INDEXANTHI.GR
Κόσμος

500.000 νεκροί και έντεκα εκατομμύρια εκτοπισμένοι μετά από επτά χρόνια συγκρούσεων στη Συρία

Τον μαζικό εκτοπισμό σχεδόν του μισού από τον προπολεμικό πληθυσμό της χώρας -περισσότερων από έντεκα εκατομμύρια ανθρώπων- και τον θάνατο 350.000 ως 500.000 (αμάχων στην πλειονότητά τους) έχει προκαλέσει η επταετία των συγκρούσεων στη Συρία.

Η κατάσταση ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2011, μετά από μια μαζική διαδήλωση μπροστά στο δικαστήριο της Ντέρα στο νότιο τμήμα της χώρας. Εκείνη την ημέρα οι διαδηλωτές εξεγέρθηκαν εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2000. Στις 18 Μαρτίου, μετά από μια νέα διαδήλωση, η αστυνομία αντιμετώπισε τους πολίτες με σφαίρες. Από αυτή τη σπίθα η Συρία εξελίχθηκε σε θέατρο ενός εμφυλίου πολέμου, πρώτα ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους τού καθεστώτος, πριν γίνει πιο περίπλοκη. Σήμερα η σύγκρουση έχει γίνει ένα δολοφονικό στρατιωτικό, ανθρωπιστικό και διπλωματικό παζλ.

Από τον Μάρτιο του 2011 έχουν σκοτωθεί 350.000-500.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων. Στη χώρα αυτή που είχε περίπου 23 εκατομμύρια κατοίκους πριν από τη σύγκρουση, περίπου το μισό του πληθυσμού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του. «Τα ποσοστά προσδόκιμου ζωής μειώθηκαν περισσότερο από είκοσι χρόνια και υπάρχει ένα ποσοστό ανεργίας της τάξης του 60%. Το 80% των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, επιβιώνει εν μέρει από την οικονομική βοήθεια που έρχεται από το εξωτερικό από συγγενείς», λέει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης Τζότζεφ Ντάχερ.

Σήμερα, περίπου το 60% της συριακής επικράτειας και το 80% του πληθυσμού της βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ. Από το 2014, με τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει σταδιακά έδαφος από τα χέρια των ανταρτών, των Κούρδων ή τις ισλαμικές ομάδες, όπως το ισλαμικό κράτος ή Ahrar al Sham.

Από το 2012 οι δυτικές πρεσβείες έχουν απομακρυνθεί, με αποτέλεσμα να διακοπούν όλες οι μορφές επικοινωνίας. Στην πραγματικότητα, η μεγάλη διεθνής δύναμη σήμερα στη Συρία εκπροσωπείται από τη Ρωσία. Με στρατιωτική παρέμβαση στα τέλη του 2015, η Μόσχα, υποστήριξε ένθερμα το καθεστώς της Δαμασκού και οδήγησε τις δυνάμεις του Άσαντ στη νίκη στο Χαλέπι και τη Ράκα. Σήμερα, η Δαμασκός υποστηρίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν, ενώ η συριακή αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να ενωθεί.

Το κόστος της ανασυγκρότησης εκτιμάται σε περίπου 350 δισ. δολάρια. Και αυτό αν -μετά από ένα θαύμα- ο πόλεμος στη Συρία σταματήσει κατά τη διάρκεια του όγδοου έτους του…

 

Σχετικά άρθρα

Άξιος συνεχιστής του Μουμπάρακ

Super User

Η Ρώμη αναζητά χρήματα για τα μνημεία

Super User

Ο μοντέρνος φασισμός

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies