INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του ΠΑΜε Ξάνθης

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜε για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς, με τη συμμετοχή του συνδικαλιστή του Σωματείου Μετάλλου Τουρκίας Mustafa Tozkoparan.

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η δεύτερη δράση για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς (εδώ η πρώτη) στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή του βίντεο που επιμελήθηκε το ΠΑΜε για τη φετινή εργατική πρωτομαγιά με σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά» και ακολούθησε μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα που με σταθμούς τις πρωτομαγιές του Σικάγο του 1886, της Θεσσαλονίκης του 1936 και της Καισαριανής του 1944, έφτανε στο σημερινό μήνυμα της πρωτομαγιάς

Στη συνέχεια μίλησε ο Mustafa Tozkoparan, μέλος του Σωματείου Μετάλλου της Τουρκίας, ο οποίος μετέφερε την πείρα από την κατάσταση και την πάλη των εργαζομένων της Τουρκίας, τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, τη φτώχεια και την καταστολή που αντιμετωπίζουν καθημερινά από τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, ενώ αναφέρθηκε και στη ματωμένη πρωτομαγιά του 1977 και τον συμβολισμό της πλατείας Ταξίμ. “Μόνο με την οργάνωση των εργαζομένων και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς μπορεί να χαραχθεί δρόμος για μια τίμια ζωή χωρίς εκμετάλλευση, μίση και πολέμους“, τόνισε χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη πήρε ο Κώστας Βογιατζής εκ μέρους της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜε ο οποίος στην ομιλία του τόνισε: “Η πολιτική που τσακίζει την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό συνολικότερα, δεν σταματά στο να ζητά συνεχώς θυσίες στη ζωή του, αλλά επιθυμεί και τη θυσία της ανθρώπινης ζωής στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών. Οι οξύτατοι ανταγωνισμοί στην περιοχή και η απειλή γενίκευσης των πολεμικών συρράξεων πρέπει να βρουν σε ετοιμότητα τους λαούς, να μη δεχθούν να χύσουν το αίμα τους για το πώς θα μοιραστούν οι ενεργειακές πηγές, οι δρόμοι μεταφοράς των εμπορευμάτων και του πετρελαίου. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν στον πόλεμο που δέχονται με όλες τις μορφές με αγώνα για τα δικά τους συμφέροντα“.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απόδοση τιμητικής πλακέτας στην αντιπροσωπεία των Τούρκων συνδικαλιστών, με φωτογραφία από την πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του 1930 στην Ξάνθη.

Δευτέρα 1 Μαΐου

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, η οποία ξεκίνησε με μουσικό αφιέρωμα στην πρωτομαγιά. Στη συνέχεια ψηφίστηκε από τη συγκέντρωση ένα κείμενο αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του Ζούρα και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Γιάννη Βουζαρά, μέλος της γραμματείας Ξάνθης της Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε. Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έκανε η Γιώτα Ρόιδου, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης και μέλος της γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜε, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός από τον Mustafa Tozkoparan από το Σωματείο Μετάλλου Τουρκίας. Στο τέλος της συγκέντρωσης διαβάστηκε η κοινή διακήρυξη σωματείων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης έγινε πορεία στους δρόμους της Ξάνθης, η οποία πέρασε μπροστά από το στρατόπεδο “Αποστολίδη” και απαίτησε την πλήρη απεμπλοκή της Ελλάδας από κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση, φωνάζοντας «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά». Η πορεία κατέληξε στο μνημείο του καπνεργάτη, όπου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε κατάθεση γαρυφάλλων από τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος της Κ.Ε. εκ μέρους του Κ.Κ.Ε., τη Μαρία Χριστοδουλέα εκ μέρους της Κ.Ν.Ε., τη Γιώτα Ρόιδου εκ μέρους του ΠΑΜε, τον Mustafa Tozkoparan εκ μέρους του Σωματείου Μετάλλου Τουρκίας, τον Βαγγέλη Βακιρτζή εκ μέρους της Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε., τον Κώστα Ξυπόλητο εκ μέρους του Μ.Α.Σ., τη Σουζάνα Νεοφυτίδου εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης και τον Μπάμπη Φωτιάδη εκ μέρους της Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Ξάνθης του ΣυΡιζΑ

Super User

Παρουσίαση βιβλίου από το Κ.Κ.Ε. Ξάνθης

Super User

Κάλεσμα της Λαϊκής Αντίστασης-Α.Α.Σ. Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies