INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

Και η Μπαζιάνα στην αρένα;

Όλα είναι μελετημένα από τους «επικοινωνιολόγους» του Μαξίμου. Ο Καλογρίτσας βγάζει κυριακάτικη εφημερίδα με διευθυντή τον συριζαίο Βαξεβάνη και το εκδοτικό εγχείρημα (στο οποίο στηρίζουν πολλά οι Τσιπραίοι) στηρίζεται στο πρώτο φύλλο του με μια συνέντευξη της Μπέτυς Μπαζιάνα, συντρόφου του πρωθυπουργού, η οποία έχει γενικώς μια διακριτική παρουσία, οπότε ήταν σίγουρο ότι η πρώτη της συνέντευξη θα «πουλούσε».

Η σχετική διακριτικότητα της Μπαζιάνα δεν είναι κάτι το πρωτοφανές στην εγχώρια αστική πολιτική σκηνή. Το ίδιο -αν όχι περισσότερο- διακριτική υπήρξε η σύζυγος του Σαμαρά, γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας. Διακριτική υπήρξε και η σύζυγος του Γ. Παπανδρέου. Κι αν πάμε πιο πίσω, θα βρούμε και άλλες συζύγους αστών πρωθυπουργών ή ηγετών αστικών κομμάτων που δεν επέλεγαν τη δημοσιότητα. Γιατί λοιπόν αυτό παρουσιάζεται σαν προτέρημα και δήθεν αντισυμβατική επιλογή της συζύγου του Τσίπρα;

Η Μπέτυ Μπαζιάνα αποφάσισε να δώσει συνέντευξη για να στηρίξει το «καθαρόαιμο» συριζαϊκό εκδοτικό εγχείρημα στο ξεκίνημά του. Δικαίωμά της. Θα τη ρίξουν στην αρένα της πολιτικής για να στηρίξουν την εικόνα του Τσίπρα, βάσει των κανόνων του πολιτικού life style; Θα δείξει. Εμάς μας αφήνει εντελώς αδιάφορους το τι θα κάνει. Όμως, σε σχέση με αυτά που λέει για τον εαυτό της, θα θέλαμε να κάνουμε δυο παρατηρήσεις.

Η πρώτη αφορά τη διακριτικότητά της, που δεν στερείται υστεροβουλίας. Είναι διακριτικότητα επιλεκτική. Η κ. Μπαζιάνα δε συνόδευσε τον σύζυγό της σε ταξίδια σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τον συνόδευσε όμως σε ταξίδια που παρουσίαζαν τουριστικό ενδιαφέρον για την ίδια. Τον συνόδευσε στη Ρωσία, στην Κίνα, στο Ιράν (σ.σ. εδώ, απ’ όπου το σχόλιο και η φωτογραφική σύνθεση του indexanthi.gr), στη Νέα Υόρκη. Μόνο η τελευταία συνάντηση μπορεί να πει κανείς ότι εξυπηρετούσε ανάγκες πρωτοκόλλου (για να βγει η γνωστή φωτογραφία με το ζεύγος Ομπάμα). Στις άλλες περιπτώσεις δεν εμφανίστηκαν σύζυγοι των ξένων ηγετών. Άρα, η διακριτικότητα της Μπαζιάνα δεν είναι απαλλαγμένη από προσωπική υστεροβουλία.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά την επαγγελματική της καριέρα. Έχει τα επιστημονικά προσόντα, λέει. Και ήταν συκοφαντία η καταγγελία του ποταμίσιου Μαυρωτά ότι στο Ε.Μ.Π. την πήραν με φωτογραφική διάταξη. Δεν έχουμε κάποιο στοιχείο για να αμφισβητήσουμε αν έχει ή όχι τα τυπικά προσόντα, αλλά είναι η μόνη μηχανικός που έχει αυτά τα προσόντα; Εκατοντάδες νέα παιδιά, με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά προσπαθούν να βρουν μια τέτοια δουλειά, υποβάλλουν αιτήσεις και βιογραφικά, αλλά «τρώνε πόρτα». Αντίθετα, η κ. Μπαζιάνα βρίσκει όλες τις πόρτες ανοιχτές. Επειδή, λοιπόν, ξέρουμε καλά πώς ενεργεί η πανεπιστημιακή καμαρίλα (ποια ομάδα πανεπιστημιακών δεν θα ήθελε να τα έχει καλά με το πρωθυπουργικό περιβάλλον ή δε θα προσέβλεπε σε «άκρες» στο υπουργείο Παιδείας λόγω της πρόσληψης της συζύγου του πρωθυπουργού;), καλά θα κάνει η κ. Μπαζιάνα να μην τραγουδάει το άσμα «εγώ με την αξία μου κι όχι με ξένες πλάτες», γιατί το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει το αντίθετο. Αντίθετα, αν ήθελε πραγματικά -ως «σύζυγος του Καίσαρα»- να είναι και να φαίνεται τίμια, θα απέφευγε οποιαδήποτε δοσοληψία με το δημόσιο κατά την περίοδο που ο σύζυγός της είναι πρωθυπουργός.

Μπορεί το παράδειγμά της να μην είναι τόσο κραυγαλέο όσο μιας προηγούμενης πρωθυπουργικής συζύγου που από νηπιαγωγός βρέθηκε γιατρός και σε λίγα χρόνια είχε πάρει πτυχίο, είχε κάνει αγροτικό και είχε πάρει ειδικότητα, δεν παύει όμως να αποτελεί κλασικό δείγμα φαβοριτισμού.

πηγή: Κόντρα

 

Σχετικά άρθρα

Διημερεύει

Super User

Σαν σήμερα: Εκατό χρόνια από τη ρωσική επανάσταση

Super User

Από τη Μακρόνησό στον Τσε

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies