INDEXANTHI.GR
Βουλγαρία

Βουλγαρική αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα σε Η.Π.Α. και Ρωσία για τον “South Stream”

Μία μέρα μετά τον… αμερικανικό δάκτυλο στις εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «South Stream» (που αποτύπωσε εδώ το indexanthi.gr), ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία δεν θα συνεχίσει τις εργασίες για το έργο εάν δεν λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προχωρώντας σε μια κίνηση η οποία ενδέχεται να κλιμακώσει τις εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Commission ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τη Σόφια να αναστείλει κάθε δραστηριότητα για τον αγωγό «South Stream» ενόσω αναμένεται να εκδοθεί μια απόφαση για το εάν αυτός συνάδει με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Ο αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει 63 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και μέσω της Βουλγαρίας σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να παγιώσει την κυρίαρχη θέση της στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης.

Η Βουλγαρία είναι το φτωχότερο κράτος-μέλος της Ε.Ε. και εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από το ρωσικό αέριο, όμως ο πρωθυπουργός Ορεσάρσκι δήλωσε ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα της Commission. «Συζητήσαμε το θέμα του “South Stream” και για το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε με γερουσιαστές των Η.Π.Α. στη Σόφια και πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει τις εργασίες της για τον αγωγό μόνον εφόσον επιλυθούν όλα τα ζητήματα για τα οποία η Ε.Ε. έχει εγείρει αμφιβολίες.

Η πρέσβης των Η.Π.Α. στη Βουλγαρία Μάρσι Ρις είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί έντονα για το γεγονός ότι η Σόφια επέλεξε την κοινοπραξία Stroytransgaz, της οποίας ηγείται ο Γκενάντι Τιμτσένκο -στον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλει κυρώσεις-, για να κατασκευάσει το τμήμα του αγωγού στο βουλγαρικό έδαφος. Η δημόσια ρωσική επιχείρηση αερίου «Gazprom» συνεχίζει να προωθεί την κατασκευή του αγωγού αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας στη Μόσχα είπε πως η ρωσική ομοσπονδία δεν έχει λάβει καμιά επίσημη ειδοποίηση από τη Σόφια πως η Βουλγαρία αναστέλλει τις εργασίες για την κατασκευή του αγωγού. «Σχεδιάζουμε να εγείρουμε το ζήτημα αυτό αύριο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας με τον επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Έτινγκερ» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ουκρανίας και της Ρωσίας καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται το απόγευμα της Δευτέρας στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιλυθεί η διένεξη ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για την τιμή του αερίου.

 

Σχετικά άρθρα

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην έλλειψη εργατικού δυναμικού η Βουλγαρία

Super User

Αύξηση στην τουριστική κίνηση από και προς Βουλγαρία

Super User

Φτώχεια παρά τη μείωση της ανεργίας στη Βουλγαρία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies