INDEXANTHI.GR
Τουρκία

Τουρκία: H κυβέρνηση απαγορεύει τις διαδηλώσεις εν όψει της έγκρισης χρυσωρυχείου, η ακροδεξιά απειλεί

H κυβέρνηση της Τουρκίας χρησιμοποιεί τους νόμους «έκτακτης ανάγκης» που ενεργοποιήθηκαν μετά το πραξικόπημα, για να απαγορεύσει τις διαμαρτυρίες ενάντια στην κατασκευή μεταλλείου χρυσού στην επαρχία Αρτβίν (εδώ). Για επέμβαση «με υποστηρικτικά εργαλεία» σε περίπτωση οποιασδήποτε αναταραχής προειδοποιεί η τουρκική ακροδεξιά.

Τη Δευτέρα, η επαρχία Αρτβίν στη Μαύρη Θάλασσα απαγόρευσε «προληπτικά» τις δημόσιες διαδηλώσεις, καθώς αναμένεται η δικαστική απόφαση για ένα νέο μεταλλείο χρυσού που οι αντίπαλοί του λένε ότι θα καταστρέψει το περιβάλλον. Οι πορείες και οι διαδηλώσεις απαγορεύονται για ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο “Dogan”, η δυνατότητα να επιβληθεί απαγόρευση δόθηκε χάρη στην «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» που ανακήρυξε η τουρκική κυβέρνηση μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου. «Προκειμένου να συνεχιστεί η παρούσα ειρηνική κατάσταση και να μη διαταραχτεί η δημόσια ειρήνη, όλες οι πορείες, συγκεντρώσεις, καθιστικές διαμαρτυρίες, διανομές φυλλαδίων και παρόμοιες δραστηριότητες, απαγορεύθηκαν λόγω των βίαιων ενεργειών που μπορεί να λάβουν χώρα πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από αυτές», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη του Αρτβίν.

Οι προσπάθειες του επιχειρηματικού ομίλου “Cengiz Holding” να ξεκινήσει εξόρυξη στην τοποθεσία Τζεράτεπε του Αρτβίν έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, με επανειλημμένες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.

Η ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας ήταν η τελευταία στην υπόθεση ενάντια στην «Εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων» του υπουργείου Περιβάλλοντος της Τουρκίας που είπε ότι η εξόρυξη στο Cerattepe είχε «εγκριθεί και επιτραπεί». Μια προσφυγή που κατατέθηκε από 751 πολίτες και 61 δικηγόρους, ζήτησε την ακύρωση αυτής της απόφασης. Η υπόθεση του Cerattepe έχει χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη περιβαλλοντική δίκη στην ιστορία της Τουρκίας. Ωστόσο τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι δικηγόροι των 751 εναγόντων αποχώρησαν μαζικά από την αίθουσα του δικαστηρίου, καταγγέλλοντας ότι ο δικαστής δεν ήταν αμερόληπτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργατών Οικοδομής και Ξύλου τον Μάιο, το Cerattepe «φιλοξενεί πάνω από 2.000 είδη χλωρίδας» καθώς και «ποικιλία άγριας ζωής και σημαντικούς υδατικούς πόρους, που απειλούνται από τα σχέδια εξόρυξης». «Αλλά ο αγώνας στο Cerattepe δεν είναι μόνο για να σώσουμε τα δάση, τα νερά και τις δουλειές των ανθρώπων στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση. «Το να σώσουμε τα δάση σημαίνει να σώσουμε το κλίμα, για όλους εμάς και για τις μελλοντικές γενεές».

Ο όμιλος “Cengiz Holding” διοικείται από τον Mehmet Cengiz που έχει πολύ στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας A.K.P. και με τον πρόεδρο Ερντογάν προσωπικά. Ο Cengiz αναφέρεται και στις διαρροές του Παναμά, καθώς διαθέτει έξι off-shore εταιρείες.

Τη Δευτέρα, μια τοπική ακροδεξιά οργάνωση έβγαλε ανακοίνωση στην οποία προειδοποιεί ότι «δεν θα επιτρέψει» να προκληθεί καμία αναταραχή από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές κατά τη δικαστική διαδικασία. Η οργάνωση προειδοποίησε ότι «ξένες δυνάμεις που διενεργούν όλων των ειδών τις κακόβουλες πράξεις ώστε η χώρα μας να πέσει σε χάος και να διαιρεθεί, χρησιμοποιούν τώρα το Cerattepe σαν δικαιολογία και προσπαθούν να προκαλέσουν τους αγνούς και αφελείς κατοίκους του Αρτβίν για να δημιουργήσουν ένα δεύτερο πάρκο Γκεζί». Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «σε περίπτωση που αυτοί οι άνθρωποι προκαλέσουν αναταραχή και επιθέσεις, θα φέρουμε μαζί μας τα «υποστηρικτικά εργαλεία μας σαν μια απαραίτητη προφύλαξη».

Οι διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013, στις οποίες τελικά εκατομμύρια Τούρκων πολιτών κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στην κυβέρνηση, ξεκίνησαν όταν η αστυνομία διέλυσε μια καθιστική διαμαρτυρία ακτιβιστών που προσπαθούσαν να προστατεύουν έναν από τους τελευταίους πράσινους χώρους στην Κωνσταντινούπολη. Η δημόσια αγανάκτηση ξέσπασε ξανά όταν περισσότεροι από τριακόσιοι άνθρωποι πέθαναν μετά από έκρηξη σε ορυχείο στη δυτική πόλη Σόμα.

πηγή: Middle East Eye

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Συνέδριο στην Άγκυρα για το ποντιακό ζήτημα

Super User

Παράταση στην ημερομηνία εκδίωξης Σύρων προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη

Super User

Ο τουρκικός στρατός είναι ο όγδοος πιο ισχυρός στον κόσμο

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies