INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Ανακοίνωση της Μ.Ε.Τ.Α. Υγειονομικών Ξάνθης

Από την Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή Υγειονομικών Ξάνθης, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Ενώ ήδη υπήρχαν ελλείψεις οδηγών ασθενοφόρων (χωρίς απογευματινές βάρδιες στα Κ.Υ.),  μπήκαν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί ασθενοφόρων του νοσοκομείου! Είναι προφανές ότι  η κυβέρνηση θέλει να παραδώσει σταδιακά τις μεταφορές των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες: αρχικά βγάζει σε διαθεσιμότητα τους οδηγούς των νοσοκομείων και αργότερα θα τους μεταφέρει (όλους; -αμφίβολο γιατί δεν έχουν την ειδική εκπαίδευση των ΕΚΑΒΙΤΩΝ) στο ΕΚΑΒ. Οι οδηγοί στα νοσοκομεία μεταφέρουν υλικά, φάρμακα, αίματα, ναρκωτικά, ασθενείς από το σπίτι στο νοσοκομείο και αντίστροφα για προγραμματισμένα ραντεβού ή μετά το εξιτήριο (π.χ. χειρουργημένοι, κατάκοιτοι, ορθοπεδικοί κλπ που δεν μπορούν να μεταφερθούν ασφαλώς με άλλο όχημα), και επιπλέον διακομίζουν ασθενείς προς άλλα νοσοκομεία. Το ΕΚΑΒ μεταφέρει επείγοντα προς το νοσοκομείο (από τροχαίο, έμφραγμα, εγκεφαλικό κλπ)  και κάνει και διακομιδές προς άλλα νοσοκομεία. Με τη συγχώνευση αρχικά θα καταργηθούν οι μεταφορές υλικών, φαρμάκων, αίματος (ήδη για έλεγχο Η1Ν1 το δείγμα μεταφέρεται με κούριερ (μόνο εργάσιμες μέρες και ώρες με χρέωση του ασθενούς για 40 ευρώ), στη συνέχεια θα παραδοθούν οι μεταφορές των προγραμματισμένων ραντεβού και εξιτηρίων σε ιδιωτική εταιρεία (ήδη 3 εταιρείες τέτοιες έχουν πραγματοποιήσει μεταφορές ασθενών στην περιοχή) και αργότερα θα καταργήσουν και το ίδιο το ΕΚΑΒ αντικαθιστώντας το με ιδιωτικό!

Παράλληλα το νοσοκομείο έχει παραχωρήσει σε εργολάβο-εκμεταλλευτή καθαριότητα, φύλαξη, τραπεζοκόμους: ελάχιστη αμοιβή του προσωπικού, μαύρη εργασία πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου. Οι δε καθαρίστριες εμφανίζονται ως εργαζόμενες ξενοδοχείων και όχι νοσοκομείου (για να μην πληρώνονται ανθυγιεινό). Μειώθηκε δραματικά το προσωπικό των τομέων αυτών: με απολύσεις καθαριστριών με αποτέλεσμα να μην βγαίνει η δουλειά, απολύσεις τραπεζοκόμων και αντικατάστασή τους με επιδοτούμενες από τον ΟΑΕΔ ώστε να αυξηθούν τα κέρδη του εργολάβου. Το προσωπικό φύλαξης προσλαμβάνεται και απολύεται κατά διαστήματα με σημειώματα βουλευτών, περιφερειαρχών και δημάρχων.

Το Π.Ε.Δ.Υ. (πρώην Ι.Κ.Α. που εξυπηρετούσε καθημερινά 500 ασθενείς) χωρίς κανένα μόνιμο κλινικό γιατρό, αλλά μόνο με περιστασιακές μετακινήσεις γιατρών αποδυναμώνοντας παραπάνω τα Κ.Υ. , μήπως επίκειται το ουσιαστικό κλείσιμό τους;

Παραμένουν πολλές κενές θέσεις γιατρών Ε.Σ.Υ. και παραιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο, τη στιγμή που τόσο η προσέλευση όσο και η βαρύτητα των περιστατικών αυξάνει συνεχώς. Οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών και παρασκευαστών από άλλα νοσοκομεία και Κ.Υ. δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να λύσουν το πρόβλημα.

Σε όλο το προσωπικό επικρέμεται η απειλή της υποχρεωτικής ετήσιας αξιολόγησης κάτω από τη βάση (=απόλυση) του 15% του προσωπικού.

Τελειωτικό χτύπημα δέχεται το ασφαλιστικό σύστημα. Το οδηγούν στην κατάρρευση μετά και τη νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέα μείωση των εσόδων του κατά 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε νέα μείωση των συντάξεων και βάζει από το παράθυρο την ιδιωτική ασφάλιση σε βάρος του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Εδώ και τέσσερα χρόνια οι κυβερνήσεις των μνημονίων και η τρόικα  ξεζουμίζουν το λαό και τους εργαζόμενους. Απολύουν παντού στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σαρώνουν ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, υγεία, παιδεία, συντάξεις, καταστρέφουν κάθε ίχνος παραγωγικού ιστού, πισωγυρίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζει ακόμη και σήμερα, μέσα στα κοινωνικά συντρίμμια που έχει σκορπίσει, να κοροϊδεύει τους εργαζομένους και στήνει το νέο παραμύθι της δήθεν «ανάκαμψης» για να διασωθεί –ενόψει των εκλογών- από τον βέβαιο εκλογικό καταποντισμό.

Γι’ αυτό, σκηνοθετεί το φτηνό «ριάλιτι», «βγαίνουμε από τα μνημόνια» – «τελειώνουν τα βάσανα», προσβάλλοντας ακόμη και τη νοημοσύνη μας, με το νέο παραμύθι το «πρωτογενές πλεόνασμα» το οποίο δήθεν μοιράζουν.

Επιχειρούν για άλλη μια φορά να παγώσουν τη σκέψη και τη κρίση των εργαζομένων, να εξασφαλίσουν με τα ψέματα τον απαραίτητο χρόνο για να ολοκληρώσουν την αποστολή που έχουν αναλάβει, να ξεπουλήσουν τα πάντα στο κεφάλαιο, στους τοκογλύφους δανειστές, να παραδώσουν τους εργαζόμενους στην αυθαιρεσία των εργοδοτών, και την ώρα που τάζουν «λαγούς με πετραχήλια μιας αόρατης ανάκαμψης», κλείνουν συμφωνίες με την τρόικα και προωθούν νέα μέτρα σε βάρος της εργασίας.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ξεσηκωμό και την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας, να αντισταθούμε στην καταστροφή που σπέρνει μια χούφτα αφεντάδων για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές. Αυτός ο δρόμος θα είναι μακρύς , θα είναι δύσκολος, μπορούμε όμως να τους κερδίσουμε γιατί δεν είναι ανίκητοι, γιατί ο φόβος έχει μεταφερθεί στο δικό τους γήπεδο.

Όσο καθυστερούμε βυθιζόμαστε πιο βαθειά στην ύφεση, στην μακροχρόνια φτώχεια, στην αβεβαιότητα και στην απόγνωση.

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλα τα θύματα των μνημονίων,  με όλα τα κινήματα αντίστασης, να αντιπαλέψουμε τα αντεργατικά μέτρα, να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις κυβερνήσεις που έχουν ταχτεί να υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και οδηγούν έναν λαό και τους εργαζόμενους  σε οικονομικό και κοινωνικό ολοκαύτωμα.

Καμιά απόλυση – διαθεσιμότητα, καμιά απόσπαση, άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων.

Κανένας εργαζόμενος με ατομική σύμβαση εργασίας.

Κατάργηση του δουλεμπορικού καθεστώτος ενοικίασης των εργαζομένων.

Άμεσα μέτρα στήριξης των Ασφαλιστικών ταμείων.

Μέτρα προστασίας των ανέργων. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας – Δωρεάν μετακίνηση Πάγωμα στεγαστικών δανείων – Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους.

Προστασία των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

Διαγραφή-ρύθμιση δανείων, κανένας πλειστηριασμός, προστασία της πρώτης κατοικίας.

Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Η Απεργία στις 9 Απρίλη μας αφορά όλους

 

Σχετικά άρθρα

Χωρίς ηλεκτρονική ενημέρωση οι χιλιάδες Ξανθιώτες τρίτεκνοι

Super User

Συλλογή τροφίμων από την Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης

Super User

Αποτελέσματα και ενστάσεις για το πρόγραμμα βοήθειας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies