INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Το ΥΠεΝ παραχωρεί εν λευκώ τις παράκτιες προστατευόμενες περιοχές στα συμφέροντα δήμων και ιδιωτών

Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι παράκτιες περιοχές της χώρας που είναι ενταγμένες στο οικολογικό δίκτυο “Natura 2000”, κινδυνεύουν με σημαντική υποβάθμιση.

Παρά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (3944/2015), σύμφωνα με την οποία η συλλήβδην παραχώρηση του αιγιαλού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινόχρηστο χαρακτήρα του παράκτιου οικοσυστήματος ως δημόσιου αγαθού και δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο αλλοίωσης των παραλιών λόγω της υπερεκμετάλλευσης, πρόσφατα ψηφίστηκε από τη βουλή ο «πολλαπλών θεμάτων» νόμος 4384/2016 (Φ.Ε.Κ. 78 Α΄/26-4-2016). Με το άρθρο 56 παρατάθηκε η ισχύς της υπ’ αριθμό ΔΔΠ0005159/586Β΄ΕΞ2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Περί παραχώρησης απλής χρήσης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας» για μια ακόμα χρονιά, αγνοώντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στη συνέχεια και κατ’ ακολουθία των ανωτέρω διατάξεων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος εξέδωσε την με αριθμό πρωτοκόλλου 23841/664/28-4-2016 σύμφωνη γνώμη, με την οποία συμφώνησε εκ των προτέρων με την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης του συνόλου των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο “Natura 2000” και τελούν σε καθεστώς ειδικής προστασίας. Σημειώνεται ότι έως και το 2015, η παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού στις προστατευόμενες περιοχές γινόταν μόνο κατόπιν ελέγχου από πλευράς του ΥΠεΝ του ειδικού αιτήματος που υπέβαλλε κάθε δήμος, το οποίο (αίτημα) περιείχε αναλυτικό κατάλογο των σχεδιαζόμενων παραχωρήσεων, το είδος αυτών (δηλ. αν επρόκειτο για καντίνα, έπιπλα θαλάσσης ή θαλάσσια σπορ) και την ακριβή τους θέση (αποτύπωση σε χάρτη με συντεταγμένες), ώστε να είναι δυνατή η εποπτεία των τελούμενων δραστηριοτήτων εντός των παράκτιων προστατευόμενων περιοχών.

Δυστυχώς, με αυτή την εκ προτέρων αθρόα έγκριση παραχωρήσεων χρήσης αιγιαλού που σχεδιάζουν οι δήμοι για την τρέχουσα θερινή περίοδο στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας, ακυρώνεται η δυνατότητα αλλά και η υποχρέωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για άσκηση εποπτείας και ελέγχου των πράξεων των Ο.Τ.Α. Η άσκηση ελέγχου εκ μέρους του ΥΠεΝ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στο συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να αποφεύγονται αφενός υπεράριθμες παραχωρήσεις από πλευράς των δήμων, με μοναδικό σκοπό την αποκόμιση μεγαλύτερων εσόδων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν ακόμα και το σύνολο του αιγιαλού, ακυρώνοντας έτσι τον χαρακτήρα του ως δημόσιου αγαθού και αφετέρου δραστηριότητες οι οποίες έχει εμπεριστατωμένα διαπιστωθεί ότι επιφέρουν σημαντική αλλοίωση στα ευπαθή και προστατευόμενα οικοσυστήματα.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει κατά της Ελλάδας προδικαστική διαδικασία για παράβαση των άρθρων 4 και 6 της Οδηγίας 92/43/Ε.Ο.Κ., λόγω της ελλιπούς προστασίας και πλημμελούς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου “Natura 2000” (αριθμός υπόθεσης 2014/2260). Είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος θα αποτελέσει επιβαρυντικό στοιχείο για τη χώρα μας, καθώς με την εν λόγω εξέλιξη οι αιγιαλοί και παραλίες στις προστατευόμενες περιοχές έχουν δυσμενέστερη μεταχείριση από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις “Anima”, “Αρκτούρος”, “Αρχέλων”, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Δίκτυο “Μεσόγειος SOS”, “Καλλιστώ”, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, “Greenpeace”, “Medasset”, MOm και W.W.F. Ελλάς θέτουν το ΥΠεΝ προ των ευθυνών του και καλούν την πολιτική ηγεσία του να ανακαλέσει άμεσα την υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 23841/664/28-4-2016 σύμφωνη γνώμη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση των παράκτιων ευαίσθητων οικοσυστημάτων της χώρας μας.

Σημείωση: Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απέστειλαν στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη την με αριθμό πρωτοκόλλου 27821/16-5-2016 κοινή επιστολή τους, επί της οποίας δεν έχει δοθεί καμία απάντηση εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Σχετικά άρθρα

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ.-Θ.

Super User

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νέο νόμο που απειλεί τις περιοχές “Natura 2000”

Super User

H ΕΡΤ είναι ανοιχτή και η Ευρώπη το γνωρίζει: Στο Ευρωκοινοβούλιο ο αγώνας των εργαζομένων

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies