INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Η Ελλάδα της παραγωγής και της μνήμης που αντιστέκεται σε πείσμα των καιρών

Συμπληρώθηκαν πεντέμισι δεκαετίες από τότε που η οικογενειακή επιχείρηση Πορλού στεγάστηκε σε ιδιόκτητο κατάστημα της Καβάλας, διαθέτοντας στο κοινό τα εξαίσια γαλακτοκομικά προϊόντα της.

Με το εργαστήριο να βρίσκεται στη Νέα Καρβάλη εδώ και δεκαπέντε χρόνια, η δραστηριότητα της οικογένειας προσφύγων από την Καππαδοκία πάει πολύ πίσω στον χρόνο, τότε που ο παππούς των σημερινών ιδιοκτητών της επιχείρησης διένειμε γάλα στην περιοχή της Καβάλας.

«Προερχόμαστε από την Καρβάλη της Καππαδοκίας απ’ όπου ήρθαμε στη Νέα Καρβάλη» εξιστορεί ο Γιάννης, ο ένας εκ των δύο αδελφών Πορλού που κρατούν σήμερα το βάρος της μακράς οικογενειακής παράδοσης. «Η επιχείρηση ξεκίνησε από τον παππού μας που ασχολιόταν με την κτηνοτροφία και τον ακολούθησαν ο πατέρας και οι δύο θείοι μας. Έπαιρναν γάλα από τα κοπάδια τους στη Νέα Καρβάλη και το πουλούσαν χύμα σε γκιούμια με το γαϊδουράκι, στις συνοικίες της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη στην Καβάλα. Το 1958 έφτιαξαν στο ισόγειο ιδιόκτητου κτίσματος το μαγαζί τους και πουλούσαν πλέον γάλα και πρόβειο γιαούρτι, μιας και ο κόσμος έτρωγε τέτοιο και όχι αγελαδινό». Το κατάστημα βρίσκεται ως σήμερα στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας.

Μνήμες και εικόνες μιας εποχής που χάθηκε οριστικά, καταπλακωμένη από το τσιμέντο και τη μεταλλική «λάμψη» της προόδου, ξεδιπλώνονται μέσα από παλιές φωτογραφίες που μας δείχνει ο κ. Πορλού (μερικές εκ των οποίων δημοσιεύουμε). Όσο για παγωτό που όσοι το δοκίμασαν ξέρουν ότι είναι μοναδικό, ο Γιάννης Πορλού λέει: «Το παγωτό ξεκίνησε λίγο αργότερα. Έτυχε να περάσει ένας Ιταλός από την Καβάλα, είπε μια απλή συνταγή στον πατέρα μου κι έτσι ξεκίνησαν όλα. Η συνταγή δεν έχει κανένα μυστικό, το μυστικό είναι τα φρέσκα και αγνά υλικά. Μέχρι σήμερα το παγωτό μας γίνεται με φρέσκο γάλα ημέρας, με φρέσκα αυγά και γνήσια υλικά». Και προσθέτει: «Παλιά βγάζαμε τέσσερις γεύσεις: κρέμα, καϊμάκι, σοκολάτα και φράουλα. Αλλά σήμερα ο κόσμος έχει γίνει απαιτητικός, άρχισε να ζητάει και άλλες γεύσεις που προσπαθώ ως επί το πλείστον να είναι σε φυσιολογική μορφή. Κι αυτό γιατί δεν μπορούν να βγουν εντελώς αγνές όπως είναι αυτές που έχουμε και που τις συνιστώ σε όλους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αδερφοί Πορλού παίρνουν καθημερινά φρέσκο γάλα από τη γειτονική Πετροπηγή, «από ένα νέο παιδί που και αυτό συνέχισε το έργο του πατέρα του» όπως λέει ο συνομιλητής μας. Ο οποίος έχει αναλάβει την παρασκευή των προϊόντων στο εργαστήριο της Νέας Καρβάλης και ο αδερφός του Βασίλης τη διάθεσή τους, με αποτέλεσμα να «είναι διαρκώς έξω» όπως λέει ο Γιάννης Πορλού.

«Κόβουμε από το κέρδος μας για να διατηρήσουμε τιμές και ποιότητα»

Εκσυγχρονίζοντας την επιχείρηση -διατηρώντας ωστόσο τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής- σήμερα η οικογενειακή βιοτεχνία φτιάχνει ακόμη γιαούρτι και παγωτό, ενώ έχει προσθέσει το ρυζόγαλο και το αριάνι. Προϊόντα που κατά κοινή ομολογία είναι από τα καλύτερα που κυκλοφορούν, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσέρχονται από γειτονικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης -και όχι μόνο- για να τα προμηθευτούν. «Τα προϊόντα μας κυκλοφορούν –από επιλογή μας- μόνο στην περιοχή της Καβάλας (σ.σ. έχουν μπει και σε γνωστό super market), ενώ η επιχείρησή μας κρατάει όλα τα standards που πρέπει, ελέγχεται και συνεχίζει παρά το μεγάλο άγχος της εποχής», λέει ο κ. Πορλού.

Μοιραία, μετά και τις τελευταίες λέξεις του, η συζήτηση στρέφεται στην κρίση που δεν έχει αφήσει κανένα και τίποτε ανέγγιχτο. «Η κρίση μάς έπιασε όλους, αν και δεν επηρέασε τόσο πολύ τα τρόφιμα όσο άλλους κλάδους. Πάντως έχουμε μια πτώση 30-35%» λέει ο συνομιλητής μας. «Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και προσπαθούμε να μην χαμηλώσουμε το κόστος παραγωγής. Προτιμάμε να κόψουμε από το κέρδος μας για να διατηρήσουμε την ποιότητά μας, την ώρα που οι προμηθευτές ανεβάζουν την τιμή των υλικών. Γι’ αυτό έχουμε ίδια τιμή στο γιαούρτι και στο παγωτό εδώ και τρία χρόνια». Και προσθέτει ένα εύλογο –και καταγεγραμμένο άλλωστε- παράπονο: «Εμάς τις μικρές επιχειρήσεις δεν μας βοηθάνε. Αυτή είναι η αλήθεια» λέει. «Τρέχουν τόσα προγράμματα, πηγαίνεις να ενταχθείς για να κάνεις κάτι, αλλά πάντα κάτι γίνεται και σκαλώνει. Δεν υπάρχει στήριξη. Τόσες οικογενειακές επιχειρήσεις, πολλές με ιστορία τόσων χρόνων, θέλουν να κάνουν μια επένδυση και να πάρουν και δυο-τρία άτομα –κάτι που είναι καλό για την τοπική κοινωνία- αλλά δεν ξέρω τι γίνεται…».

Κλείσαμε τη συνομιλία μας με τον Γιάννη Πορλού να λέει: «Ο κόσμος μάς στηρίζει, είμαι πολύ ευχαριστημένος και προσπαθούμε πάντα να κάνουμε ό,τι καλύτερο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Το εκδικητικό προς αντιπάλους αστικό καθεστώς

Super User

Πάμε γι’ άλλα…

Super User

Τρίωρες καταλήψεις σε δημαρχεία, Χ.Υ.Τ.Α. και δημοτικές υπηρεσίες στις 4 Νοεμβρίου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies