INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Θεσμική θωράκιση για την προστασία τριών εμβληματικών ειδών πουλιών στην Ελλάδα

Με τις υπογραφές των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεσμοθετήθηκαν τα πρώτα σχέδια δράσης στην Ελλάδα για την προστασία τριών μεταναστευτικών ειδών πουλιών.

Τα πολυαναμενόμενα εθνικά σχέδια δράσης για τον ασπροπάρη (Φ.Ε.Κ. Β’ 3760/25-10-2017) και τη νανόχηνα (Φ.Ε.Κ. Β’ 3762/25-10-2017), είδη κρισίμως απειλούμενα με εξαφάνιση, όπως επίσης και το περιφερειακό σχέδιο δράσης για το κιρκινέζι (Φ.Ε.Κ. Β’ 3761/25-10-2017) με περιοχή εφαρμογής τη Θεσσαλία, δημοσιεύθηκαν στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία των εν λόγω ειδών σε βάθος πενταετίας.

Η έγκριση των σχεδίων δράσης είναι αποτέλεσμα των εντατικών προσπαθειών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και των λοιπών εταίρων που συμμετείχαν στην υλοποίηση των τριών σχετικών προγραμμάτων “Life” για την προστασία αυτών των ειδών, ενώ προκύπτει βάσει της πολυετούς συνεργασίας της με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων. Η νανόχηνα, ο ασπροπάρης και το κιρκινέζι συμπεριλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και προστατεύονται αυστηρά από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και από διεθνείς συμβάσεις. Τα σχέδια δράσης είναι επίσης αποτέλεσμα εκτενούς διαβούλευσης με όλους τους κατά τόπους εμπλεκόμενους φορείς και ενδιαφερόμενους, όπως δασαρχεία, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, επιστημονική κοινότητα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κυνηγετικές οργανώσεις, κτηνοτρόφους, δημοτικές και άλλες αρμόδιες αρχές σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Τα σχέδια δράσης προβλέπονται στην εθνική νομοθεσία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (Ν.3937/2011) και είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική προστασία των ειδών. Η συμβολή της Ελλάδας στις διεθνείς προσπάθειες προστασίας αυτών των μεταναστευτικών ειδών πουλιών είναι κρίσιμη, ακριβώς λόγω της σημαντικότητας της χώρας μας στον ετήσιο κύκλο ζωής τους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική χώρα στην Ευρώπη για τη νανόχηνα, καθώς ο ευρωπαϊκός πληθυσμός του είδους που αριθμεί μόλις είκοσι-τριάντα ζευγάρια, παραμένει στους υγρότοπους της βόρειας Ελλάδας για σχεδόν έξι μήνες τον χρόνο κατά τον χειμώνα. Ο Θεσσαλικός κάμπος επίσης, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία κιρκινεζιών στην ανατολική Ευρώπη, ενώ για τον ασπροπάρη η Ελλάδα αποτελεί πέρασμα για το σύνολο του πληθυσμού αυτού του μεταναστευτικού γύπα στα Βαλκάνια, ο οποίος κυρίως εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων βρίσκεται πλέον στο χείλος της εξαφάνισης στη χώρα μας, με μόλις πέντε ζευγάρια να απομένουν.

Με αφορμή την έκδοση των Κ.Υ.Α., ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Λατσούδης δήλωσε: «Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς είναι η πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο που θεσμοθετούνται σχέδια δράσης για απειλούμενα είδη. Σχέδια δράσης προστατευόμενων ειδών πανίδας έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, ωστόσο, λόγω έλλειψης νομικού πλαισίου είχαν μείνει μόνο στα χαρτιά. Η ορνιθολογική αναμένει με αισιοδοξία την υλοποίηση των σχεδίων δράσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος για αυτά τα τρία εμβληματικά για την Ελλάδα είδη, για τα οποία έχει ήδη εγκριθεί και η χρηματοδότησή τους από το Πράσινο Ταμείο. Η έκδοση των εν λόγω Κ.Υ.Α. ανοίγει πλέον τον δρόμο για τη θεσμοθέτηση εθνικών σχεδίων δράσης και για τα υπόλοιπα 254 απειλούμενα είδη σπονδυλόζωων της Ελλάδας».

 

Σχετικά άρθρα

Παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία απόσυρσης των ταμειακών μηχανών

Super User

Δύο ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

Super User

Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Τουρκία και αντίστροφα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies