INDEXANTHI.GR
Βουλγαρία

“Η υπερπαραγωγή τροφών πρέπει να ευνοεί τους φτωχούς”

Μπορεί η φτωχότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέπει στον εαυτό της την πολυτέλεια να πετά 670 χιλιάδες τόνους τροφή ετησίως; Προφανώς ναι, αφού δεν λαμβάνει μέτρα για να βοηθήσει τους φτωχούς. Την ίδια ώρα ένας στους πέντε Βούλγαρους ζει κάτω από το όριο φτώχειας.

Η λύση κρύβεται στην καλύτερη κρατική πολιτική, τις δραστήριες κοινωνικές οργανώσεις και την αυξημένη συνείδηση και ευαισθησία των πολιτών (σ.σ. σύμφωνα με το δημοσίευμα). Και ενώ οι πολιτικοί στη χώρα ακόμη βρίσκονται στην φάση “μελέτης της ευρωπαϊκής πείρας”, ενώ οι επιχειρήσεις εμποδίζονται στο να χαρίζουν τα περιττά προϊόντα, το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια του μη κυβερνητικού τομέα.

Η Βουλγαρική Τράπεζα Τροφίμων είναι μία από τις οργανώσεις, οι οποίες σώζουν από την καταστροφή τις περιττές τροφές. Τις παίρνει από τους εμπόρους ή τους μεταποιητές και τις μοιράζει στις κοινωνικά ασθενείς ομάδες. “Από την μία σώζουμε την τροφή, ενώ από την άλλη βοηθάμε τους άπορους“, λέει η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Τσάνκα Μιλάνοβα. “Σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχει μεγάλη ποσότητα τροφών που καταστρέφονται, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι απαραίτητες ακόμη και τη στιγμή της παραγωγής τους. Παράγονται περισσότερες τροφές για να μπορούν να ικανοποιήσουν και το πιο απαιτητικό γούστο. Παρά τις πολλές τροφές, δηλαδή υπερπαραγωγή 40 ποσοστιαίων μονάδων, υπάρχουν πολλά άτομα που ζουν σε ανεπάρκεια και μάλιστα πεινούν“, επισημαίνει η ίδια.

Σχεδόν όλες οι τροφές που εισάγονται στην Τράπεζα Τροφίμων είναι από παραγωγούς και μεταποιητές. Οι ποσότητες από τα super markets είναι ελάχιστες. Οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες δεν είναι γενναιόδωρες, λόγω του φορολογικού παράλογου που τις καταδικάζει σε μεγάλες απώλειες. “Δεν υπάρχουν κίνητρα για τη δωρεά τροφών ούτε όταν πλησιάζει ο χρόνος λήξης της προθεσμίας τους “, θεωρεί η Τσάνκα Μιλάνοβα. “Εάν χαριστεί κάποια τροφή, το νομικό πρόσωπο πρέπει να πληρώσει 20% Φ.Π.Α. στην αξία της. Το μεγάλο οικονομικό βάρος για τις επιχειρήσεις δεν είναι λογικό“.

Η Τσάνκα Μιλάνοβα είναι πεπεισμένη ότι “για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφών, πρώτα πρέπει να καθιερώσουμε μηχανισμό που να καταστήσει τη δωρεά τροφών πιο συμφέρουσα από την εξόντωσή της“. Αυτές τις μέρες στη Γαλλία εγκρίθηκε νόμος που απαγορεύει στα super markets να πετούν τρόφιμα και τα υποχρεώνει να τα χαρίζουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Στη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι δωρεές τροφών είναι απελευθερωμένες από τον Φ.Π.Α., ενώ στη Βουλγαρία εκκρεμούν εδώ και τρία χρόνια προτάσεις στο υπουργείο Οικονομικών για παρόμοια μέτρα.

Η μία πρόταση είναι ο όγκος τροφών που ορισμένο νομικό υποκείμενο μπορεί να χαρίζει για ένα χρόνο, να δεσμευθεί με τον ετήσιο τζίρο του“, εξηγεί η Τσάνκα Μιλάνοβα. “Έτσι, εάν η τροφή-δωρεά δεν υπερβαίνει το μισό ποσοστό από τον τζίρο, να μη πληρώνεται Φ.Π.Α. Η δεύτερη πρόταση είναι να απελευθερωθούν από Φ.Π.Α. οι τροφές, η προθεσμία λήξης των οποίων την στιγμή της δωρεάς είναι μικρότερη από ένα μήνα“.

Και επειδή στη Βουλγαρία αρέσει να συγκρίνεται με τη Ρουμανία, ας προσθέσουμε ότι αυτά τα μέτρα έχουν πλέον καθιερωθεί στη βόρεια γειτονική χώρα.

Ντιάνα Τσανκόβα – B.N.R. (μετάφραση: Σβέτλα Τόντοροβα)

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Βουλγαροποίηση: χειρότερη κι από κινεζοποίηση!

Super User

Το αληταριό στον καπιταλισμό είναι διεθνές και ασύδοτο

Super User

Περισσότερα από τρεις χιλιάδες παιδιά θύματα βίας στη Βουλγαρία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies