INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ανακοίνωση του ΣυΡιζΑ Ξάνθης

Με τίτλο «Κλειστοί οι Παιδικοί Σταθμοί όλης της χώρας, μετά από απόφαση της ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ» κοινοποιήθηκε από το τμήμα Παιδείας του ΣυΡιζΑ Ξάνθης η ακόλουθη ανακοίνωση (παρατίθεται αυτούσια):

Κλειστοί θα είναι σήμερα οι Παιδικοί Σταθμοί σύμφωνα με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΚΕΔΕ ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας στο οποίο περιλαμβάνεται και η καθιέρωση της “Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής”.

Οι κινητοποιήσεις, οι συλλογές υπογραφών και οι απεργίες στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς που δρομολογούν ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι τουλάχιστον υποκριτικές, καθώς δεν κινούνται με γνώμονα την προστασία της μέσης οικογένειας, που αγωνιά κάθε χρόνο για την εύρεση μιας θέσης στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς ώστε να γλιτώσει το χαράτσι του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις παιδιών από 1-4 ετών ανέρχονται στις 276.894 χιλιάδες, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 χιλιάδες (79.229 στους παιδικούς και 9.167 στους βρεφικούς). Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1-4 ετών.

Πόσο πιο «εκκωφαντικά» πρέπει να είναι τα στοιχεία για να γίνει αντιληπτό ότι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών;

Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την ανάγκη εξυπηρέτησης των παιδιών νομοθέτησε τη δυνατότητα κάθε δήμος να επιχορηγείται με ποσό μέχρι 50.000 ευρώ για ένα τμήμα 14 βρεφών ή 25 νηπίων ή 20 βρεφών και νηπίων και μέχρι 75.000 ευρώ για τη δημιουργία δυο τμημάτων από τις παραπάνω κατηγορίες, εντός του 2018.

Στον δρόμο της σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική που επιλέγει η ΚΕΔΕ του κ. Πατούλη, συντάσσεται και ο Δήμος Ξάνθης, ταυτιζόμενος με τη γνωστή θέση της ΚΕΔΕ για τη διατήρηση της προσχολικής αγωγής στους δήμους και την υπεράσπιση του καθεστώτος των voucher, των κουπονιών και των τροφείων.

Άραγε ο Δήμαρχος Ξάνθης έχει απολέσει την ιδιότητα του δασκάλου; Όταν στρατευόταν με τη ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών είχε διαφορετική θέση σε σχέση με το πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή;

Με προσχηματικές δικαιολογίες για δήθεν απώλεια θέσεων εργασίας στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, η ΚΕΔΕ και οι σύμμαχοί της επιχειρούν να υπερασπιστούν τα αντιδραστικά και αναχρονιστικά κεκτημένα με τα οποία στο παρελθόν ωφελήθηκε το πελατειακό κράτος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ιδιωτικά συμφέροντα που γεννήθηκαν μέσα από τις καθημερινές ανάγκες των εργαζόμενων.

Η πιλοτική ένταξη των προνήπιων (4 έως 5 ετών) στα δημόσια Νηπιαγωγεία 200 δήμων εντός του 2018, με προοπτική της πλήρους πληθυσμιακής κάλυψης σε βάθος τριετίας που θεσμοθετεί το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας, που έρχεται να ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα της παιδαγωγικής κοινότητας, συναντά την σθεναρή αντίσταση των πολιτικών εκφραστών του νεοφιλελευθερισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που επιμένει στη συντήρηση ενός καθεστώτος φύλαξης παιδιών χωρίς ενιαίο πρόγραμμα σπουδών και χωρίς κεντρικά σχεδιασμένους παιδαγωγικούς στόχους.

Για τη Νέα Δημοκρατία και τους εκφραστές της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούμενα εξακολουθούν να παραμένουν, ο μόνιμος εγκλωβισμός ενός μεγάλου αριθμού συμβασιούχων στο άρμα των εκάστοτε δημάρχων και η διαφύλαξη της κερδοφορίας των ιδιωτικών δομών της προσχολικής αγωγής, που είναι και οι μόνες που κινδυνεύουν από το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Δήμο μας ο αριθμός των ιδιωτικών παιδικών σταθμών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής είναι ο ίδιος με τον αριθμό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

ΚΕΔΕ και ΠΟΕ ΟΤΑ ας πάψουν να κινδυνολογούν και να παραπληροφορούν καθώς και τα αριθμητικά και τα επιστημονικά δεδομένα δε συνηγορούν με τη στάση τους. Η εκκίνηση της προσχολικής αγωγής από την πρώιμη παιδική ηλικία λειτουργεί αντισταθμιστικά στις άνισες ευκαιρίες που προσφέρουν τα διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα από όπου προέρχονται οι μαθητές.

Η αγωγή, η φροντίδα και η εκπαίδευση των παιδιών δεν προσφέρονται για μικροπολιτική!

 

Σχετικά άρθρα

Κοινή ανακοίνωση πρωτοβάθμιων σωματείων της Ξάνθης

Super User

Ερώτηση βουλευτών του ΣυΡιζΑ

Super User

Εκδήλωση στο “Xanadu”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies