INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Όχι στη ΝΑΤΟϊκή βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο το πρωί (11.00) της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης ενάντια στην εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκής βάσης ελικοπτέρων στην πόλη απευθύνουν η Ε.Ε.Δ.Υ.Ε., τοπικές επιτροπές, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ομιλητές θα είναι οι

 • Χρήστος Τρέλλης, μέλος Εθνικού Συμβουλίου Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.
 • Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α. – μέλος Εθνικού Συμβουλίου Ε.Ε.Δ.Υ.Ε. και Κίνησης για την Εθνική Άμυνα
 • Εκπρόσωπος Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας.

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις είναι σύνθετες και επικίνδυνες. Σε όλες τις περιοχές του πλανήτη εκδηλώνονται θερμές εστίες αντιπαραθέσεων, προσωρινών ή μονιμότερων στρατιωτικών συγκρούσεων, ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Τα ενεργειακά κοιτάσματα που εντοπίστηκαν στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο, οι έρευνες στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και σε άλλες περιοχές, οι αγωγοί μεταφοράς ενέργειας από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, γενικότερα την Κασπία, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, όπως και σε άλλες περιοχές της υδρογείου, τραβούν μεγάλα ανταγωνιζόμενα συμφέροντα, διεθνούς εμβέλειας ενεργειακούς ομίλους. Συνολικά διευρύνεται το πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, πιστή στην πολιτική της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, συμμετέχει σε αυτούς τους ανταγωνισμούς εκθέτοντας το λαό και τη χώρα σε μεγάλους κινδύνους. Αυτή την περίοδο βάζει πλάτη για να ενισχυθεί η παρουσία των Η.Π.Α., του Ν.Α.Τ.Ο. αλλά και της Ε.Ε. στα δυτικά Βαλκάνια με την ολοκλήρωση της ένταξης της F.Y.R.O.M. στο N.A.T.O. μέχρι τη σύνοδο κορυφής του (Ιούλης 2018) και αργότερα στην Ε.Ε. για να μειώσουν την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Γι’ αυτό η κυβέρνηση πανηγυρίζει που η περιοχή μετατρέπεται σε μεταφορικό κόμβο με τη σιδηροδρομική σύνδεση με Βουλγαρία, το ξεπούλημα των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας σε πολυεθνικούς κολοσσούς των logistics και σύνδεσή τους με το σιδηρόδρομο, αλλά και σε ενεργειακό κόμβο με την κατασκευή του Τ.Α.Ρ., του I.G.B., των πλωτών σταθμών για το L.N.G. Γι’ αυτό η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ συμφώνησε με τις Η.Π.Α. την επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας στα πλαίσια της οποίας συμφώνησε στη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Όπως συμβαίνει με τις ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν χρόνια τώρα στη χώρα μας, έτσι και αυτή η βάση στην Αλεξανδρούπολη θα αξιοποιηθεί για να βελτιώσουν τη θέση τους μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στη μοιρασιά της πίτας που προέρχεται από τη ληστεία των λαών και για να ενισχυθεί η θέση του Ν.Α.Τ.Ο. στον ανταγωνισμό του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Όμως ο λαός είναι ο μεγάλος χαμένος που τώρα ματώνει από τα μνημόνια, την ανεργία, τους φόρους, και «αύριο» θα κληθεί να ματώσει και να γίνει κρέας για τα κανόνια. Ήδη η βάση ελικοπτέρων Αλεξανδρούπολης αξιοποιήθηκε δύο φορές από τα ΝΑΤΟΙΚΑ στρατεύματα.

Σε καλούμε να πάρεις μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη για να απαιτήσουμε:

 • Όχι στην εγκατάσταση της ΝΑΤΟϊκής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη
 • Όχι στη συμφωνία κυβέρνησης-Η.Π.Α.
 • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
 • Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
 • Όχι στην πολιτική που μετατρέπει τις μειονότητες σε εργαλείο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Οι μειονότητες γέφυρες φιλίας των λαών
 • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι άλλες ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα
 • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του Ν.Α.Τ.Ο. και της Ε.Ε. στο εξωτερικό
 • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα – Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές
 • Αποδέσμευση από το Ν.Α.Τ.Ο. και την Ε.Ε. με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

 

Σχετικά άρθρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ξάνθη

Super User

Κάλεσμα του ΠΑΜε Ξάνθης

Super User

Για τους διακριθέντες του Δ.Π.Θ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies