INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Το δίλημμα αντιστράφηκε

Η αφίσα κολλήθηκε στη Θήβα. Κάθε άνθρωπος με στοιχειώδη ευαισθησία θα έπρεπε να τη χειροκροτήσει. Κάποιοι όμως, όχι μόνο δεν χάρηκαν με την αφίσα και το περιεχόμενό της, αλλά κήρυξαν και τον πόλεμο στους εκδότες της αφίσας.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου δημοτικού σχολείου Θήβας έστειλε στη συλλογικότητα του αυτοδιαχειριζόμενου πολιτικού-κοινωνικού και πολιτιστικού χώρου «η Σφήνα» μια επιστολή που έχει τη μορφή εξώδικου. «Ο χώρος του σχολείου» αναφέρει η επιστολή, «θα πρέπει να είναι υποδειγματικός και ανεπηρέαστος από καταστάσεις και γεγονότα τα οποία δημιουργούν κακές εντυπώσεις ή μπορεί να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο την καρδιά και την σκέψη των παιδιών. Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει ο χώρος του σχολείου να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρός και πολιτισμένος σε όλα τα επίπεδα, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Η εικόνα ενός σχολείου γεμάτου αφίσες τοποθετημένες τυχαία σε οποιαδήποτε επιφάνεια είναι ελεύθερη, αποτελεί εικόνα τριτοκοσμικής χώρας και σίγουρα δεν θυμίζει σε τίποτα πολιτισμό και πολιτισμένη κοινωνία».

Μετά από αυτού του τύπου τη συντηρητική μπουρδολογία, ακολουθεί η ανατριχιαστική κατακλείδα: «Παρακαλούμε λοιπόν να λάβετε υπόψη σας όλα τα προηγούμενα και αφού αναλογιστείτε το μέγεθος των ευθυνών σας, να προβείτε άμεσα στην αποκατάσταση του χώρου, με την άμεση αφαίρεση των αφισών από τον χώρο του σχολείου (σ.σ. η έμφαση και η υπογράμμιση στο πρωτότυπο) και με τη γραπτή δέσμευσή σας απέναντί μας (σ.σ. η έμφαση δική μας) ότι δεν θα προβείτε εκ νέου στην τοποθέτηση αφισών ή στην πρόκληση άλλης βλάβης στον χώρο του σχολείου».

Φυσικά, δεν είναι η αφισοκόλληση στη μάντρα του σχολείου που τους ενόχλησε. Αν ήταν αυτό, δεν θα μιλούσαν για πλήγμα στην καρδιά και τη σκέψη των παιδιών, τα οποία σε κάθε τους βήμα βλέπουν δεκάδες αφίσες που διαφημίζουν σκυλάδικα, εμπορικά καταστήματα, προϊόντα life style κτλ. και έχουν συνηθίσει αυτές τις εικόνες (ας μη μιλήσουμε καλύτερα για την τηλεοπτική διαφήμιση με την οποία κατακλύζονται ή για τη διαδικτυακή διαφήμιση). Το μήνυμα της συγκεκριμένης αφίσας είναι που τους ενόχλησε. Η αλληλεγγύη στα προσφυγόπουλα και το μήνυμα ότι τα σχολεία πρέπει να είναι μια ανοιχτή αγκαλιά γι’ αυτά τα παιδιά του πολέμου είναι που -κατά την κρίση του συγκεκριμένου συλλόγου γονέων και κηδεμόνων- θα κάνει ζημιά στην καρδιά και τη σκέψη των παιδιών.

«Στην αφίσα που τόσο προκαλεί και καταστρέφει την κτιριακή υποδομή όπως λέτε, υπάρχουν μάλιστα τα αιτήματα για καλύτερη παιδεία και η “Σφήνα” είναι μια συλλογικότητα που πολεμά με όλα τα μέσα την απάθεια και την μοιρολατρία αντιτάσσοντας την διεκδίκηση και τον αγώνα», απάντησε η συλλογικότητα. Και συνέχισε: «Εσείς μια αφίσα με το παραπάνω μήνυμα αλληλεγγύης ενάντια στο μίσος και τον ρατσισμό τη θεωρείτε “καταστροφή και ρύπανση. Εμείς τη θεωρούμε στολίδι».

Η απάντηση της «Σφήνας» κλείνει με το εξής υστερόγραφο: «Παρ’ όλα αυτά, αν μια συνέλευση των γονέων και ο σύλλογος υιοθετήσει το περιεχόμενο και το μήνυμα αλληλεγγύης της αφίσας και υποδεχτεί τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών με μια ανοιχτή αγκαλιά, η αφίσα θα είναι περιττή και θα έρθουμε να τη βγάλουμε».

Το δίλημμα αντιστράφηκε.

πηγή

 

Σχετικά άρθρα

Κλειστή λόγω… ανοίγματος

Super User

Μαγαζάτορες σε ξένα μαγαζιά

Super User

Η τουριστική κίνηση στην Καβάλα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies