INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία για την Coca Cola

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της προς τους εργαζόμενους της πολυεθνικής «Coca Cola HBC» της Ελλάδας, που δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα εδώ και περίπου 90 μέρες για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα.

«Σε μια περίοδο που η εργατική τάξη στην Ελλάδα δοκιμάζεται σκληρά από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τις επιθέσεις των διεθνών τοκογλύφων, η κερδοφόρα πολυεθνική κλείνει εργοστάσια, καταργεί τμήματα, απολύει εργαζόμενους, με κύριο στόχο να διαλύσει κάθε ίχνος συνδικαλιστικής οργάνωσης στα εργοστάσιά της. Τα τελευταία τρία χρόνια η Coca Cola έχει απολύσει 320 εργαζόμενους και σπρώχνει στη φτώχεια λαϊκές οικογένειες. Η πολυεθνική Coca Cola, με τη μονοπωλιακή θέση στην ελληνική αγορά, ακολουθεί την ίδια πρακτική που ακολουθεί το κεφάλαιο σε όλες τις χώρες του κόσμου, προσπαθώντας να μεταφέρει το βάρος της οικονομικής κρίσης αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων. Οι απεργοί του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης δείχνουν το δρόμο της αντίστασης και του ταξικού αγώνα προς όλους τους Έλληνες εργαζόμενους ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου να καθυποτάξει την εργατική τάξη και να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους χωρίς δικαιώματα.

Η ΠΣΟ καταγγέλλει τις πρακτικές της πολυεθνικής στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις μέλη της σε όλο τον κόσμο για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τους Έλληνες απεργούς στην Coca Cola». Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν μηνύματα αλληλεγγύης. Να στηρίξουν τον αγώνα των απολυμένων εργατών από την Coca Cola στο ypourgos@yeka.gr. Να στείλουν τις διαμαρτυρίες τους στη μητρική εταιρεία, στην ελληνική κυβέρνηση και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Να στείλουν αντίγραφο στο international@wftucentral.org, στο poeepth@otenet.gr και στο international@pamehellas.gr.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΣΟ εκφράζει την ταξική αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της «Coca-Cola» Ελλάδας και χαιρετίζει τους απεργιακούς αγώνες τους που με αποφασιστικότητα δίνουν ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της πολυεθνικής εταιρείας. «Το κεφάλαιο και οι πολυεθνικές εταιρείες με βασικό κριτήριο τη μεγαλύτερη κερδοφορία επιλέγει να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους σε άλλες χώρες με χαμηλότερους μισθούς. Η εξαγωγή κεφαλαίου και των δραστηριοτήτων τους είναι στα χέρια των μονοπωλίων ένα ισχυρό όπλο για να επεκτείνουν την κυριαρχία τους και τα πεδία καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Είναι φανερό ότι σε αυτές τις συνθήκες ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι η ταξική αλληλεγγύη και η πάλη μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα. Μόνο με τη συσπείρωση και τον ταξικό αγώνα μπορούν να αντιμετωπισθούν οι πολιτικές της Τρόικας και των πολυεθνικών μονοπωλίων και να οικοδομηθεί η ελπίδα για ένα δίκαιο κόσμο. Για ακόμα μια φορά σας μεταφέρουμε την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας».

Εκδήλωση-Συζήτηση: “Εμπειρίες και συμπεράσματα από 100 μέρες απεργία” την Πέμπτη 9 Γενάρη (18.30) στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β)

Οι εργαζόμενοι στην Κόκα Κόλα 3Ε Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα τους έχοντας συμπληρώσειπερισσότερες από 100 μέρες απεργίας ενάντια στις απολύσεις 33 εργατών και το λουκέτο των εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη που σχεδιάζει η πολυεθνική. Με αισιοδοξία και μαχητικότητα αντιμετωπίζουν τις διώξεις και τα εξώδικα της εργοδοσίας, που προσπαθεί να τους τρομοκρατήσει και να κάμψει τις αντιστάσεις τους. Αν όμως η εταιρία έχει για συμμάχους το κράτος, τα ΜΑΤ, τον απεργοσπαστικό μηχανισμό και την αντεργατική νομοθεσία, οι εργαζόμενοι έχουν στο πλευρό τους την εργατική τάξη και το λαό όλης της χώρας. Γιατί ο αγώνας τους βρίσκεται ενάντια στην πολιτική της εξαθλίωσης, των απολύσεων και των λουκέτων. Γιατί η μόνη λύση βρίσκεται στους μαζικούς αγώνες για πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια.
Η συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στην Κόκα Κόλα είναι ανάγκη να εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα. Οι εμπειρίες και τα συμπεράσματα από την αγωνιστική διαδρομή των απεργών πρέπει να συζητηθούν σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά και να αποτελέσουν έναυσμα για νέους αγώνες όπου ζει και εργάζεται ο εργαζόμενος λαός.

Για να αντισταθούμε στην επίθεση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου!

Για να ανατρέψουμε την πολιτική της ανεργίας και της εξαθλίωσης!

 

Σχετικά άρθρα

Κάθε ορκωμοσία φοιτητών «κληροδοτεί»… νέα αδέσποτα στην Κομοτηνή

Super User

Οι θερινές παιδικές κατασκηνώσεις του ΥπΑΑΤ

Super User

Οι Έλληνες χαρίζουν την περιουσία που κληρονόμησαν – Αναλυτικά στοιχεία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies