INDEXANTHI.GR
Διάφορα

“Γ. Σεφέρης: Από τη Σμύρνη στην Πόλη”

Τη ζωή και το έργο του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη μελετούν και προσεγγίζουν μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, στο μαθητικό συνέδριο «Γ. Σεφέρης: Από τη Σμύρνη στην Πόλη» που θα γίνει στο «Ζωγράφειο» λύκειο της Κωνσταντινούπολης από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου.

Στο μαθητικό συνέδριο, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις, συζητήσεις, τοποθετήσεις και μουσικές παραστάσεις για τις θεματικές ενότητες: Ο Ίωνας ποιητής , Η «αίσθηση της Ιστορίας» στην ποίηση του Γ. Σεφέρη, Μυθιστόρημα του Γ. Σεφέρη, Παρελθόν και παρόν στον Γ. Σεφέρη, Μύθοι και μορφές στην ποίηση του Γ. Σεφέρη,  Γ. Σεφέρης: Γλώσσα και σάτιρα, Μορφή και περιεχόμενο στην ποίηση του Σεφέρη, Από το «Ημερολόγιο Καταστρώματος Β» «στο Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ΄», Ο Σεφέρης ως μεταφρασεολόγος και μεταφραστής, Ο ποιητικός λόγος του Σεφέρη και οι νέοι σήμερα, Η μελοποιημένη ποίηση του Σεφέρη, Σεφέρης εν πλω.

Παράλληλα με τις εισηγήσεις ειδικών συμβούλων και μαθητών, θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων από ποιητές, ηθοποιούς, μαθητές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε τόπους που επισκεπτόταν ο Σεφέρης  στα ταξίδια του στην Πόλη (Μονή της Χώρας, Μονή Παντοκράτορος, Ρούμελη Χισάρ) και συζητήσεις εν πλω στον Βόσπορο και την Προποντίδα με θέμα «Διάλογος για την ποίηση του Γ. Σεφέρη», όπου θα συμμετάσχει μεταξύ άλλων και ο κορυφαίος νεοελληνιστής καθηγητής της Οξφόρδης Peter Mackridge και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής.

Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου με θέμα «Ο Γ. Σεφέρης όπως τον γνώρισα» θα κάνει η Άννα Λόντου, κόρη της Μαρώς Σεφέρη, η οποία και παραχώρησε για το συνέδριο τα αγαπημένα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή (το χαρακτηριστικό καπέλο του, το μπαστούνι του και τις πίπες του). Μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Σεφέρη θα τραγουδήσει ο Βασίλης Λέκκας ενώ μελοποιημένη ποίηση του νομπελίστα ποιητή θα ακουστεί από την μουσικό – πιανίστρια Μάρω Θεοδωράκη.

Στις 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα ποίησης, ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη  θα απαγγείλουν εκλεκτοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και της τέχνης σε έξι γλώσσες (ελληνικά, τούρκικα, αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα και αρμένικα), μεταξύ άλλων και δύο ελληνίδες ηθοποιοί, η Μαρίνα Ψάλτη και η Κατερίνα Λέχου.

Στο συνέδριο συμμετέχουν δεκαπέντε σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από Αθήνα Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο, Λευκωσία και την Πόλη και περισσότεροι από 150 μαθητές. Το συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας: www.livemedia.gr.

Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου είναι: Σταύρος Ανεστίδης – διευθυντής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Μάρθα Βασιλειάδη – λέκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Κατρίν Βελισσάρη – τ. διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Γιώργος Γεωργής – αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Π.Κ., Δημήτρης Δασκαλόπουλος – βιβλιογράφος, ποιητής, επίτιμος διδάκτωρ Φιλολογίας, Δημήτρης Καργιώτης – επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Π.Ι., Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου – καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του Ε.Κ.Π.Α., Ερατοσθένης Καψωμένος – ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Π.Ι., David Connolly – καθηγητής του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. , Θωμάς Κοροβίνης – φιλόλογος, συγγραφέας, Peter Mackridge – καθηγητής του Τμήματος Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Παναγιώτης Νούτσος – καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Π.Ι., Γιώργος Παπαναστασίου – επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Νικήτας Παρίσης – φιλόλογος-συγγραφέας, Γιάννης Πάσχος – ποιητής, Μανώλης Πιμπλής – δημοσιογράφος, Αλεξάνδρα Σαμουήλ – αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Π.Κ., Κυριάκος Χαραλαμπίδης – ποιητής , Ασπασία Χασιώτη – Δρ. Φιλολογίας, γενική διευθύντρια εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαθητικό Συνέδριο στην Πόλη διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, Στην προηγούμενη διοργάνωση το θέμα του συνεδρίου ήταν «150 χρόνια Κ. Π. Καβάφης», ενώ το πρώτο συνέδριο διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2012 και είχε θέμα «100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης». Οι δύο προηγούμενες διοργανώσεις πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία και εισέπραξαν εγκωμιαστικά σχόλια και πολύ μεγάλη δημοσιότητα, στοιχεία πολύ σημαντικά για τους έλληνες στην Κωνσταντινούπολη.

Περισσότερα για το Μαθητικό Συνέδριο στο «Ζωγράφειο» λύκειο στην Κωνσταντινούπολη μπορείτε να πληροφορηθείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.zografeio.mandoulides.gr.

 

Σχετικά άρθρα

Στοιχεία για τα τροχαία του Ιουνίου στην Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Ομάδα συντονισμού και διαχείρισης για τον κορωνοϊό στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.

Super User

Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών για ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies