INDEXANTHI.GR
Βουλγαρία

Η δημογραφική κρίση στη Βουλγαρία προμηνύει οικονομική κατάρρευση

Η Βουλγαρία είναι σε μια από τις πρώτες θέσεις στις κατατάξεις της Eurostat για την κατάσταση του πληθυσμού όσον αφορά στη μείωση των νέων σε ηλικία ανθρώπων που μπορούν να εργάζονται. Στη Βουλγαρία ο πληθυσμός ελαττώνεται, αλλά παρατηρείται και επικίνδυνη γήρανση.

Οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., βάσει στοιχείων του υπουργείου Υγείας της Βουλγαρίας, ανακοινώνουν πως το 2017 στη χώρα -η οποία έχει πληθυσμό 7.100.000 άτομα- γεννήθηκαν 57.175 παιδιά, περίπου 8.000 λιγότερα από το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής, η θνησιμότητα ανέρχεται στα 108.000 άτομα, ενώ 65-70.000 είναι οι Βούλγαροι που έχουν αναχωρήσει για να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό.

Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού παρατηρούνται από την αρχή της δημοκρατικής μετάβασης που έβριθε από πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις. Λόγω της συνεχούς πτώσης του βιοτικού επιπέδου, οι άνθρωποι μείωσαν τον αριθμό των παιδιών που κάνουν. Το 2017 η κρίση δεν ήταν τόσο αισθητή, αλλά οι δημογραφικοί δείκτες δεν δείχνουν να αλλάζουν.

Ποιο είναι το σημαντικότερο λοιπόν για να μεγαλώσουν οι βουλγαρικές οικογένειες; Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα εισοδήματα, μιας και το να μεγαλώσεις ένα παιδί απαιτεί πολλά χρήματα. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι συνθήκες που κυριαρχούν στους παιδικούς σταθμούς. Κίνητρα δεν δίνει ούτε το κράτος, μιας και τα επιδόματα για τα τέκνα ανέρχονται σε 40 λέβα (20€) για ένα παιδί και 84 λέβα (42€) για δυο παιδιά. Η δημογραφική κρίση επηρεάζει αρνητικά την οικονομία, μιας και δεν φτάνει που τα παιδιά που γεννιούνται είναι λίγα, αλλά και 14.000 παιδιά τον χρόνο εγκαταλείπουν το σχολείο πριν να τελειώσουν τη μέση εκπαίδευσή τους (δείτε εδώ).

Αυτό δυστυχώς υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε έλλειψη καταρτισμένου εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το πρόβλημα αυτό συνδέεται με το πρόβλημα της αύξησης του πληθυσμού των Ρομά σε ένα εκατομμύριο άτομα, που συχνά είναι ανήλικες μητέρες και παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο.

Η οικονομία πάσχει και από την έλλειψη ευκατάστατων καταναλωτών που να μη βασίζονται στο χαρτζιλίκι από τους γονείς τους ή στις πενιχρές συντάξεις του κράτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι πολίτες σε ηλικία που μπορούν να εργάζονται, στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 αριθμούσαν 4.304 χιλιάδες άτομα, η ανεργία είναι της τάξης του 6-7%, ενώ οι συνταξιούχοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού.

Οι χώρες της Ευρώπης σε τέτοιες περιπτώσεις παίρνουν μέτρα για την υποστήριξη των οικογενειών, αλλά στη Βουλγαρία αυτό γίνεται μόνο εν μέρει και πολλά από τα στρατηγικά προγράμματα μένουν μόνο στο χαρτί και μάλιστα μαζεύουν σκόνη σε κάποιο γραφειοκρατικό συρτάρι.

Βλαντιμίρ Σάμπεφ

(μετάφραση: Αγάπη Γιορντανόβα)

Б.Н.Р.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Πόσο, πού και σε τι ξοδεύουν οι Βούλγαροι στις γιορτές

Super User

Η Βουλγαρία απαγορεύει την μπούρκα

Super User

Σε υψηλότατα επίπεδα παραμένει η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Σόφια

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies