέφυρα για την φιλία και τη συνεργασία των λαών!

Η πάλη ενάντια στον πολεμικό συνασπισμό του Ν.Α.Τ.Ο. αποτελεί άμεσο και ζωτικό καθήκον!

 

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση των νεολαίων του Κ.Κ.Ε.(μ-λ)

Super User

Σύσκεψη για συγκρότηση αριστερού αντικαπιταλιστικού σχήματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Super User

Καλέσματα ΠΑΜε και Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε. Ξάνθης για την Παρασκευή

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies