Αιγοπρόβατα παράνομα εισαγόμενα από την Ελλάδα, πιθανότερα προκάλεσαν τη μαζική μόλυνση ανθρώπων και αιγοπροβάτων από βρουκέλλωση στο δήμο Ρίλα. Αυτό ισχυρίζεται έκθεση εμπειρογνωμόνων της Βουλγαρικής Οργάνωσης για την Ασφάλεια των Τροφίμων, μετά από έρευνα των κρουσμάτων.
Δύο κτηνίατροι της οργάνωσης παρακολούθησαν της κινήσεις των ζώων όλων των κοπαδιών όπου έχει διαπιστωθεί η λοιμώδης νόσος και μίλησαν με τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενούς τους, αναφέρει η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι το 2013 κτηνίατρος από το χωριό Σμότσεβο έστειλε 93 δείγματα αίματος αιγοπροβάτων, λόγω υποψίας βρουκέλλωσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας των ζώων ήταν θετικά. Μετά τη δεύτερη δοκιμή στο εργαστήριο στο Μπλαγκόεβγκραντ, τα δείγματα ήταν αρνητικά. Η υπόθεση όμως δεν έχει εγγραφεί στο πληροφοριακό σύστημα Vet Is της Βουλγαρικής Οργάνωσης για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Επίσης, λείπει και καθιερωμένη πρακτική για επόμενες δοκιμές στο Εθνικό Εργαστήριο Λοιμώξεων στη Σόφια.
Η έρευνα των εμπειρογνωμόνων απέρριψε την πρόταση ότι η μόλυνση προήλθε από ζώο που αγοράστηκε στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Πιθανότατα η βρουκέλλωση μεταδόθηκε μέσω λαθρεμπορίου από την Ελλάδα. Οι γιατροί βασίζονται σε μαρτυρία εργαζομένου σε ένα από τα αγροκτήματα όπου ανιχνεύθηκε η λοίμωξη. Πριν από λίγο καιρό ο ίδιος δούλευε σε αγρόκτημα στην Ελλάδα. Κάθε φθινόπωρο στην Ελλάδα πωλούνται ζώα σε πολύ χαμηλές τιμές (20-25 ευρώ). Γι’ αυτό τον λόγο άνθισε η παράνομη εισαγωγή ζώων, τα οποία ήταν αδύνατο να εντοπιστούν. Το δεύτερο ανησυχητικά υποτιμημένο γεγονός -σύμφωνα με τους κτηνίατρους- ήταν τα κρούσματα βρουκέλλωσης σε ανθρώπους από το τέλος του 2014.
Από την αρχή της επιδημίας προσβλήθηκαν 40 άτομα, 37 εκ των οποίων είναι από το δήμο Ρίλα. 240 αιγοπρόβατα θανατώθηκαν μέχρι στιγμής, ενώ από τις 23 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει επανεξέταση όλων των ευπαθών στην επικίνδυνη ασθένεια ζώων.
πηγή: grreporter