Το συλλογικό έργο “Αυτοδιαχείριση: Μια ιδέα πάντα επίκαιρη” και “Η αναχώρηση” του Νίκου Θέμελη, είναι οι νέες προτάσεις του βιβλιοπωλείου “Δύο” στους αναγνώστες.
«Αυτοδιαχείριση: Μια ιδέα πάντα επίκαιρη» (συλλογικό έργο) – «Εκδόσεις των συναδέλφων»
Τι είναι η αυτοδιαχείριση; Τι διδάγματα μπορούμε να αποκομίσουμε από την εμπειρία εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης του παρελθόντος αλλά και του παρόντος; Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν τέτοιου είδους εγχειρήματα να συμβάλουν στον κοινωνικό μετασχηματισμό;
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια μικρή αναδρομή στα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης, στα όρια και τις δυνατότητές τους είτε σε επαναστατικές περιόδους είτε στην πραγματικότητα των σύγχρονων αγώνων: οι εργοστασιακές επιτροπές στη Ρωσία της περιόδου 1917-1921, η Ισπανία της περιόδου 1936-1939, η Γιουγκοσλαβία των δεκαετιών του ’60 και του ’70, η ωρολογοποιία LIP στη Γαλλία το 1973, η Αργεντινή, η Βραζιλία και το Μεξικό του σήμερα μαζί με κάποιες εμπειρίες και κινήματα στον Καναδά, την Ελβετία, την Ιταλία και τη Μ. Βρετανία τις τελευταίες δεκαετίες.
Μια πολιτική γραμμή διατρέχει τούτο το πολύτιμο εγχειρίδιο από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα: πέρα από την όποια κριτική, είναι φανερό ότι χωρίς την αυτοδιαχείριση κανένα σχέδιο χειραφέτησης δεν είναι βιώσιμο. Τα αφεντικά έχουν ανάγκη τους εργάτες, όχι το αντίστροφο.
«Η αναχώρηση» Νίκος Θέμελης – εκδόσεις «Μεταίχμιο»
Δυόμισι χρόνια απ’ το θάνατο του Νίκου Θέμελη (20 Αυγούστου 2011) εκδίδεται το ύστατο βιβλίο του με τίτλο «Η αναχώρηση» από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Σ’ αυτό το βιβλίο ο Θέμελης διαπραγματεύεται τις δύσκολες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης (1823-1825). Ο Λάζαρος Χατζημιχαήλ στο τσιφλίκι του που δέσποζε στον κάμπο του Ναυπλίου και ο φιλέλληνας γιατρός Μισέλ Ντε Κριγιόν, ταλαντεύονται ανάμεσα στα διλήμματα και τις αλλαγές της εποχής τους. Και σε άλλες δύσκολες εποχές, στην Αθήνα του 2009, ο άλλος Λάζαρος Χατζημιχαήλ, απόγονος του πρώτου, ανώτερος δικαστικός, τη μέρα που συνταξιοδοτείται αναλογίζεται τη ζωή του. Θα τολμήσει και την αναχώρησή του;
Όπως έγραψε ο Παύλος Παπαδόπουλος στο «Βήμα», «είναι η παρακαταθήκη του Θέμελη, είναι αυτά που ήθελε να διαβάσουμε όσοι τον γνωρίσαμε και όσοι τον γνώρισαν μόνο μέσα από τα βιβλία του, όταν ο ίδιος δεν θα ήταν πια εδώ. Σημειώνει με αυτό το νέο βιβλίο μία ακόμη νίκη επί του χρόνου, μια νίκη που θα προστεθεί σε όσες κέρδισε με το έργο του, με τις αναζητήσεις του και με τις ανατροπές του στην πολιτική και στον πολιτισμό, με το πνεύμα του, με όσα έλεγε, όσα εννοούσε και όσα πρόσφερε, επιτυγχάνοντας έτσι τον σταθερό στόχο του να ζήσει δυο ζωές μέσα σε μία».
Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1998. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Η αναζήτηση» (1998), «Η ανατροπή» (2000), «Η αναλαμπή» (2003), «Για μια συντροφιά ανάμεσά μας» (2005), «Μια ζωή δυο ζωές» (2007) και «Οι αλήθειες των άλλων» (2008). Το 2001 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και με το αντίστοιχο του περιοδικού «Διαβάζω» για την «Ανατροπή». Πέθανε στις 20 Αυγούστου 2011 έπειτα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.