INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Οι… τσαλακωμένες αποδείξεις του “success story”

Βουλιάζει όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την ανέχεια η Ελλάδα της «ανάπτυξης» και του «success story», η χώρα όπου «οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι δυστυχούν» κατά την δεκαετίες πριν την κρίση Καραμανλική ρήση.

Τα μαντάτα από την Ευρωλάνδη δεν είναι και τα καλύτερα, αποτυπώνουν όμως αυτό που εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν καθημερινά, αυτό που ρίχνει από ταράτσες και μπαλκόνια τους πιο απελπισμένους, αυτό που έχει βυθίσει μια ολόκληρη χώρα στη μαζική, κλινική κατάθλιψη. Η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση και την απασχόληση στην Ε.Ε. είναι σαφής και τα εξαγόμενά της συμπυκνώνονται στο ότι η αληθινή, βαθιά φτώχεια αφορά ένα στους τέσσερις Έλληνες, ότι το εισόδημά μας συρρικνώθηκε περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη την περίοδο 2008-2013 και ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο, αλλά έχουν και θλιβερή πρωτιά με τους περισσότερους νέους άνεργους.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στις Βρυξέλλες και αναφέρει επίσης ότι στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία οι μεταρρυθμίσεις των συστημάτων φορολογίας και κοινωνικών παροχών κατά την περίοδο 2012-2013, οδήγησαν σε μείωση των εισοδημάτων για την πλειονότητα των νοικοκυριών.

Πρωταθλητές σε φτώχεια και ανεργία

Οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι Ευρωπαίοι που εργάζονται περισσότερο από όλους τους άλλους στην Ε.Ε. αλλά πληρώνονται λιγότερο. Σύμφωνα με την έκθεση οι Έλληνες δουλεύουν 43,7 ώρες εβδομαδιαίως, αλλά το εισόδημά τους συρρικνώθηκε περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη την περίοδο 2008-2013. Η χώρα μας εμφανίζεται να έχει και μια θλιβερή πρωτιά με τους περισσότερους νέους ανέργους.

Ειδικότερα, την περίοδο 2011-2013 η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση ποσοστού του πληθυσμού που κινδυνεύει με φτώχεια. Το 2013 η φτώχεια αφορούσε το 23,7% του πληθυσμού και αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το 2011. Ακολουθούν η Ρουμανία με αύξηση +1,1% και φτώχεια 21,2% το 2013, η Λετονία με +0,9% και φτώχεια 21,4% και η Ισπανία με +0,7% και φτώχεια 20,9%. Εξάλλου, την περίοδο 2008-2013 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 14,8% στην Ελλάδα, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. μετά την Ιρλανδία (-16%), ενώ μεγάλες μειώσεις παρατηρήθηκαν επίσης στην Πορτογαλία με -7,5% και στην Ισπανία με -5,2%. Σύμφωνα με την επιτροπή, κύριος λόγος αυτών των μειώσεων ήταν οι μεγάλες αυξήσεις σε φόρους, οι μειώσεις σε συντάξεις και ο περιορισμένος αντίκτυπος των δαπανών για την κοινωνική προστασία.

Τον Ιανουάριο του 2014 η ανεργία πλήττει 3,1 εκατομμύρια νέους ηλικίας 15-24 ετών στην Ε.Ε., με μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Σε χώρες που δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την επιδείνωση της κατάστασης εργασίας (Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία) τα ποσοστά ανεργίας των νέων ήταν της τάξης του 10%, ενώ σε Ελλάδα και Ισπανία όπου η κατάσταση είναι η χειρότερη στην Ε.Ε., τα ποσοστά ανεργίας των νέων τριπλασιάστηκαν την περίοδο 2008-2013.

Πόσες ώρες δουλεύουν οι Ευρωπαίοι

Από την έκθεση της επιτροπής προκύπτει ακόμη ότι το 2013 το μοναδιαίο κόστος εργασίας σημείωσε τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Κύπρο (-5,4%) και την Ελλάδα (-4,7%), ενώ οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι Ευρωπαίοι που εργάζονται τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως με 43,7 ώρες. Ακολουθούν οι Πολωνοί με 42,5 ώρες, οι Κύπριοι με 42,4 ώρες, οι Πορτογάλοι με 42,2 ώρες και οι Αυστριακοί με 42,15. Λιγότερο εργάζονται οι Φινλανδοί με 39,7 ώρες την εβδομάδα, οι Ούγγροι με 39,8 ώρες και οι Γάλλοι με 40 ώρες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο επίτροπος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Λάζλο Άντορ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «οι ανισότητες έχουν αυξηθεί και υφίσταται κίνδυνος η τρέχουσα εύθραυστη ανάκαμψη να μη βελτιώσει την κατάσταση πολλών ομάδων των πληθυσμού με χαμηλότερα εισοδήματα, προσθέτοντας: «Η Ε.Ε. απέχει ακόμα πολύ από το να έχει εξασφαλίσει μια ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς που δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας: Τα κράτη-μέλη και η Ε.Ε. θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω κατά την προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση».

 

Σχετικά άρθρα

Η πορεία των “λουκέτων” επιχειρήσεων

Super User

ΤτΕ: Άνοδος της παιδικής θνησιμότητας και κρουσμάτων κατάθλιψης λόγω κρίσης

Super User

Ο θάνατος του εμποράκου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies