INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Βαλκανικοί μισθοί, εξαθλιωμένοι συνταξιούχοι

Με καθαρούς μηνιαίους μισθούς κάτω των 800 ευρώ αμείβονται περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ενώ σχεδόν 1.200.000 συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει διαμορφώσει μισθούς και συντάξεις Βαλκανίων. Μάλιστα, η φτώχεια χτυπάει την πόρτα σε ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Μισθοί και συντάξεις αποτελούν πλέον χαρτζιλίκι, ενώ το 40% των εισοδημάτων αφαιρείται από τον Ε.Φ.Κ.Α. και την εφορία. Η κατάσταση είναι απελπιστική και μάλιστα θα επιδεινωθεί το 2019 με τις νέες περικοπές. Σημειώνεται ότι τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τέσσερις στους δέκα Έλληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι με αμοιβή τρία ευρώ την ώρα (δουλειές του …ποδαριού) μαζί με τους εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, αποδομούν το νέο κυβερνητικό αφήγημα για μείωση της ανεργίας. Ήδη το 55% των νέων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκ των οποίων 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως εκατό ευρώ. Η γενιά των 360 ευρώ αλλά και των mini jobs ανήκει στην κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ. Τα νέα στοιχεία της Γ.Σ.Ε.Ε. δείχνουν ότι οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι, τους οποίους ο Ο.Α.Ε.Δ. δεν θεωρεί άνεργους, έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια τις εταιρείες πωλήσεων, την προώθηση προϊόντων μέσω τηλεφώνου, τα e-shop, τις εταιρείες σεκιούριτι, τα delivery και τα συνεργεία καθαρισμού.

Μάλιστα, βαρύ είναι το τίμημα που έχουν πληρώσει κατά την περίοδο 2015-2017 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αγοράς εργασίας οι περικοπές μισθών έφτασαν σε ποσοστό 18, 9%, ενώ την ίδια στιγμή η ασυδοσία χτύπησε «κόκκινο», με την καθιέρωση ελαστικών συμβάσεων εργασίας αλλά και τον διπλασιασμό των εργαζομένων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη” (Ιανουάριος-Ιούλιος 2017) δείχνουν ότι η πλειονότητα των νέων θέσεων απασχόλησης αφορά σε θέσεις μερικής απασχόλησης κατά 47, 86% και εκ περιτροπής εργασίας κατά 13, 81%. Η σημαντική ενίσχυση της επισφαλούς απασχόλησης επηρεάζει και την μεταβολή των μισθών αφού, όπως δείχνουν τα στοιχεία απασχόλησης του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., ο μέσος μισθός με μερική απασχόληση ήταν 397, 67 ευρώ μικτά.

Την ίδια ώρα, τα νέα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων είναι αποκαλυπτικά:

  • Οι οκτώ στους δέκα συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο
  • Περίπου ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%
  • Παρατηρείται «εξαφάνιση» των επικουρικών συντάξεων, καθώς οι επτά μειώσεις σε σχέση με την αρχική σύνταξη (πριν από τις μνημονιακές περικοπές) αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 78%. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση συνταξιούχου που η αρχική επικουρική του σύνταξη ήταν της τάξης των 585,2 ευρώ και η σημερινή του σύνταξη είναι 138,8 ευρώ (μείωση 78%)
  • Σχεδόν 1.200.000 συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη κάτω από πεντακόσια ευρώ, ενώ άλλοι 962. 466 συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίως από πεντακόσια έως χίλια ευρώ. Δηλαδή από το σύνολο των 2.892.000 συνταξιούχων, οι 2.150.000 (ποσοστό 74%) είναι υποχρεωμένοι να τα βγάλουν πέρα με συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα χίλια ευρώ. Η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 722 ευρώ τον μήνα, η μέση επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται στα 170 ευρώ μηνιαίως, ενώ το μέσο μέρισμα των συνταξιούχων του δημοσίου φτάνει τα 97 ευρώ τον μήνα.
  • Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από την κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους
  • Το 2021 οι συντάξεις θα φθάσουν στα 620 ευρώ (μεικτά) η μέση κύρια σύνταξη και στα 144 ευρώ (μεικτά) η μέση επικουρική σύνταξη.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 καταργείται στους ήδη συνταξιούχους η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους, χάνοντας άμεσα έτσι έως 18% κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18% αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη λόγω προσωπικής διαφοράς αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων. Τα επιδόματα συζύγου και παιδιών καταργούνται ξεχωριστά και δεν μπαίνουν στο πλαφόν του 18%.

Την ίδια ώρα, κρυφά χαράτσια στις συντάξεις μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση, πέρα από τις δραστικές μειώσεις που επέφεραν ο νόμος Κατρούγκαλου αλλά και το νέο μνημόνιο. Εκτιμάται ότι ο «λογαριασμός» κινείται στα οκτώ δισ. ευρώ, τα οποία θα παρακρατηθούν από το 2016 έως το 2019 από τους συνταξιούχους μόνο υπέρ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσα από την εισφορά ύψους 6% από τις κύριες συντάξεις και 6% από τις επικουρικές. Η συνολική παρακράτηση υπέρ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανέρχεται σε δύο δισ. ευρώ ανά έτος, δηλαδή οκτώ δισ. ευρώ την τετραετία.

πηγή

 

Σχετικά άρθρα

Αλλαγές του υπουργείου Ανάπτυξης στον τρόπο διάθεσης των προϊόντων

Super User

Τρομερή κοινωνική-πολιτική πόλωση

Super User

Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies