INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Μεσαίωνας!

Με ειρωνικά σχόλια αλλά και οργή αντιμετώπισαν πολλά πακιστανικά μέσα ενημέρωσης και χρήστες του διαδικτύου την πρόταση του Συμβουλίου Ισλαμικής Ιδεολογίας (C.I.I.) να δοθεί στους άνδρες το δικαίωμα “να δέρνουν ελαφρά” τις συζύγους τους αν είναι ανυπάκουες, για παράδειγμα αν αρνούνται να κάνουν σεξ επικαλούμενες άλλους λόγους πέραν των θρησκευτικών.

Το συμβούλιο των ιερωμένων έδωσε στη δημοσιότητα ένα νομοσχέδιο που προτείνει να υιοθετηθεί, σε απάντηση της προοδευτικής νομοθεσίας που υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο στο Παντζάμπ -την πολυπληθέστερη επαρχία του Πακιστάν- και που παραχωρούσε περισσότερα δικαιώματα και προστασία στις γυναίκες.

Ένας άνδρας πρέπει να έχει το δικαίωμα να χτυπά ελαφρά τη γυναίκα του αν εκείνη αρνείται να υπακούσει στις εντολές του, να ντύνεται όπως επιθυμεί εκείνος, αν αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή χωρίς θρησκευτική αιτιολογία ή δεν κάνει μπάνιο μετά τη σεξουαλική επαφή ή τις ημέρες της εμμήνου ρύσης” αναφέρεται στο νομοσχέδιο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η πρόταση έγινε δεκτή με σωρεία ειρωνικών και χλευαστικών σχολίων στο διαδίκτυο. Η μεγαλύτερη αγγλόφωνη εφημερίδα της χώρας, η “Dawn”, δημοσίευσε ένα σατιρικό άρθρο με “πράγματα που θα πρέπει να χτυπούν οι άνθρωποι αντί για τις γυναίκες τους“: για παράδειγμα, να χτυπάνε αυγά, τον πάτο μπουκαλιών κέτσαπ και το σουξέ του Michael Jackson “Beat It”.

Η πρόταση του sυμβουλίου, αποστολή του οποίου είναι να συμβουλεύει τους βουλευτές της χώρας, καταδικάστηκε επίσης από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έναν ανεξάρτητο οργανισμό που χαρακτήρισε “γελοίο” το νομοσχέδιο και ζήτησε να διαλυθεί αυτό το συμβούλιο των “φανατικών“. “Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς ένας άνθρωπος που έχει σώας τας φρένας θεωρεί ότι θα πρέπει να ενθαρρύνεται ακόμη περισσότερο και να δικαιολογείται η βία σε βάρος των γυναικών στο Πακιστάν“, τόνισε η Επιτροπή. “Το συμβούλιο θα πρέπει να διαλυθεί, κατά προτίμηση με οξύ” έγραψε ένας χρήστης του Twitter, ενώ άλλοι εξέφραζαν την οργή και τον αποτροπιασμό τους.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου, ο μουλάς Μουχάμαντ Χαν Σεράνι, εξήγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το νομοσχέδιο είναι ακόμη υπό επεξεργασία. “Το ισλάμ δεν εγκρίνει τη βία κατά των γυναικών” είπε, συμπληρώνοντα όμως ότι”οι διαφορές μεταξύ ενός ζευγαριού είναι κάτι ξεχωριστό από τα “βασανιστήρια σε βάρος των γυναικών“.

Οι γυναίκες του Πακιστάν αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες για τα δικαιώματά τους, σε μια χώρα που συγκλονίζεται συχνά από “εγκλήματα τιμής” και από επιθέσεις με οξύ εναντίον τους.

 

Σχετικά άρθρα

Οι ιμπεριαλιστές εξοπλίζονται μέχρι τα νύχια με πυρηνικά

Super User

«Σε υπεράσπιση της ζωής»: Ντοκιμαντέρ για τους αγώνες ενάντια στις εξορύξεις

Super User

Οδηγική συμπεριφορά των Ευρωπαίων

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies