INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Στη βουλή το ζήτημα με το νερό στη Μύκη

Στη βουλή στέλνουν το ζήτημα του πόσιμου νερού στον δήμο Μύκης οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, μετά την παρέμβαση της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης (εδώ), με την ακόλουθη ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

Το χρόνιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό στα χωριά του δήμου Μύκης τη φετινή χρονιά εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμμένο. Μεγάλα χωριά, όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, η Γλαύκη, η Πάχνη, αλλά και μικρότεροι οικισμοί υποφέρουν από έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ υπάρχουν χωριά στα οποία διακόπτεται η παροχή νερού για πολλές ώρες της μέρας για πάνω από ένα μήνα (π.χ. στον Κένταυρο η διακοπή κρατάει από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ!), ενώ με το καλοκαίρι να έχει πολύ δρόμο μπροστά η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο εκρηκτική.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, το 2017 χιλιάδες κάτοικοι να στερούνται το πόσιμο νερό μέσα στο κατακαλόκαιρο. Το απαρχαιωμένο δίκτυο και οι παλιές δεξαμενές (μέχρι και τα σίδερα έχουν εμφανιστεί στη μια δεξαμενή του Κενταύρου), καθιστούν επιτακτική ανάγκη την άμεση κρατική χρηματοδότηση και κατασκευή των αναγκαίων έργων για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.

Ταυτόχρονα, στο πρόβλημα συμβάλουν η υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου Μύκης (υπάρχουν μόνο 35 από τους 75 υπαλλήλους που χρειάζονται), η διάλυση πρακτικά του Ι.Γ.Μ.Ε., η ελλιπής χρηματοδότηση των δήμων (εδώ ακόμα και η έκτακτη ενίσχυση των 150.000 ευρώ που ανακοίνωσε πριν ένα τρίμηνο το υπουργείο Εσωτερικών για τον δήμο Μύκης δεν έχει δοθεί), η υποστελέχωση υπηρεσιών αναγκαίων για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων όπως η Διεύθυνση Υδάτων Καβάλας.

Προφανώς, όταν διαχρονικά οι κυβερνήσεις όλων των αστικών κομμάτων (Ν.Δ., ΠαΣοΚ, ΣυΡιζΑ, ΑνΕλ) θέτουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, την εξασφάλιση ματωμένων «πλεονασμάτων» και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, εμφανίζεται και ο παραλογισμός σε μια περιοχή όπου υπάρχουν υδροφόροι ορίζοντες και πηγές να μην γίνονται τα αναγκαία έργα για να επιλυθεί ένα τόσο βασικό ζήτημα επιβίωσης όπως αυτό του πόσιμου νερού. Διαχρονικές είναι και οι ευθύνες περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων το λιγότερο για τη μη δυναμική διεκδίκηση της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης για την επίλυση του προβλήματος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να δοθεί επιτέλους, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κρατική ευθύνη, μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση των χωριών του δήμου Μύκης, με τη δημιουργία σύγχρονου συστήματος υδροδότησης, υγιεινό πόσιμο νερό χαμηλής τιμολόγησης, σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού
  • Να χορηγηθεί μέχρι την επίλυση του προβλήματος δωρεάν υγιεινό πόσιμο νερό στους κατοίκους με κρατική ευθύνη.

 

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα του ΠΑΜε Ξάνθης σε κινητοποιήσεις

Super User

“Το ISIS και η αντεπανάσταση στη Μέση Ανατολή”

Super User

Το Κ.Κ.Ε. για την προστασία των εργαζομένων

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies