INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Αφγανιστάν: Δάσκαλος μοιράζει παιδικά βιβλία σε χωριά με ποδήλατο-βιβλιοθήκη

Ο κόσμος τελικά, μέσα στην απόλυτη μαυρίλα, τη διαφθορά και τη βία, έχει μέσα του και το καλό, την ανάγκη για δικαιοσύνη, ελευθερία, παιδεία, αλληλεγγύη και το βρίσκεις σε πολλές διαφορετικές μορφές. Μια μορφή αυτού του καλού είναι η ιστορία αυτού του καταπληκτικού δασκάλου από το Αφγανιστάν, του Saber Hosseini.

Σε μια χώρα διαλυμένη από πολέμους, Ταλιμπάν, αμερικανικές εισβολές, βία, φτώχεια, οι βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο, πόσω μάλλον για τα πολλά απομακρυσμένα χωριά της επαρχίας. Ο Hosseini όμως, μόνος του στην αρχή και με εθελοντές τώρα, αποφάσισε να κάνει κάτι για να το αλλάξει. Μετέτρεψε το ποδήλατό του σε «βιβλιοθήκη» και άρχισε να γυρίζει τα χωριά και να δίνει βιβλία στα παιδιά, τα οποία μαζεύει μετά από μία εβδομάδα και δίνει άλλα (εδώ σχετικό video).

«Η ιδέα γεννήθηκε πριν έξι μήνες. Μίλησα σε κάποιους φίλους μου στους λογοτεχνικούς κύκλους, μου δώρισαν χρήματα, πείσανε και κάποιους φίλους τους στο εξωτερικό να δώσουν κι αυτοί, κι έτσι ξεκίνησα με διακόσια παιδικά βιβλία και άρχισα να κάνω ποδήλατο στα απομακρυσμένα χωριά της επαρχίας της Bamiyan. Σύντομα, έπεισα και άλλους εθελοντές, και πλέον είμαστε είκοσι άτομα και έχουμε 6.000 βιβλία” δηλώνει, προσθέτοντας: “Κάνουμε ποδήλατο για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, δεν έχουμε αρκετά λεφτά για αυτοκίνητα. Δεύτερον, σε κάποια χωριά η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με ποδήλατο. Και τελευταίο είναι ο συμβολισμός: οι Ταλιμπάν πολλές φορές χρησιμοποιούν τα ποδήλατα για τις βομβιστικές επιθέσεις τους. Έτσι, το μήνυμα που ήθελα να περάσω είναι ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη βία με τον πολιτισμό“.

Αναφορικά με τη λειτουργία της “βιβλιοθήκης”, λέει: “Λειτουργούμε σαν μια δανειστική βιβλιοθήκη, κάθε βδομάδα φέρνουμε στα παιδιά νέα βιβλία και παίρνουμε τα παλιά και τα πάμε σε άλλα παιδιά της περιοχής. Κάποιοι ενήλικες ζήτησαν και αυτοί να πάρουν κάποια πιο σύνθετα βιβλία. Στην αρχή διάλεγα απλά βιβλία, αλλά πλέον τα περισσότερα μεγάλα παιδιά θέλουν να διαβάσουν πιο σοβαρά βιβλία, έτσι έχουμε απλοποιημένες εκδόσεις βιβλίων του Ουγκό, του Τζακ Λόντον, του Αντουαν Ντε Σεν Εξυπερί, του Σαμάντ Μπεχρανγκί, του Φερντοουσί. Τα περισσότερα βιβλία μας τα παίρνουμε από το Ιράν, καθώς στο Αφγανιστάν οι εκδόσεις είναι πολύ περιορισμένες. Έτσι ταξιδεύουμε μέχρι τα σύνορα”.

Φωτεινή και σκοτεινή πλευρά

Κάθε φορά που συναντάω τα παιδιά, προσπαθώ να τους μιλήσω και για ένα θέμα. Συνήθως μιλάω για την σημασία της ειρήνης, τους κινδύνους των ναρκωτικών, και για την ανάγκη της ανεκτικότητας ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις και κουλτούρες” λέει Saber Hosseini. “Μια μέρα έλεγα στα παιδιά ενός χωριού για τα όπλα, χρησιμοποιώντας το σύνθημα «πες όχι στα όπλα και ναι στα βιβλία». Την επόμενη φορά που πήγα να τα δω, τα παιδάκια είχαν μαζέψει όλα τα πλαστικά πιστόλια τους και μου τα έδωσαν, υπό έναν όρο: Να είναι το χωριό τους το πρώτο που θα πάρει τα νέα βιβλία, για να μπορέσουν να διαλέξουν αυτά που θέλουν. Ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου. Θα ήθελα να είχαμε περισσότερα χρήματα για να αγοράσουμε βιβλία για τα πολύ μικρά παιδιά, κάθε φορά που μας βλέπουν, πάντα ρωτάνε για βιβλία με τον Batman και τις σειρήνες που γνωρίσουν από τα καρτούν. Αλλά το μπάτζετ μας είναι περιορισμένο“.

Όπως τονίζει αυτός ο σπουδαίος δάσκαλος, αυτή η ιστορία έχει και μια σκοτεινή πλευρά. Πολλοί δεν θέλουν να μοιράζει στα παιδιά βιβλία που δεν αφορούν το ισλάμ και έχει δεχθεί απειλές. Το ίδιο και η γυναίκα του, που είναι επίσης αναμεμειγμένη σε αυτή την προσπάθεια και ήταν δασκάλα σε μια απομονωμένη περιοχή. Μια μέρα, ένας μαθητής της που έχει συγγενείς Ταλιμπάν, της είπε ότι άκουσε ότι υπάρχει σχέδιο για τη δολοφονία της. Η γυναίκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πόστο της.

Παρόλα αυτά δηλώνουν ότι θέλουν να συνεχίσουν. Σ’ αυτά τα παιδιά που έχουν γνωρίσει μόνο τη βία, τη βία του πολέμου, τη βία μέσα στο σπίτι, τη βία στο σχολείο, τη βία της κοινωνίας ολόκληρης, λίγες στιγμές χαράς και ηρεμίας μέσα από τα βιβλία, είναι αληθινό βάλσαμο στην ψυχή όλων μας.

πηγή: hitandrun

 

Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν στην Ευρώπη οι δράσεις αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό

Super User

Παραγουανοί αγρότες: Αγώνας για τη γη εν μέσω διαφθοράς, φτώχειας και βίας

Super User

Έλληνες στη Γερμανία εκμεταλλεύονται απάνθρωπα Έλληνες μετανάστες

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies