INDEXANTHI.GR
Βουλγαρία

“Η Βουλγαρία είναι σε καλή κατάσταση” αλλά οι Βούλγαροι δεν σταματούν να διαμαρτύρονται

Αυτές τις μέρες της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε πως η Βουλγαρία δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη φόρμα. Αν εμπιστευτούμε τους μακροοικονομικούς δείκτες όπως είναι το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ο πληθωρισμός, το δημόσιο χρέος, η ονομαστική αύξηση των μισθών, η ανεργία κ.α., ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού είναι αλήθεια. Αλλά τότε γιατί στη χώρα μαίνεται μια μπόρα διαμαρτυριών;

Σε κάθε πόλη και εθνική οδό συγκεντρώνονται ανικανοποίητοι πολίτες. Λένε πως οι άνθρωποι οργανώνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων, αλλά υπάρχουν υπόνοιες πως υποστηρίζονται από τη βουλγάρικη Αριστερά. Τα βασικά αιτήματα είναι οικονομικά, αλλά έχουν και πολιτικές βλέψεις. Σε γενικές γραμμές τα συνθήματα λένε πως ο Βούλγαρος δεν θέλει άλλο να είναι ο χειρότερα πληρωμένος πολίτης της Ε.Ε., μιας και στη Βουλγαρία ο μέσος όρος ζωής ανέρχεται στο 52% του μέσου όρου ζωής στα κράτη της Ένωσης.

Ο λόγος που έβγαλε τους ανθρώπους στο δρόμο είναι οι τελευταίες ραγδαίες αυξήσεις των τιμών, ειδικά προ των θυρών του χειμώνα. Ακρίβυναν το ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα των οχημάτων, τα οποία μπορεί να παραμένουν τα πιο φτηνά στην Ε.Ε., αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη πως 500.000 Βούλγαροι ζουν με τον ελάχιστο για τη χώρα μισθό που ανέρχεται σε 260€ τον μήνα. Και δεν συζητάμε καν για τους συνταξιούχους, μιας και η μέση σύνταξη κυμαίνεται στα 200€.

Η οργή των διαδηλωτών στη Βουλγαρία δεν μπορεί να κατευναστεί με την υπόσχεση για αύξηση των μισθών της κρατικής διοίκησης με 10% από την 1η Ιανουαρίου και των συντάξεων γήρατος με 5,7% από την 1η Ιουλίου. Ούτε και με την επικείμενη αύξηση των μισθών των δασκάλων. «Θέλουμε να ζούμε απλά αξιοπρεπώς και να μην μας θεωρούν τους φτωχούς συγγενείς της Ευρώπης», λένε οι πολίτες. Αντί αυτού οι πολιτικοί λένε μεγαλόψυχα πως ο καθένας έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται, χωρίς να τους ενδιαφέρει το ότι η ακρίβεια φέρνει πληθωρισμό (περίπου 4%).

Οι μισθοί εξατμίζονται μόλις μπουν στον λογαριασμό των εργαζομένων, που θα πρέπει πια να πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους για τα παλιά αυτοκίνητα τα οποία οδηγεί το 90% του πληθυσμού. Αυξάνεται επίσης η τιμή της υποχρεωτικής ασφάλειας «Ευθύνη του πολίτη» και φυσικά οι αυξήσεις της ενέργειας και των καυσίμων οδηγούν σε αύξηση τιμών σε όλα τα προϊόντα. Τον χειμώνα οι άνθρωποι θα δυσκολευτούν να πληρώνουν τη θέρμανσή τους. Αν η ακρίβεια συνεχιστεί ως τις ευρωπαϊκές εκλογές του χρόνου -που σχεδόν συμπίπτουν με τις τοπικές στη Βουλγαρία- και το στάνταρ ζωής των πολιτών δεν βελτιωθεί, ο κυβερνών συνασπισμός μπορεί να κλονιστεί.

Ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ έχει παρόμοια πικρή εμπειρία από την πτώση της πρώτης του κυβέρνησης το 2013 λόγω της δυσαρέσκειας των πολιτών από την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα στην εξουσία βρίσκεται η τρίτη του κυβέρνηση, η οποία δεν σταματά να διατείνεται πως είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη θητεία της και πως ένας από τους στύλους του προγράμματός της είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών. Το αν θα τα καταφέρει δεν το γνωρίζει κανείς, αλλά οι Βούλγαροι είναι δυσαρεστημένοι γιατί δεν επωφελούνται με κανένα τρόπο από τις μακροοικονομικές ενδείξεις της χώρας τους.

Βλαντιμίρ Σάμπεφ (μετάφραση: Αγάπη Γιορντανόβα) – Б.Н.Р.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Έως το τέλος του έτους ο φράχτης στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας

Super User

“Δεξιότερα Kuropatkin”

Super User

61.000 νέοι μαθητές στα βουλγαρικά σχολεία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies