INDEXANTHI.GR
Βουλγαρία

Τι είδους διακοπές μπορούν να κάνουν οι Βούλγαροι;

Τα τελευταία χρόνια οι μισθοί στη Βουλγαρία αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 7-10% ετησίως, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν οι χαμηλότεροι στην Ε.Ε. και ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου εξακόσια ευρώ. Σύμφωνα με τις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα χρήματα που χρειάζονται για να ζήσει μια τετραμελής οικογένεια στη Βουλγαρία ανέχονται στα 1.251 ευρώ τον μήνα, όμως το 71,3% των Βουλγάρων δεν διαθέτει τόσα πολλά χρήματα.

Ωστόσο οι μισθοί αυξήθηκαν και αυτό επέτρεψε στους Βούλγαρους να θυμηθούν τη γοητεία και τους πειρασμούς που προσφέρει ο εγχώριος και διεθνής τουρισμός για διακοπές στη θάλασσα ή στα βουνά, την οποία είχε ξεχάσει κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σύμφωνα με την Eurostat, το 70% των Βουλγάρων μπορεί να κάνει διακοπές διάρκειας μιας εβδομάδας, ποσοστό που είναι κοντά στο μέσο όρο για την ανεπτυγμένη Ευρώπη. Αν υποθέσουμε ότι τα χρήματα δεν είναι πλέον ο μόνος παράγοντας για να αποφασίσει κανείς αν θα ξεκουραστεί ή όχι, τότε έρχεται σε πρώτο πλάνο το πρόβλημα της επιλογής του τουριστικού προορισμού και της κατηγορίας του ξενοδοχείου, με βάση τον χαμηλό προϋπολογισμό διακοπών που διαθέτουν οι περισσότεροι Βούλγαροι. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι επιλέγουν να περάσουν συνήθως τις καλοκαιρινές τους διακοπές μια εβδομάδα κοντά στο σπίτι, χωρίς πολλές πολυτέλειες.

Αυτό ακριβώς δείχνει η έρευνα που πραγματοποίησε η “MarketLinks”, σύμφωνα με την οποία η βασική επιλογή των περισσότερων είναι οι βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Παρατηρείται επίσης αύξηση του ενδιαφέροντος για διακοπές στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως δείχνουν οι ουρές των οχημάτων στους μεθοριακούς σταθμούς οι οποίες συχνά είναι αρκετών χιλιομέτρων. Στο απόγειο του καλοκαιριού είναι απαραίτητο να περιμένουν αρκετές ώρες για τον έλεγχο των συνόρων, με δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνους, Ουκρανούς, Πολωνούς και άλλους τουρίστες από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, καθώς και τους Τούρκους εργάτες που πάνε να περάσουν τις διακοπές τους στην πατρίδα τους. Οι βουλγαρικές, ελληνικές και τουρκικές αρχές, φροντίζουν ώστε οι συνοριακοί έλεγχοι να γίνονται όσο το δυνατόν ταχύτερα, αλλά οι προσπάθειές τους δεν εκτιμούνται πάντα από τους αγχωμένους παραθεριστές που περιμένουν μέσα στα αυτοκίνητά τους κάτω από τον καυτό ήλιο.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για την αυξανόμενη προτίμηση των Βουλγάρων για τις ελληνικές και τουρκικές παραλίες. Η Βουλγαρία είναι μια πολύ όμορφη χώρα, με εξαιρετικά ξενοδοχεία, νόστιμα πιάτα και εκλεκτά κρασιά. Οι χρυσαφένιες αμμουδιές βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και περιβάλλονται από καταπράσινα δάση και βουνά. Με αυτή την έννοια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Βούλγαροι είναι τυχεροί σε ό,τι αφορά στη φύση και, αν και αιώνια δυσαρεστημένοι, εξακολουθούν να παραδέχονται ότι η χώρα είναι όμορφη. Ωστόσο, οι επιτυχημένες διακοπές απαιτούν επίσης καλή οργάνωση, αυστηρούς κανόνες και την πρέπουσα συμπεριφορά από την πλευρά των ξενοδόχων και των εστιατόρων. Εδώ ακριβώς εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα που ενοχλούν και διώχνουν τους Βούλγαρους παραθεριστές από τη Βουλγαρία. Ατελείωτες είναι οι καταγγελίες των Μ.Μ.Ε. σχετικά με τις ακριβές ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες, οι οποίες κοστίζουν από είκοσι ως και τριάντα ευρώ την ημέρα.

Είναι αλήθεια ότι η καλοκαιρινή περίοδος διακοπών στη Βουλγαρία διαρκεί μόνο τρεις μήνες, σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό το τρίμηνο είναι ζωτικής σημασίας για τις βουλγαρικές τουριστικές επιχειρήσεις, λόγω των ελπίδων ότι με τα έσοδά τους θα καλύψουν τις ανάγκες τους μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Αυτό όμως συνεπάγεται υψηλότερες τιμές.

Γενικά και παρά τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές, η Βουλγαρία παραμένει ένας σχετικά φτηνός τουριστικός προορισμός, κυρίως για τους τουρίστες των πιο πλούσιων κρατών. Για τους Βούλγαρους γίνεται όλο και πιο ακριβή και απρόσιτη, ειδικά σε σύγκριση με την Ελλάδα και την Τουρκία όπου οι τιμές είναι ελαφρώς υψηλότερες από τις βουλγαρικές, αλλά είναι ευκολότερα αποδεκτές λόγω πολλών άλλων φυσικών, πολιτιστικών, ιστορικών και κλιματικών πλεονεκτημάτων. Αυτό ωθεί πολλούς να προτιμούν τις διακοπές στο εξωτερικό, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από επίσημες στατιστικές, σύμφωνα με τις οποίες οι Βούλγαροι ταξίδεψαν περισσότερο στο εξωτερικό τον φετινό Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Τα ταξίδια ανήλθαν στις 717,1 χιλιάδες (10% του πληθυσμού της Βουλγαρίας) ή κατά 5,9% περισσότερα από τον περασμένο Ιούνιο. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα ταξίδια προς την Τουρκία (κατά 15,4%), τη Ρουμανία (κατά 7,8%) και την Ελλάδα (κατά 6,2%).

πηγή: Б.Н.Т.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Αυξήθηκαν οι υγειονομικοί έλεγχοι της Βουλγαρίας στα σύνορα με Ελλάδα και Ρουμανία

Super User

Πάνω από το 45% των εταιρειών στη Βουλγαρία δεν έχει υπαλλήλους

Super User

Η Βουλγαρία επιστρέφει πρόσφυγες στην Ελλάδα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies