INDEXANTHI.GR
Κόσμος

«Πίσω στις χώρες σας!» – Νέος φόρος αίματος για τους διωγμένους λαούς

Ημερομηνία: 24 Φεβρουαρίου. Είδηση: Απελάθηκε στην Καμπούλ – Βρέθηκε νεκρός. Περιεχόμενο: Νεαρός Αφγανός αιτών διεθνή προστασία στη Σουηδία, λαμβάνει απορριπτική απόφαση με συνέπεια την αναγκαστική απέλασή του και επιστροφή του στη θεωρούμενη (από τις σουηδικές αρχές) ως «ασφαλή» χώρα καταγωγής του, το Αφγανιστάν, όπου μια μέρα μετά βρίσκεται νεκρός.

Δεν θα μπούμε στην ουσία του δημοσιεύματος. Δεν μπορούμε άλλωστε, αλλά εν προκειμένω δεν είναι και ο στόχος μας. Θα πάρουμε μόνο την αναγκαία πάσα για να σχολιάσουμε τη νέα «μόδα», τη νέα πρακτική που οδηγεί τους διωγμένους επί σειρά ετών λαούς -κυρίως της Ασίας και της Αφρικής- να πληρώνουν νέο φόρο αίματος. Αυτή τη φορά με το περιτύλιγμα της νομιμότητας και των διαδικασιών από την «πολιτισμένη, με αξίες και αρχές» Ευρώπη.

Όσοι κατάφεραν και πάτησαν το πόδι τους στη Γηραιά Ήπειρο, έσφιξαν τα δόντια για να περάσουν άλλον έναν Γολγοθά: να πείσουν τις αρχές των ευρωπαϊκών κρατών ότι κινδυνεύουν στις χώρες τους. Ότι η ενδεχόμενη επιστροφή τους θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στους ίδιους και τις οικογένειές τους. Υπήρχαν εκείνοι που είχαν την «τύχη» να κατάγονται από τις «καυτές» εμπόλεμες ζώνες και κατάφερναν να «ξεμπερδέψουν» ταχύτερα. Υπήρχαν όμως και οι άλλοι. Εκείνοι που για τις χώρες τους η «διεθνής κοινότητα» (αυτή η καλοσχηματισμένη «κολυμπήθρα» που ξεπλένει τις βρωμιές των ιμπεριαλιστών ανάλογα με τις ανάγκες τους) είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα… πηγαίνουν μια χαρά, ότι ο πόλεμος έχει πια τελειώσει. Αυτοί ήταν που έγιναν και πάλι θύματα ενός νέου διωγμού. «Πολιτισμένου» και νομιμοφανούς. Τι κι αν ο πόλεμος εξακολουθεί να υφίσταται στις πατρίδες τους, ενδεχομένως με διαφορετικές μορφές και πρόσωπα; Τι κι αν ο πόλεμος αυτός και οι οδυνηρές συνέπειές του που ταλανίζουν τις πολύπαθες χώρες τους, είναι «παιδί» των ευρωπαϊκών κρατών στα οποία τώρα ζητούν προστασία; Όλοι «απολαμβάνουν» την ίδια αντιμετώπιση: «Γυρίστε πίσω στις χώρες σας. Είστε ανεπιθύμητοι!». Έτσι, στο κύμα προσφύγων η Ευρώπη απαντά με κύμα απελάσεων. Αισχρή πολιτική καλυμμένη με τον μανδύα των νόμων. Πολιτική που συνεχίζει τον πόλεμο και αυξάνει τα θύματά του.

ΥΓ: Αφορμή για το άρθρο στάθηκε το δημοσίευμα που μιλά για τη Σουηδία. Ωστόσο, την ίδια πρακτική εφαρμόζουν καιρό τώρα και άλλες χώρες όπως η Γερμανία, ενώ στην Ελλάδα το εκ νέου άνοιγμα της πρεσβείας του Αφγανιστάν προμηνύει το βάδισμα στον ίδιο δρόμο με τους «μεγάλους» της Ευρώπης (είναι γνωστό ότι για την απέλαση απαιτείται η έγκριση της χώρας καταγωγής και υποδοχής, μια «υπηρεσία» που αναλαμβάνουν οι πρεσβείες στις διάφορες χώρες). Άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία και της χώρας και του ελληνικού εργατικού κινήματος που διανύει περίοδο ήττας και στροφής προς όλο και πιο δεξιά.

πηγή

 

Σχετικά άρθρα

Σότσι: Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, μία έναρξη με …παρατράγουδα

admin

Επείγον κάλεσμα διεθνούς αλληλεγγύης στον αγώνα των δασκάλων στο Μεξικό

Super User

Έκθεση του Ο.Η.Ε. για τις επικίνδυνες χώρες για παιδιά

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies