INDEXANTHI.GR
Παιδεία

2.800 παιδιά προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό σχολείο

2.800 παιδιά προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας συμμετείχαν φέτος στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζεται στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Ο Δ.Ο.Μ. σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της έκτακτης βοήθειας της Ε.Ε., διασφαλίζει τη μεταφορά των μαθητών που διαμένουν σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας από και προς τα σχολεία.

Ο γενικός διευθυντής του Δ.Ο.Μ. William Lacy Swing, αναγνωρίζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος για δεύτερη συνεχή χρονιά, υπογράμμισε αφενός την ευκαιρία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα ελληνικά σχολεία και αφετέρου το επιπλέον βήμα που κάνουν προς την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. «Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος που βλέπω αυτά τα παιδιά να επιστρέφουν στο σχολείο, ειδικά μετά τις δυσκολίες και τις στερήσεις που έχουν υποστεί. Το κενό στην εκπαίδευση είναι ζημιογόνο όχι μόνο για την εξέλιξη του παιδιού αλλά και για την κοινωνία γενικότερα», ανέφερε. «Ο Δ.Ο.Μ. είναι προσηλωμένος στη δέσμευσή του για υποστήριξη της εκπαίδευσης και της ένταξης των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Η εκπαίδευση έχει αξία από μόνη της, αλλά πρέπει να αναφέρουμε και τη δύναμη που έχει να βοηθήσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους να συμμετέχουν και να κτίσουν δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες», πρόσθεσε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε σχετικά: «Έχουμε την ευθύνη να προλάβουμε την απώλεια γενεών και να αποφύγουμε τον κίνδυνο τα παιδιά να μεγαλώνουν χωρίς εκπαίδευση. Η Ε.Ε. ηγείται παγκοσμίως στην πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία, με το 8% φέτος και το 10% του προϋπολογισμού μας τον επόμενο χρόνο να είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας των ελληνικών αρχών, του Δ.Ο.Μ. και της Ε.Ε. Οδήγησε ξανά τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στα σχολεία. Συνέβαλε με ιδιαίτερο τρόπο στον περιορισμό των ψυχικών και σωματικών φραγμών που εμποδίζουν την επιστροφή του παιδιού στο σχολείο».

Σύμφωνα με τον Δ.Ο.Μ., 88 λεωφορεία με 117 συνοδούς μετέφεραν 2.800 παιδιά από 26 ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας σε 123 σχολεία. Στα παιδιά δόθηκε και ο απαραίτητος εξοπλισμός, όπως τετράδια, στυλό, μολύβια. Η πλειονότητα των παιδιών (91%) κατάγεται από τη Συρία, σε ποσοστό 35% από το Ιράκ και 31% από το Αφγανιστάν, όπου η εκπαίδευσή τους διεκόπη απότομα και τα σχολεία τους είτε βομβαρδίστηκαν είτε καταστράφηκαν.

Περίπου 1.200 μαθητές, ερωτώμενοι από τον Δ.Ο.Μ. στο πλαίσιο έρευνας, βρήκαν την εμπειρία τους στο σχολείο ιδιαιτέρως θετική. Σύμφωνα με την έρευνα, το 92% δήλωσε ευχαριστημένο με τη μεταφορά, τη συνοδεία και τους κανόνες ασφαλείας. Το 89% δήλωσε ότι εκτιμά το σχολείο, τη μάθηση και την επικοινωνία με άλλα παιδιά, στοιχεία που αποτελούν δείκτες για την ένταξη στο ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

«Το μάθημα ελληνικών είναι το αγαπημένο μου και δε με δυσκολεύει και καθόλου. Έχω φίλους στο ελληνικό σχολείο. Μόλις χτυπάει το κουδούνι για διάλειμμα πηγαίνουμε στην αυλή και παίζουμε όλοι μαζί μπάλα. Μου αρέσει να πηγαίνω στο σχολείο και όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω γιατρός», λέει ο δεκάχρονος Younes από το Ιράκ.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου «Humanitarian and recovery support to the affected population in Greece».

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Για τη νέα υπουργική απόφαση για τα σχολικά γεύματα

Super User

Η δημιουργική λογιστική του υπουργείου Παιδείας

Super User

1ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά δημοτικού

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies