INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Καλέσματα Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε. και Ε.Ι.Υ.Ε. Ξάνθης για την Κυριακή

Από τη Γραμματεία Ξάνθης της Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε. και την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης κοινοποιήθηκαν οι ακόλουθες ανακοινώσεις αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων και τη συνεπακόλουθη απεργία την Κυριακή 16 Ιουλίου (παρατίθενται αυτούσιες):

Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε.

Συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι , επαγγελματίες, μικροί έμποροι

Η Κυριακή είναι μέρα που ανήκει σε στον εργαζόμενο λαό και τους ανθρώπους του μόχθου. Είναι μέρα ξεκούρασης  που αναπληρώνουμε τις δυνάμεις μας, είναι μέρα που αφιερώνουμε στην οικογένεια μας, μέρα κοινωνικής ζωής και δράσης. Η αργία της Κυριακής κατακτήθηκε με αγώνες, γι’ αυτό και αποτελεί ιστορική κατάκτηση των εργαζομένων και δεν θα την χαρίσουμε στις πολυεθνικές, αντίθετα παλεύουμε ενάντια  στους νόμους και τις κυβερνήσεις που επιβουλεύονται τη πλήρη κατάργηση της.

Την Κυριακή 16 Ιουλίου δίνουμε δυναμική απάντηση!

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου έχουμε κοινό εχθρό! Είναι τα μεγάλα μονοπώλια που κυριαρχούν στον κλάδο και έχουν τις κυβερνήσεις να νομοθετούν για λογαριασμό τους. Η επιδίωξη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων να μεγαλώσουν τα  δικά τους μερίδια αγοράς και κερδών περνά μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εμποροϋπαλλήλων και από  το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Γι αυτό και οι κυβερνήσεις παίρνουν φιλομονoπωλιακά μέτρα, στοχεύοντας στην συγκέντρωση της αγοράς σε λίγα χέρια και στο σμπαράλιασμα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Το 4ο μνημόνιο που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα και ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει και την παραπέρα απελευθέρωση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

Με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων , όλες τις Κυριακές – πλην της δεύτερης του Αυγούστου στο Δήμο Αθήνας, σε Πειραιά ,στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις περιοχές γύρω από το Αεροδρόμιο της Αθήνας από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για νέες ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα σε ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους να ανοίγουν όποιες και όσες Κυριακές θέλουν ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε τουριστικές ή μη περιοχές.

Βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης είναι ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, στα έσοδα κυρίως από τον τουρισμό. Πρόκειται για έσοδα που γεμίζουν τα σεντούκια των πλουσίων ενώ οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουμε με άδεια τσέπη, χωρίς δικαιώματα και τις Κυριακές και οι αυτοαπασχολούμενοι με άδεια ταμεία  βουλιάζουμε στα χρέη από τη φορολογία και τις εισφορές.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο του Τουρισμού μαζί την κυβέρνηση πανηγυρίζουν για τα «ρεκόρ» στις αφίξεις τουριστών, τον τζίρο και τα κέρδη τους, την ίδια ώρα, που οι εργαζόμενοι και σε αυτόν τον κλάδο όπως και στο εμπόριο έχουν γίνει λάστιχο με ατελείωτα ωράρια, ανύπαρκτά ρεπό, εντατικοποίηση, απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά, ατομικές συμβάσεις και «ευέλικτες» μορφές εργασίας.

Αυτή είναι η ανάπτυξη των μονοπωλίων και όχι των εργαζομένων, των μικρών εμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων. Αυτή η ανάπτυξη επιχειρείται πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας, με συνεχή μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, με το λαό στη γωνία να ματώνει για τα κέρδη των λίγων και ισχυρών.

Δεν πάει άλλο! Μας έχουν ματώσει τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις! Οι αυτοαπασχολούμενοι πασχίζουμε να τα βάλουμε με τα θηρία που απειλούν να μας βάλουν λουκέτο. Τα έσοδα μας ισα ισα που καλύπτουν τα βασικά ,ενώ βουλιάζουμε στα χρέη από τη φοροληστεία και τις υπέρογκες εισφορές που μας οδηγούν μαζικά έκτος επαγγέλματος.  Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές οξύνει τον ανταγωνισμό μέσα στον όποιο παλεύουμε να επιβιώσουμε από δυσμενέστερη θέση, αυξάνει τα ήδη μεγάλα έξοδα μας.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας βάζει επιπλέον εμπόδια στη μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο εμάς τις γυναίκες που πολλές εργαζόμαστε  στο εμπόριο. Οι νέοι του κλάδου μαθαίνουμε  να δουλεύουμε από νωρίς χωρίς δικαιώματα.

Η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο αλλά και όσους εργάζονται σε κλάδους που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με αυτόν. Πολύ σύντομα θα επεκταθεί και σε κλάδους, όπως μας δείχνει και η εμπειρία άλλων χωρών, που ως σήμερα έχουν κατοχυρωμένο το πενθήμερο, την αργία της Κυριακής. Για αυτό το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας αφορά όλους τους εργαζόμενους, ακόμα και σε κλάδους που ήδη εργάζονται την Κυριακή.

Δυναμώνουμε τη συμμαχία μας με τους εμποροϋπαλλήλους ,τον κοινό αγώνα με άλλους κλάδους  που παλεύουν για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Παλεύουμε μαζί για ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ, αίτημα που ούτε να το ακούσουν δε θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι ηγεσίες σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ πίνοντας νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης,.

Δυναμώνουμε τον αγώνα,  την οργάνωση και τη συλλογική δράση. Μπορούμε να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς κυβέρνησης, Ε.Ε., εμπορικού κεφαλαίου και να εμποδίσουμε την υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων.

Παλεύουμε μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους  και διεκδικούμε:

Νομοθετική  κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.

Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό – λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΔΟΥΛΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ!!!

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΗ 11Π.Μ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ε.Ι.Υ.Ε.

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή, δε θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή!

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 11.00 π.μ. ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι στο εμπόριο,

Ο νόμος που περιλαμβάνεται στη 2η αξιολόγηση και ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες, εκτός όλων των άλλων που «φορτώνει» στις πλάτες μας, δίνει και τη χαριστική βολή στην Κυριακάτικη Αργία. Ισοπεδώνει μια κατάκτηση των εργαζομένων που είχε κατακτηθεί με θυσίες και αίμα από τον προηγούμενο αιώνα.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας συνδέεται με το χτύπημα των δικαιωμάτων μας, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του σταθερού χρόνου εργασίας, εντείνει την ευελιξία και μας κάνει «λάστιχο» για τις ανάγκες των μεγαλεμπόρων και των μονοπωλιακών ομίλων.

Δεν οδηγεί σε «τόνωση της αγοράς», δεν αυξάνει το εισόδημα εκατοντάδων απλήρωτων εμποροϋπαλλήλων, δεν «εξυπηρετεί» τους καταναλωτές, οι οποίοι είμαστε εμείς, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι, χιλιάδες είναι οι «μερικώς απασχολούμενοι» εργαζόμενοι στον κλάδο, που δουλεύουν με μισθούς των 200 ευρώ και δεν μπορούν ούτε το μήνα να βγάλουν.

Η Κυριακή ως Αργία, δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Ήρθε να καλύψει την ανάγκη των εργατών για μια ημέρα ξεκούρασης, αναψυχής, αφοσίωσης στην οικογένεια, στη μελέτη, στον πολιτισμό κ.α. Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αναπαραγωγή της εργατικής μας δύναμης προκειμένου να μπορούμε και την επόμενη μέρα να δουλεύουμε.

Κάνουν δρόμο μετ’ εμποδίων τη μητρότητα, σε έναν κλάδο που το εργατικό δυναμικό αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από γυναίκες.

Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο. Αφορά όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή ημέρα ανάπαυσης για όλους.

Πως μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μια οικογένεια όταν η μάνα έχει ρεπό τη Δευτέρα και ο πατέρας την Πέμπτη; Πότε θα βρίσκονται οι δυο τους που αποφάσισαν να ζήσουν μια ζωή μαζί; Πότε θα δουν τα παιδιά τους; Πότε θα τους δώσουν όλα αυτά τα εφόδια που πρέπει να δώσει ένας γονέας στα παιδιά του για να γίνουν σωστοί άνθρωποι; Τι θα κάνουν τα μικρά παιδιά μόνα τους στο σπίτι την Κυριακή όταν οι γονείς τους εργάζονται;

Αυτά τα προβλήματα βιώνουμε σήμερα οι εργαζόμενοι στους κλάδους που επιτρέπεται η Κυριακάτικη εργασία. Αρκετές φορές χάνουμε σημαντικές στιγμές από τη ζωή μας προκειμένου να συνεχίσουμε να δουλεύουνε ή αναγκαζόμαστε και ζούμε με ένα μισθό καθώς η μάνα επιλέγει την ανεργία για να στεριώσει ένα σπίτι. Βέβαια, υπάρχουν κλάδοι που η αδιάκοπη λειτουργία τους καλύπτει κάποια κοινωνική ανάγκη, όπως για παράδειγμα η Υγεία.

Το εμπόριο άραγε ποιες επείγουσες ανάγκες καλύπτει;

Για αυτό δεν ψωνίζει ο κόσμος ή γιατί δεν έχει φράγκο στην τσέπη;

Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους. Όσα μέτρα ξεκίνησαν από το εμπόριο, εξαπλώθηκαν σαν σπίθα σε κάθε κλάδο: ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ελαστικά ωράρια.

Οι εμποροϋπάλληλοι έχουμε πείρα από τις επιπτώσεις που φέρνουν τα παραπάνω στη ζωή μας: ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ακανόνιστα ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, ρεπό που δεν δίνονται, συμβάσεις ακόμα και 1 μέρας, κακοπληρωμένα ωρομίσθια, κατώτατος και υποκατώτατος μισθός, εορταστικό ωράριο, Λευκές Νύχτες, BlackFriday or blackeveryday…

Πουλάμε καθημερινά, προϊόντα που δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε να τα έχουμε εμείς, περνάνε από τα χέρια μας κάθε μέρα χρήματα που δεν είναι ούτε το 1% του μισθού μας, αλλά μας λένε πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, γιατί το κλίμα στην επιχείρηση είναι καλό, γιατί πληρωνόμαστε στην ώρα μας, γιατί αλλού είναι χειρότερα, γιατί αν θησαυρίζει ο εργοδότης θα συνεχίσει να πετάει ψίχουλα στον εργαζόμενο… Βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες, όλοι αυτοί που δεν ξέρουν τι έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους, διατάζουν τους άνεργους, τους μερικά απασχολούμενους, τους απλήρωτους και κακοπληρωμένους, να ανέχονται και να μην αντιδρούν! Η ζωή μας κάθε μέρα κάνει άλματα προς τα πίσω για να αυξάνονται τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να δυναμώσουμε των αγώνα απέναντι σε κάθε προσπάθεια για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Πιο μαζικά, πιο μαχητικά σε κάθε κατάστημα, ιδιαίτερα στις μεγάλες αλυσίδες, στα εμπορικά καταστήματα. Τίποτα δεν κερδίσαμε με την αναμονή, με τη ανάθεση υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας σε άλλους.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έχει διέξοδο: Ο δρόμος του οργανωμένου συλλογικού αγώνα μέσα από το σωματείο μας.

Σε κάθε τόπο δουλειάς, να μπουν οι εργαζόμενοι στη μάχη για να μην εφαρμοστεί στην πράξη η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα, καμία Κυριακή. Να δυναμώσει η πάλη για την αναπλήρωση όσων χάσαμε τα χρόνια της κρίσης, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Συμπορευόμαστε με τους αυτοαπασχολούμενους, με τους μικρούς εμπόρους και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.

Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 11.00 π.μ. ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

 

Σχετικά άρθρα

Ξεκινούν εγγραφές και μαθήματα στην “Παραμυθοχώρα”

Super User

Πρόσληψη δύο ατόμων στον δήμο Αβδήρων

Super User

Γοητεύει ο “Τάκης ο πειραματάκης” – νέες παραστάσεις

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies