INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης

Σε ένα όμορφο και καταπράσινο σημείο του Πλατανότοπου της Μαΐστρου (δύο χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης) βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένα σύγχρονο κτίριο, εναρμονισμένο πλήρως με το φυσικό περιβάλλον.

Η ιδέα για τη δημιουργία του ξεκίνησε από την ύπαρξη πλούσιων βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών. Η ανάγκη της παρουσίασης αυτού του φυσικού πλούτου στους ντόπιους και στους επισκέπτες, οδήγησε στην ένταξη του έργου “κατασκευή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας” στο Αστικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Αλεξανδρούπολης ως μία από τις βασικές του πτυχές και στην κατασκευή του μουσείου με τη σημερινή του μορφή.

Βασικός σκοπός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης είναι η ανάδειξη της βιοποικιλότητας σε όλα της τα επίπεδα (γενετική, ειδών, οικοσυστημάτων, τοπίου), της περιοχής του Έβρου και των γεωφυσικών και οικολογικών ιδιαιτεροτήτων της. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης ειδικότερα έχει ενημερωτικό σκοπό με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, εκπαιδευτικό σκοπό, ερευνητικό, ψυχαγωγικό σκοπό, αλλά και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.

Με την υπ’ αριθμό 120/2013 ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρουπόλεως και μετά από αίτημα του συλλόγου, το μουσείο έχει παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαΐστρου που είναι υπεύθυνος για την εξ ολοκλήρου λειτουργία του, σε συνεργασία πάντα με τον δήμο Αλεξανδρούπολης.

Οι στόχοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαΐστρου για το μουσείο είναι:

  • Η αξιοποίηση των δημοσίων χώρων του οικισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
  • Η προβολή του μουσείου σε επισκέπτες της περιοχής (τουριστικά γκρουπ, σχολεία και μεμονωμένους)
  • Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων στους χώρους του μουσείου αλλά και εντός του πλατανότοπου
  • Η πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων
  • Η ανάπτυξη και η βελτίωση του πλατανότοπου Μαΐστρου
  • Ο εθελοντισμός και η τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής και ευρύτερα του τόπου.

Αίθουσες – χώροι

Η αίθουσα Ι (εισαγωγής) εισάγει τον επισκέπτη στην έννοια της βιοποικιλότητας και στα οικολογικά χαρακτηριστικά του συνόλου της Ελλάδας και του νομού Έβρου. Παρέχει πληροφορίες για τους τύπους των προστατευόμενων περιοχών και τις ιδιαιτερότητες των οικοσυστημάτων της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην αίθουσα ΙΙ (Βιοποικιλότητα νομού Έβρου – αίθουσα πολυθεάματος) έχει εγκατασταθεί προβολικό σύστημα τεχνολογίας LCD, ηχητικό σύστημα, θεατρικά φώτα και με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή προβάλλεται σε οθόνη -με τη συνοδεία ήχου και θεατρικού φωτισμού- πολυθέαμα για τη βιοποικιλότητα του νομού Έβρου. Η διάρκεια του πολυθεάματος είναι περίπου 8΄.

Στην αίθουσα ανθρώπου και περιβάλλοντος παρουσιάζονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο αστικό και αγροτικό περιβάλλον της περιοχής του Έβρου, μέσω μιας σειράς συλλεκτικών φωτογραφιών με θέμα την ιστορία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Παρουσιάζεται μέσω ηχητικού συστήματος η αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση κατά το παρελθόν, η ανεξέλεγκτη επέμβασή του τα τελευταία χρόνια, αλλά και η συνετή χρήση των φυσικών πόρων σε πολλές περιπτώσεις.

Στη θεματική ενότητα των χερσαίων οικοσυστημάτων παρουσιάζεται μια σύνθεση αυτών του νομού Έβρου, με κυρίαρχα το δάσος της Δαδιάς, τα βουνά του Έβρου, τις Τρείς Βρύσες και το Φεγγάρι Σαμοθράκης. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τα απολιθωμένα ευρήματα στον Έβρο, καθώς και για τη γεωλογική εξέλιξη του νομού.

Στην ενότητα των υγροτοπικών οικοσυστημάτων παρουσιάζεται το υγρό στοιχείο του νομού Έβρου (ποτάμια, χείμαρροι, λίμνες). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απεικονίσεις του παγκοσμίως γνωστού δέλτα του ποταμού Έβρου.

Η ενότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων κυριαρχείται από το βαθύ μπλε της θάλασσας. Απεικονίσεις του βυθού, λιβαδιών Ποσειδωνίας, συνθέσεις με κοχύλια, σπόγγους και άμμο, παρουσιάζουν τη θάλασσα της Ελλάδας, του Έβρου και ιδιαίτερα το Θρακικό Πέλαγος.

Εφαρμογές πολυμέσων

Αναπτύχθηκαν τρεις εφαρμογές πολυμέσων που αφορούν :

Τα χερσαία οικοσυστήματα με κύρια αναφορά στο δάσος Δαδιάς, τον ορεινό όγκο της Ροδόπης και της Σαμοθράκης.

Τα υγροτοπικά οικοσυστήματα και κύρια το δέλτα του ποταμού Έβρου.

Τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Επίσης, τρία ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παιχνίδια τα οποία παρουσιάζουν το φυσικό περιβάλλον του νομού Έβρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μουσείο είναι απόλυτα προσβάσιμο και φιλικό στα άτομα με αναπηρία, τα οποία δεν καταβάλλουν το εισιτήριο του ενός ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Πλατανότοπος Μαΐστρου, Τ.Κ. 681 00 – Αλεξανδρούπολη, τηλέφωνο-fax: 2551080204, ιστοσελίδα: www.mfialexpolis.gr, e-mail: mfialexpolis@gmail.com

 

Σχετικά άρθρα

Είκοσι χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι

Super User

Το 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Super User

Τα βραβεία του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies