INDEXANTHI.GR
Βουλγαρία

Για το κόστος ζωής στη Βουλγαρία

Από την 1η Ιανουαρίου στη Βουλγαρία τέθηκε σε ισχύ αύξηση 10% των μισθών του κρατικού τομέα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία επικαλείται η εφημερίδα “Trud”, μόνο το 11,3% του πληθυσμού της γειτονικής χώρας έχει μηνιαία εισοδήματα που ξεπερνούν τα 370 ευρώ.

Στη Βουλγαρία το μέσο κατά κεφαλή ετήσιο εισόδημα είναι 2.856 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 237 ευρώ το μήνα. Αν και ο μέσος μισθός υπερβαίνει τα 550 ευρώ, τα έσοδα του νοικοκυριού διαιρούνται μεταξύ όλων των μελών του. Για τον λόγο αυτό, ακόμα και αν ένας από τους γονείς έχει υψηλότερο μισθό, σε περίπτωση που υπάρχει συνταξιούχος, άνεργος ή παιδί στην οικογένεια, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα μειώνεται σημαντικά. Με λιγότερο από 92 ευρώ το μήνα ζει περίπου το 7,7% του πληθυσμού ή το 5,1% του συνόλου των νοικοκυριών. Ο πληθυσμός της Βουλγαρίας ξεπερνά ελάχιστα τα επτά εκατομμύρια άτομα κι αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από μισό εκατομμύριο άτομα επιβιώνουν με λιγότερο από αυτό το ποσό κάθε μήνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Βουλγάρων (30%) έχει μηνιαίο εισόδημα μεταξύ 130-200 ευρώ. Στα έσοδα αυτά δεν περιλαμβάνονται μόνο οι μισθοί και όλα τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Στη Βουλγαρία ακόμα και το 11% των πλούσιων πολιτών έχει πολύ χαμηλά εισοδήματα σε σύγκριση με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέσο ετήσιο εισόδημα αυτής της κατηγορίας είναι περίπου 6.700 ευρώ ή περίπου 562 ευρώ το μήνα.

Περιέργως, τα φτωχότερα νοικοκυριά στα οποία υπάρχουν άνεργοι, παίρνουν σχεδόν τον ίδιο όγκο δανείων με αυτά που ανήκουν στην ομάδα με τα υψηλότερα εισοδήματα. Φυσικά οι τράπεζες δίνουν μεγαλύτερα δάνεια στους ανθρώπους με τα υψηλότερα εισοδήματα. Τα πιο εύπορα νοικοκυριά έχουν καταθέσεις -κατά μέσο όρο- ύψους 1.457 ευρώ ετησίως, ενώ οι φτωχοί δεν καταφέρνουν να αποταμιεύσουν σχεδόν τίποτα.

Οι πλουσιότεροι δίνουν για έξοδα διατροφής το 24,2% των εσόδων τους, ενώ οι φτωχότεροι περίπου το 44%. Οι πλούσιοι ξοδεύουν για αναψυχή και εκπαίδευση το 5,9% των εσόδων τους, ενώ οι φτωχοί δίνουν μόνο το 2,1% για διασκέδαση. Τα άτομα με υψηλότερα εισοδήματα παίρνουν κατά μέσο όρο 2.567 θερμίδες την ημέρα ή κατά 42% περισσότερο από τους φτωχούς, οι οποίοι τρέφονται κυρίως με ψωμί και ζυμαρικά, ενώ οι πλούσιοι έχουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων στη δίαιτά τους.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των γεννήσεων των φτωχών είναι μεγαλύτερο και τα μεγαλύτερα νοικοκυριά στηρίζονται στην κοινωνική πρόνοια. Οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά ζουν πολύ φτωχότερα από ό, τι τα άτεκνα νοικοκυριά ή τα νοικοκυριά των οποίων τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και εργάζονται. Το μέσο ετήσιο εισόδημα των βουλγαρικών οικογενειών με δύο παιδιά είναι περίπου 9.660 ευρώ. Αυτό σημαίνει περίπου οχτακόσια ευρώ το μήνα για όλο το νοικοκυριό ή περίπου διακόσια ευρώ ανά άτομο. Τα νοικοκυριά με τα υψηλότερα εισοδήματα προτιμούν να έχουν μόνο ένα ή δύο παιδιά για να είναι σε θέση να τους παράσχουν καλή εκπαίδευση και ένα καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή. Οι πλούσιοι πληρώνουν περισσότερους φόρους, με τους οποίους το κράτος πληρώνει τα επιδόματα των πολύτεκνων οικογενειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Σ.Υ., οι συντάξεις εξασφαλίζουν το 26,5% των χρημάτων του οικογενειακού προϋπολογισμού. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στις οικογένειες των πλούσιων οι συντάξεις αποτελούν μόνο το 9,8% των εισοδημάτων. Αυτό δείχνει ότι αυτή η ομάδα περιλαμβάνει κυρίως ενεργά άτομα στην αγορά εργασίας. Οικογένειες με υψηλότερα εισοδήματα έχουν έσοδα από ενοίκια ή μίσθωση γης, ενώ οι φτωχότεροι δεν έχουν εισόδημα από ακίνητα και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα.

Στη Βουλγαρία η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν διαφέρει σημαντικά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι μισθοί των ανδρών είναι περίπου κατά 25% υψηλότεροι από αυτούς των γυναικών. Οι μεγαλύτερες διαφορές διαπιστώνονται σε τομείς όπως δημόσια διοίκηση, υγεία, κοινωνικές, οικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, όπου οι αμοιβές των γυναικών σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ως και 38% χαμηλότερες από εκείνες των ανδρών.

Αναλύοντας τα δεδομένα της Ε.Σ.Υ., η εφημερίδα “Trud” καταλήγει στο ακόλουθο συμπέρασμα: Για να μπει κάποιος στην ομάδα των επιτυχημένων πρέπει να έχει οικογενειακό εισόδημα της τάξης των 2.200 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οχτακόσιες χιλιάδες Βούλγαροι διαθέτουν μηνιαίο εισόδημα με το οποίο μπορούν να αγοράσουν ένα καλό αλλά όχι πολυτελές ψυγείο.

επιμέλεια: Μανουέλ Σάβοφ, μετάφραση: Σταύρος Βανιώτης – Б.Н.Р.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Τα νοσοκομεία στη Βουλγαρία μπροστά στην οικονομική κατάρρευση

Super User

Τα βουλγαρικά βιολογικά προϊόντα βρίσκουν αποδοχή στις ξένες αγορές

Super User

Ειδήσεις από τη Βουλγαρία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies