INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια στην Ε.Ε.

Τη στιγμή που πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή, περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια στην Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το 20% όλων των τροφίμων που παράγονται στην Ε.Ε. δεν καταναλώνεται ποτέ, με το κόστος της σπατάλης τροφίμων να φτάνει τα 143 δισ. ευρώ ετησίως. Τα τρόφιμα σπαταλώνται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού: από τις φάρμες ως την επεξεργασία και την παραγωγή τους, και από τα καταστήματα ως τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά.

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικοκοινωνικά προβλήματα, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη στιγμή που πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, περίπου το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως πετιέται. Εκτιμάται δε, ότι ο όγκος των πεταμένων τροφών απαιτεί καλλιεργήσιμη έκταση στο μέγεθος της Κίνας και ευθύνεται για περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί η ανάκτηση και αναδιανομή των πλεονασμάτων τροφίμων, έτσι ώστε ασφαλή και βρώσιμα τρόφιμα να μπορούν να φτάσουν σ’ εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Για τον λόγο αυτό, η επιτροπή προτείνει μια νέα νομοθεσία με στόχο την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, η οποία θα ζητά από τα κράτη-μέλη να παρακολουθούν τα επίπεδα των αποβλήτων τροφίμων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τους και να υποβάλουν έκθεση με σκοπό τη διευκόλυνση ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ φορέων για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα του “Ευρωβαρόμετρου”, η πλειονότητα των καταναλωτών στην Ε.Ε. (58% έναντι 71% στην Ελλάδα) δηλώνει ότι πάντα κοιτά την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα (“ανάλωση έως” και “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από“) όταν ψωνίζει ή όταν προετοιμάζει τα γεύματα. Ωστόσο, λιγότεροι από ένας στους δύο καταναλωτές κατανοούν το νόημά της ετικέτας στα τρόφιμα. Η επιτροπή θεωρεί ότι το 15-33% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές δεν ερμηνεύουν σωστά την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα. Για τον λόγο αυτό, η επιτροπή εξετάζει τρόπους για να βελτιωθούν οι κανόνες σήμανσης ημερομηνίας στα τρόφιμα από όλους τους φορείς, καθώς και η κατανόησή τους από τους καταναλωτές, ούτως ώστε να μην καταλήγουν στα σκουπίδια τρόφιμα που είναι ασφαλή και βρώσιμα.

πηγή: Α.-Μ.Π.Ε.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Το διασωστικό πλοίο “Aquarius” απειλείται με κατάσχεση

Super User

Ποινικοποιείται ανοιχτά η αλληλεγγύη!

Super User

Το Facebook τροφοδοτεί τη βία κατά προσφύγων

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies