INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού: Αποτεφρωτήριο ψυχών

Το Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού επισκέφθηκε στις 29 Οκτωβρίου η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Στην ανακοίνωση της με τον παραπάνω τίτλο, επιβεβαιώνει άλλη μια φορά τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν ανάμεσα στους 234 ασθενείς κρατούμενους -εκ των οποίων οι 74 είναι αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων- που κρατούνται στο ψυχιατρείο.

Μεταξύ των κρατουμένων υπάρχει ένας κατ’ ιδίαν διδασκόμενος, ενώ οι κρατούμενοι που δικαιούνται τακτική άδεια είναι μόλις έντεκα. Επισημαίνοντας αρχικά την έλλειψη διαπιστευμένου διερμηνέα και την ανεπαρκή επικοινωνία μεταξύ των αλλοδαπών κρατουμένων ασθενών και των γιατρών, αναδεικνύουν την εγκληματική αδιαφορία των αρχών και την πρόθεσή τους να μην αντιμετωπίζουν τους κρατούμενους ως πάσχοντες ασθενείς, μη δίνοντας έτσι προτεραιότητα στη θεραπεία τους αλλά στην έκτιση της ποινή τους. Αποτέλεσμα να έχουμε τον τραγικό απολογισμό με τρεις αυτοκτονίες το τελευταίο εξάμηνο.

Απομόνωση: βασανιστήριο απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης

Πάρα την κατάργηση των μπλε κελιών μετά την έκθεση-κόλαφο της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των Βασανιστηρίων τον Απρίλη του 2018, “ο παγερός χώρος του υπογείου συνεχίζει να λειτουργεί ως χώρος απομόνωσης των νεοεισερχομένων, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί ως και δέκα ημέρες μέχρι να «αποβάλλουν» από τον οργανισμό τους ό,τι τυχόν κουβαλούν (!), σύμφωνα με τη διεύθυνση“. Η απομόνωση του υπογείου και ο εγκλεισμός της απομόνωσης που καταπάτα κάθε νόμιμο δικαίωμα, συνιστά ανθρώπινο βασανιστήριο, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.

«Την ημέρα της επίσκεψης υπήρχε ένας κρατούμενος χωρίς καμία επαφή με το περιβάλλον, με το βλέμμα στο πουθενά, αποτραβηγμένος στον κόσμο του, ο οποίος βρισκόταν εκεί σε πλήρη απομόνωση ήδη επί τρεις ημέρες και απελπισμένος θα ξεκινούσε απεργία πείνας». Χειρότερη είναι η κατάσταση, όπως την περιγράφει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, στον δεύτερο χώρο απομόνωσης στην πίσω πτέρυγα του ισογείου που χρησιμοποιείται για βαριά περιστατικά, μεταξύ των οποίων και άτομα με αυτοκτονικές τάσεις που χρειάζονται εντατική παρακολούθηση. “Κατά την ημέρα της επίσκεψης συναντήσαμε στον διάδρομο του εν λόγω χώρου δεκατέσσερα άτομα, τελείως χαμένα, τα οποία περιφέρονταν ολόγυρα ή «παρακολουθούσαν» τηλεόραση, χωρίς καμία επιτήρηση από κάποιον υπεύθυνο. Σύμφωνα με τη διεύθυνση παρακολουθούνται μέσω κάμερας, όμως είναι ζητούμενο πόσο μια κάμερα μπορεί να εξασφαλίσει την άμεση αντιμετώπιση μιας οξείας κρίσης και πόσο μπορεί να αντικαταστήσει την αναγκαία ιατρική φροντίδα”.

Όσο για τους υπόλοιπους χώρους, στον πρώτο όροφο βρίσκονται οι τοξικοεξαρτημένοι, στον δεύτερο οι ασθενείς με σοβαρή ψυχική νόσο και στον τρίτο οι εργαζόμενοι ασθενείς.

Άθλιες συνθήκες υγιεινής, καθαριότητας και διαβίωσης

Σε πολλούς θαλάμους και κελιά διαπιστώθηκε πως οι κρατούμενοι κοιμούνται χωρίς στρώματα. Η έλλειψη στρωμάτων οφείλεται -σύμφωνα με το προσωπικό- στο ότι αυτά έχουν γεμίσει κοριούς, με αποτέλεσμα σοβαρά ασθενείς να κοιμούνται πάνω σε γυμνά σιδερένια κρεβάτια. Ταυτόχρονα, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της απαράδεκτης έλλειψης κανόνων υγιεινής και καθαριότητας για ένα τέτοιο ευαίσθητο νοσοκομειακό χώρο. Η κραυγαλέα αδιαφορία του υπουργείου, δυστυχώς επιβεβαιώνει άλλη μια φορά τις άθλιες, απελπιστικές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των ασθενών κρατουμένων και τις βασικές ελλείψεις σε στρώματα κουβέρτες και θερμαντικά σώματα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Σε ό,τι άφορα τη δραματική καθημερινότητα των εγκλείστων, είναι ανατριχιαστική η περιγραφή των συνθηκών από την πρωτοβουλία. «Οι ασθενείς στη συντριπτική πλειονότητά τους επιβιώνουν αποτραβηγμένοι σιωπηλά ή χαμένοι, χωρίς επαφή με το περιβάλλον, κυρίως του 2ου ορόφου. Στο υποτυπώδες προαύλιο που έχει στρωθεί με πλαστικό γκαζόν και με τους τσιμεντένιους τοίχους ζωγραφισμένους με γκράφιτι, ζήτημα είναι αν βρίσκονταν τέσσερα άτομα, αδιαφορώντας παντελώς για την παρουσία μας. Η διαβρωτική αδράνεια της φυλακής και η ψυχική ασθένεια υποσκάπτουν κάθε δυνατότητα, κάθε ελπίδα. Οι ασθενείς είτε παραμένουν στους θαλάμους και τα κελιά τους είτε περιφέρονται σαν φαντάσματα στους διαδρόμους».

Ανύπαρκτο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού υποτυπωδώς καλύπτεται από σωφρονιστικούς υπαλλήλους του κλάδου φύλαξης, ενώ η απαράδεκτη επιλογή του προσωπικού στο θεραπευτικό έργο ως αντικαταστάτες των νοσηλευτών, όχι μόνον είναι αντίθετη με την ιατρική δεοντολογία αλλά αποτελεί και σαφή απόδειξη της αδιαφορίας του υπουργείου για τη νοσηλεία ανθρώπων με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα. Επισημαίνεται ότι στο ψυχιατρείο δεν υπάρχει ψυχίατρος στη βραδινή βάρδια την οποία καλύπτουν κατ’ επίσκεψη γιατροί γενικής ιατρικής και ένας χειρουργός γενικής χειρουργικής!

Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη το ψυχιατρείο όπως και το νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού να υπαχθούν στο υπουργείο Υγείας, να ενταχθούν επιτέλους -και όχι κατ’ επίφαση- στο Ε.Σ.Υ. και να πάψουν έτσι να είναι δια του θανάτου «θεραπευτικά» καταστήματα. Περιορισμένα είναι τα προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης και υποστηρικτικών δομών όπως περιορισμένος είναι και ο αριθμός των συμμετεχόντων, καθώς απουσιάζουν εργοθεραπευτές ή ψυχοθεραπευτές και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και επανένταξης που θα βοηθούσαν όσους μετά από χρόνια εγκλεισμού θα βρεθούν στην κοινωνία χωρίς καμία δυνατότητα εργασίας. Η πρόσβαση στο internet είναι απαγορευτική, όπως και η δυνατότητα χρήσης κινητού τηλεφώνου. Έτσι η επαφή με τον έξω κόσμο είναι έως αδύνατη. Για αποφυλακίσεις φυσικά δεν γίνεται λόγος, καθώς το σύστημα απονομής τής δικαιοσύνης σε αυτή τη φυλακή εκμηδένισης ανθρώπων ασθενών, απορρίπτει μόνιμα αιτήματα αποφυλάκισης δικαιούχων με πιστοποιημένη αναπηρία 67% και άνω, αλλά και με το να δικάζει με πλήρη καταλογισμό ψυχικά ασθενείς.

Στα αζήτητα κοινωνική επανένταξη και αποϊδρυματοποίηση

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων για μία ακόμα φορά επαναλαμβάνει πως: «Το συγκεκριμένο κατάστημα δεν λειτουργεί ως νοσοκομείο αλλά πρωτίστως ως φυλακή, με αποτέλεσμα άνθρωποι που θα έπρεπε να βρίσκονται σε ψυχιατρικές μονάδες με επαρκή ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση, να βρίσκονται έγκλειστοι σε ένα χώρο εκμηδένισης της ανθρώπινης υπόστασης, χωρίς δυνατότητα κοινωνικής επανένταξης και αποϊδρυματοποίησης».

Μετά τις ανατριχιαστικές αναφορές από την επίσκεψη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στην ψυχιατρική κλινική του Κορυδαλλού, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον δραματικό τρόπο την πρόσφατη έκθεση κόλαφο της C.P.T. για τις συνθήκες στα δημόσια ψυχιατρεία και κέντρα κράτησης προσφύγων, είναι ανεπίτρεπτο σήμερα να σαπίζουν απαξιωμένοι συνάνθρωποί μας ασθενείς ψυχικών νοσημάτων, πεταμένοι πίσω από στοιχειωμένα κελιά, στερούμενοι όχι μόνο την ελευθερία τους αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα της θεραπείας για αξιοπρεπή ζωή.

Κραυγαλέα αδιαφορία του υπουργείου και ο κατ’ επίφαση δικαιωματισμός

Την ώρα που το πολιτικό προσωπικό μαζί με τα αρμόδια υπουργεία της χώρας απαξιώνουν και την ανθρώπινη υπόσταση των ψυχικά πασχόντων, γίνεται επιτακτική η ανάγκη ανάδειξης και άμεσης επίλυσης των προβλημάτων, των ελλείψεων και των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν στα σύγχρονα κολαστήρια ντροπής της «πολιτισμένης» Ελλάδας. Διαφορετικά, το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της σημερινής κυβέρνησης, μαζί με το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣυΡζιζΑ, ας κατεβάσουν τις κατ’ επίφαση δικαιωματικές ταμπέλες από τα ακρωνύμιά τους και ας τοποθετήσουν ικανό αριθμό γιατρών από τις αρμόδιες ιατροδικαστικές υπηρεσίες για να ελέγχουν τους κολασμένους μελλοθάνατους στις αποθήκες τσουβαλιασμένων ψυχών, σε αναμονή των επόμενων ντροπιαστικών καταδικαστικών αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ολόκληρη την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

πηγή: tetartopress

 

Σχετικά άρθρα

Να σκοτώνουν αλλά να μην το προβάλλουν…

Super User

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο Κρήτης

Super User

Από σήμερα η παροχή δωρεάν βιβλίων σε 175.000 δικαιούχους του Ο.Γ.Α.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies